Gå til innhold

[Løst] Spørsmål om temperaturforskjeller


Gjest medlem-82119

Anbefalte innlegg

Gjest medlem-82119

Jeg lurer på følgende:

Hvis to rom mot hverandre har ulik temperatur, og man åpner døra mellom dem:

1 -Vil det varmeste rommet varme opp det kaldeste?

2 -Vil det kaldeste rommet kjøle ned det varmeste?

3 -Vil begge ting skje samtidig?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Strengt tatt er det varme som går fra det varme til det kalde rommet. Termisk energi som går fra et legeme med høy temperatur til et med lav temperatur. I fysikken sier man at det da utveksles varme mellom legemene.

Det vi kaller kulde er ikke noe mer enn en forskjell i termisk energi sett i forhold til det vi finner normalt eller behagelig, så dermed gir det ikke mening å si at det utveksles kulde mellom to legemer.

Derfor er punkt to og tre i førsteposten gale.

 

I dagligtalen bryr man seg ikke mye om disse fysiske definisjonene, så der er begge forklaringene like gyldige med mindre du møter en nerd som meg.

Endret av MækkTævvish
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Vi kunne godt sagt at det er noe som heter kulde, og det er den termiske energien som blir overført fra et legeme med lav temperatur til et legeme med høy temperatur. Som tilfeldigvis er det negative av varme.

 

Begge er kun macrokonsepter som vi bruker for å forstå verden bedre, det betyr at det som faktisk skjer er hverken det ene eller det andre.

 

edit:

 

For orden skyld så er varme det man bruker i fysikken, men syntes det kunne være artig å opplyse at fysiske konsepter ikke nødvendigvis er absolutte. Det kan finnes tilsvarende konsepter som like bra beskriver verden.

Endret av Kubjelle
Lenke til kommentar

Så istedenfor å si at det blir overført 23J varmeenergi fra et varmt legeme til et kaldt, så skulle man sagt at det ble overført -23J kuleenergi fra et kaldt legeme til et varmt?

Jeg er ikke helt sikker på at dette forklarer ting like godt som den fysiske definisjonen. Det kan oppstå forvirring. Men point taken.

Makrokonsept er det, ja. I realiteten er det jo den gjennomsnittlige kinetiske energien i et stoff som oppfattes som temperaturen.

Endret av MækkTævvish
Lenke til kommentar
Gjest medlem-82119

Jeg skjønner jo at over tid vil temeraturen bli lik, men trodde man kunne si at enten ble det varme rommet litt kaldere fordi det varmet opp det kalde rommet, eller motsatt, at det varme rommet ble litt kaldere fordi det ble avkjølt av det kalde rommet. Det ender jo likt, men trodde det var en enten eller årsak her.

Lenke til kommentar

Kulde er uansett bare mindre varme, og ikke et selvstendig fenomen. Innen termofysikken er alt over -273,15°C (det absolutte nullpunktet) å forstå som varme. -273,15°C kan også skrives som 0K der K-en står for kelvin, den absolutte temperaturskalaen. Kelvinskalaen har kun plussgrader.

 

Det varme rommet vil altså varme opp det kalde rommet og i prosessen vil det varme rommet tape tilvarende energimengde. Litt av varmen overføres via varmestråling, men mesteparten av varmeoverføringen vil skje ved at lufta i de to rommene blandes. Kald luft er tyngre enn varm luft, den kalde lufta vil derfor renne inn langs gulvet av det varme rommet og presse varm luft inn langs taket i det kalde rommet med en gang døra mellom rommene åpnes. Denne prosessen setter i gang en omrørende luftstrøm som ganske raskt blander all lufta i begge rommene. Samtidig stråler varme fra veggene i det varme rommet og varmer opp lufta, tilsvarende strålingsvarme fra lufta varmer opp veggene i det kalde rommet. Til slutt får begge rommene samme temperatur.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...