Gå til innhold

Litt spm om organisasjonskonto, inkasso


Piranha

Anbefalte innlegg

Har et lite spørsmål om loven angående inkasso og sånt her...

 

Jeg er med i en liten organisasjon/gruppe, og vi valgte å lage en bankkonto for pengene våre, og det ble til at da en person fikk ansvar for bankkontoen. I etterhvert har jeg skjønt at det var en dårlig beslutning, hun er veldig dårlig med penger, det ser jeg både på måten hun bruker penger på, og hvor mye gjeld hu har opp til ørene, både til banken og til privatpersoner. Hun har også måttet låne en ganske god sum penger av meg, for å redde henne fra kniper hvor hun absolutt trenger penger, men har væt i 0 fordi hun har så dårlig økonomisk sans. Hun har ikke fått betalt tilbake en krone av dette tilbake til meg.

 

Kontoen vår er administrert av henne, men den står som organisasjonskonto, ikke privatpersonskonto. Her hadde vi satt inn en del tusinger. Plutselig en dag var den visst helt tømt, og hun sa at inkassoselskapene eller NAV e.l. hadde tømt kontoen og at det hadde gått til inkasso til gjelda hennes. Vår første reaksjon var at det hørtes rart ut at de hadde lov til å gjøre noe sånt, når det var en organisasjonskonto, men hun har ikke prata noe om det i ettertid. Virker derfor ikke som hun har prøvd å få pengene tilbake, noe som burde vært lett om dette var ulovlig hvertfall...

 

Som dere sikkert skjønner kan jeg ikke unngå å få i det minste en liten mistanke om at hun kanskje har rett og slett tatt pengene selv. Og siden jeg kjenner henne, får jeg dårlig samvittighet for å tenke en slik tanke, men det kommer jo et punkt hvor man ikke kan unngå å få en sånn mistanke, når en person bare får større og større og større gjeld. Hun er ikke en person som vanligvis er falsk eller umoralsk, men når man er i desperate situasjoner, er det vel utrolig hva folk kan få seg til å gjøre?

 

Kan inkasso-selskapene/NAV ta penger fra en organisasjonskonto, om kontoens administrator har gjeld de ikke betaler?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kan inkasso-selskapene/NAV ta penger fra en organisasjonskonto, om kontoens administrator har gjeld de ikke betaler?

Det offentlege har visse rettar her, utan at eg har detaljoversyn på kven som har rett til kva.

NAV skulle ikkje vera den med størst rett kva gjeld ein organisasjon, så lenge denne organisasjonen ikkje er arbeidsgjevar.

 

Inkassoselskapa har absolutt ikkje nokon slik rett. Derimot kan ein domstol kverrsetja ("beslaglegge") summen på ein bankkonto etter at inkassoselskapet har ført og vunne ei rettsak om ein omtvista sum. Før noko slikt skjer har det kome mykje papir til den offisielle adressa som er registrert på kontoen. Faktura, inkassovarsel, betalingsoppmoding, innkalling til forliksråd (evt stevning til rett), domsavseiing og pantevarsel er det absolutte minimum, normalt kan du leggja til endå nokre ikkje-lovsette varsel.

Lenke til kommentar

Det enkleste er vel å be om kontoutskriftene evt et regnskap, hvis noe sånt finnes ?

 

Hvis hennes forklaring skulle stemme er det avgjørende om kontoen er åpnet på henne personlig og tiltenkt bruk til/brukt til organisasjonen, eller om det er en upersonlig konto tilknyttet deres org. nr e.l.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...