Gå til innhold

Kem bryr seg om ein skriver rett eller feil på Internett?


eirikol1

Anbefalte innlegg

Er einig i det dei fleste seier, og enkelte gongar kan det vere veldig frustreandes å få voldsomme skrivefeil, men syns det er litt teit å komme med stygge kommentarer. Ein hjelpsom komentar er kjekt å få, men ikkje for mange. Eg er ein som har ofte problemer til å snakke tydlig, og er langt i fra den beste på grammatikk, og hører det heile tida, som er forferdelig plagsomt! I staden for å vere bitch, så setter eg meg i deiras posisjon og prøver å vere hjelpsom, har aldri slutta å snakke med noken eller lukka ei side pga. dårlig gramatikk eller liknande. Er nokk litt lettare for meg å oversjå slike ting sia eg gjer det sjølv. Folk kan no prøve å oversjå ting, isteden for å trolle på det!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Når jeg ser innlegg som er slurvete eller dårlig skrevet, innlegg med dårlig gramatikk, innlegg på dialekt, innlegg som blander bokmål og nynorsk, avskriver jeg i de aller fleste tilfeller hele innlegget, da jeg regner med at hvis vedkommende ikke har tatt seg bryet med å lære seg sitt nasjonale skriftspråk tilfredsstillende, har vel ikke personen noe særlig vettugt å komme med på internett heller. :thumbup:

 

Skriver du på samme måte for hånd også, eller skjerper du deg da?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg må nok henge meg på det de andre skriver her. Innlegg som gjentatte ganger har mange feil, og som ser ut til å med vilje droppe store bokstaver og punktum, blir fryktelig tunge å lese etterhvert. Derfor dropper jeg ofte å lese slike innlegg, så sant det faktisk ikke er nødvendig at jeg må lese det.

 

Det er også en stor forskjell på de ulike situasjonene man bruker språk. Det burde og skal være forskjell fra dialekt- og forkortelsesMSN kontra foruminnlegg.

 

Så, til spørsmålet du stiller i overskrift; den som leser innlegget kan bry seg om det er rett eller feil i språket, fordi dette går på oppfattelsen vår av personen som skriver. Det betyr ikke at man dømmer, men at man gjør en observasjon som kan ha konsekvenser for hva leser gjør.

Så du har to alternativ: du kan prøve å skrive den norsken som du måtte skrive på skolen i de situasjoner hvor dette kreves, eller du kan drite i det og oppnå at enkelte ikke orker å lese det du skriver hvis språket ditt er for mangelfullt eller feil (personlig syns jeg forøvrig titler, navn og stedsnavn skal være korrekt uansett).

 

Ingen er perfekte, men noen ganger handler det om å faktisk prøve.

 

I åttende klasse snek jeg meg faktisk til å endre på noe en medelev hadde skrevet, fordi jeg syntes det ble for dumt. Vi skulle ha en presentasjon (ved PowerPoint) og hadde skrevet hver vår del. Hun unnlot store bokstaver, komma og punktum med vilje fordi hun ikke orket å skrive dem. Dog orket hun å skrive opptil 15 utrops- og spørsmålstegn etter hverandre både her og der.

 

-

 

"D e d d e, å d e d æ å e." - Denne syns jeg egentlig er veldig kul :p

Lenke til kommentar

har aldri slutta å snakke med noken eller lukka ei side pga. dårlig gramatikk

det er en viktig forskjell mellom dårlig grammatikk og tidvis uforståelig grammatikk feks når man skriver lange innlegg uten tegnsetting som punktum komma kolon osv blir det vanskelig for andre å forstå ettersom man mister endel av setningsrytmen når man leser dette innlegget bør være et godt eksempel på nettopp dette her har jeg altså med vilje utelatt tegnsetting uten å bevisst forsøke å forringe grammatikken på andre måter og selv dette blir slitsomt å lese i lengden er du med

Endret av srbz
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Eg synest skrivefeil er fryktelig irriterande. Eg rettar sjaldan på folk når dei skriver, men det er ikkje alltid eg orkar å lesa om det er riktig ille. Å skrive på sitt eige målføre er slitsamt å lesa. Men om folk gjør det litt forsiktig, og legg inn nokre få talemålstrekk som passar inn i skriftmålet er det greitt. Til dømes er itte ei form som passar godt inn, og som ikkje gjør det noko vanskeligare å lesa. Men folk bør ikkje gjøra fleirtalsformer av substantiv meir vulgære enn dei allereie er. Og skriv eg, ikkje æ eller æg.

 

Men eg irriterer meg ikkje bare over skrivefeil, det er også fleire tillatne former som irriterer meg. Hankjønsendingar i hokjønsord er noko av det verste eg veit. Og av og til irriterer eg meg over ting som er skrivi på det einaste riktige viset, til dømes vært.

 

Eg synest det burde vori meir vanlig å rette på skrivefeil. Som det er no skriver alle som dei vil, og alle skriver feil, og smittar kvarandre med feila. Det burde helder vori slik at alle retta på feila til kvarandre, slik at alle fekk godt språk.

Lenke til kommentar

Det hender jeg kutter ut store forbokstaver i egennavn fordi jeg ikke vil fremstå som for prippen, noen ganger selv etter punktum i chat.

 

Jeg er ikke konsekvent på noe som helst. Det er grammatikk jeg ikke har peiling på, eller latt gå forbi, og det er en uting. Denne tråden var litt tankevekkende for meg. Et sunt språk burde være et rikt, riktig, og godt språk. Ikke det jeg holder på med.. Hva som er enda værre å tenke på er alle der ute som er lengre bak meg språkmessig. Dette tror jeg skyldes at dagens samfunn bruker mindre tid på bøker, og mer tid på nett, hvor som flere har pekt ut: folk skriver somoftest feil, eller på dialekten sin.

 

På facebook og i chat skriver jeg på dialekt. Er enig med TheGnome.

 

Skal følge oppfordringen din srbz. Så kan du gi meg pepper når du måtte ønske !

Lenke til kommentar

Verre skrives uten æ. Om alle skriver dette feil, risikerer man at språkrådet tillater dette.

 

Omtrent som pub = pøbb. Jeg har aldri sett noen skrevet pøbb før det plutselig ble tillatt.

"Pøbb" var et av mange tåpelige forslag fra Språkrådet som heldigvis ikke ble tillatt, sammen med bl.a. jåt, pøkk, sjov og tim. Ser man etter i Bokmålsordboka, finner man ikke pøbb, men pub.

 

Når det gjelder trådstarters spørsmål om "Kem bryr seg om ein skriver rett eller feil på Internett?", kan jeg ikke skjønne hvorfor det skulle være mer akseptabelt å skrive feil på internett enn andre steder. En som skriver mye feil, virker som en useriøs tosk uansett hvor han skriver.

Endret av Rocambole2
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Ein ting eg vil segja [sic], er at det ofta [sic] er ein samanheng millom [sic] kor god ein person er til skriva rett, og kor vitugt innhaldet i teksten hans er. Eg kann [sic] ikkje segja kvifor, men det verkar no ein gong slik.

 

Når det gjeld detta [sic] med å retta på skrivefeili til andre, so er vel detta ein nogso [sic] naturleg reaksjon når ein sér [sic] noko som verkar vera feil (i minsto det at ein fær lyst til å gjera det, um [sic] ein no ikkje idest (gidd) skriva det ned). Ein likar vel at verdi fylgjer faste mynster [sic]. Men sume likar vel gjerna [sic] det å retta på andre i seg sjølv, det er ein måte å syna at ein hev [sic] kontroll på språket.

 

Eg rettar sjaldan på folk når dei skriver, men det er ikkje alltid eg orkar å lesa om det er riktig ille.

 

[...]

 

Eg synest det burde vori meir vanlig å rette på skrivefeil. Som det er no skriver alle som dei vil, og alle skriver feil, og smittar kvarandre med feila. Det burde helder vori slik at alle retta på feila til kvarandre, slik at alle fekk godt språk.

 

Lat meg då få reagera på 'sjaldan', er den fyrste a-en der medvite? Passe norrønt!

 

Verre skrives uten æ. Om alle skriver dette feil, risikerer man at språkrådet tillater dette.

 

Omtrent som pub = pøbb. Jeg har aldri sett noen skrevet pøbb før det plutselig ble tillatt.

"Pøbb" var et av mange tåpelige forslag fra Språkrådet som heldigvis ikke ble tillatt, sammen med bl.a. jåt, pøkk, sjov og tim. Ser man etter i Bokmålsordboka, finner man ikke pøbb, men pub.

 

Atttende til chauffeur, då? Det ville vore coolt.

Endret av Anarkhos
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg lurer på om dere som er imot fornorsking av nye ord, mener at vi burde gå tilbake til å si ting som kinematograf (kino) og jaloux (sjalu). Dette er jo ord som en gang i tiden ble fornorsket.

 

Hei, forleden dag var jeg en tur på kinematografen. Jeg ble meget jaloux på hovedpersonen.

 

Jeg synes det er naturlig å fornorske de fremmedordene vi tar inn i språket vårt. Det er jo bare fordi ordene ser uvante ut at de møter motstand. Og dessuten, når folk absolutt må bruke pub istedenfor det norske ordet vertshus, så kan de bare ha det så godt. Gå på pøbben, dere.

Endret av MækkTævvish
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...