Gå til innhold

Kem bryr seg om ein skriver rett eller feil på Internett?


eirikol1

Anbefalte innlegg

Heisan, hadde ein lang offentlig og kanskje litt personlig samtale med eksen på Facebook, fordi eg hadde vist skrevet "hafsta" i stadenfor "hafstad". Ho hengte selvfølelig ut mine skrivefeil, men ingen andre sin. No, det er ofte ein også ser folk som trolla andre fordi dei skriver feil, og gjer det veldig gjerne online og offentlig. Om ein skriver masse feil på ein norsk test til dømes, så er jo det eit problem, og læreren vil trekke på det, og det er heilt greit! For der skal det skrivast rett! Men i det ein koblar seg til nettet, og skriv i eit forum for eksempel, så er det rett og slett unødvendig å henge ut folk, og prøve å få alle til å tru at du er "perfekt". Syns det blir heilt feil. Det er selvfølgelig bra at du kan skrive rett heile tida, og man burde prøve å skrive mest mulig rett, men det blir heilt feil at ein skal kritisere ein annan for å ha skrevet feil. Det er også slik at når ein har ein samtale over Internett eller telefon så er den meir munnlig, og skal inneholde mist mulig tegn, elitespeak med andre ord. 

 

Når du er kobla til Internett, så er du anonym til den grad at du har ein ip-adresse. Så ved mindre du bestemmer deg for at du skal finne ut kor denne personen kjem i fra, som kan bli ein vanskelig prosess. Du kan lett finne ut kva land personen kjem fra, men du kan ikkje vete alder, opprinnelse, eller mental tilstand. 

 

Lurer på kva dåke syns om akkurat det der, og eg veit noken vil prøve å vere vittige og finne alle feila mine i dette inlegget og legge det ut. Har ikkje noko i mot det, seier berre kor umoden man er. Å gje ein vennlig tilbakemelding derimot, det er noke som er godt likt.

 

Hatets gonna hate, men kvifor?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

hackere er vel di første til å irritere seg over skrivefeil.. merker selv hvor ekstremt irriterende det kan være med dumme spørsmål å i tillegg masse skrivefeil på f.eks et forum.. men har sikkert 1000 skrivefeil i løpet av dagen, å syns det er sjukt irriterende når folk kommenterer det, også har di i tillegg masse skrivefeil selv.. drittunger kaller vi sånne folk, og di gidder vi ikke bry oss om;) why be a hater?

Lenke til kommentar

hackere er vel di første til å irritere seg over skrivefeil..

Hahaha, da har jeg hørt det også.

 

Jeg bryr meg om hvordan jeg skriver, og prøver å ha så få feil som mulig. Men jeg retter ikke på andre (enkelte unntak) og jeg stiller ingen krav til feilfritt språk. Men når folk gjør det med vilje, eller sier «hvordan» istedenfor «hvilken», da sier jeg ifra.

Lenke til kommentar

hackere er vel di første til å irritere seg over skrivefeil..

Hahaha, da har jeg hørt det også.

 

Jeg bryr meg om hvordan jeg skriver, og prøver å ha så få feil som mulig. Men jeg retter ikke på andre (enkelte unntak) og jeg stiller ingen krav til feilfritt språk. Men når folk gjør det med vilje, eller sier «hvordan» istedenfor «hvilken», da sier jeg ifra.

 

sjekk hvordan folk blir hetset på hacker forum på grunn av skrivefeil, så skjønner u at det er mange der ute som ikke tenker som deg, og finner stor glede i og hetse andre på grunn av bagateller som feilplasserte komma osv.. heeeeelt enig btw.. jeg bryr meg om hvordan JEG skriver, og kunne ikke brydd meg mindre om andre, med mindre det er med forsett som du sier..

Lenke til kommentar

Å henge seg opp i mindre skrivefeil og åpenbare tastefeil er litt søkt (med mindre de er hysterisk morsomme ;) ). Imidlertid finnes det en grense for hvor mye skrivefeil jeg selv orker å begynne å tyde. Enkelte kan rett og slett ikke skrive ordentlig norsk, og mange skriver også på dialekt, noe som gjør teksten ytterligere uforståelig for oss som ikke kjenner dialekten. Nå var det ikke min intensjon å kommentere språket ditt, men du skriver endel dialektord samt bokmålsord selv om teksten har et nynorskt preg. Så lenge det er forståelig (noe førsteinnlegg absolutt er) har jeg ingen problemer med å lese det, men pedant som jeg er legger jeg likevel fort merke til skrivefeil, særlig hvis de fremkommer hyppig.

 

Det er også viktig å kunne skille mellom det som er ment som nedlatene kritikk, og det som er ment som konstruktive bemerkninger. Å fokusere på en manglende "d" i et stedsnavn, og samtidig ikke ense andre folks skrivefeil i samme samtale, virker i mine øyne å gå på det førstnevnte. Vel mulig hun er pedant som meg, men her virker det som hun bare så etter en anledning for å "ta deg" på noe. En person som aktivt leter etter feil hos andre fremstår ikke som perfekt i noen andres øyne enn sine egne.

 

Imidlertid synes jeg altså det er legitimt å sette foten ned når språkkvaliteten når en viss nedre grense, men dette kommer selvsagt også litt an på hvem man snakker med og hvem teksten er myntet på. Jeg kan gjerne kommunisere skriftlig på tomannshånd med folk som skriver dialekt, også andre dialekter enn min egen så lenge ordene er forståelige - men på f.eks. et offentlig diskusjonsforum som dette bør man tenke over at folk fra hele landet (og andre land) leser og svarer, og ta hensyn til alle ved å velge et av de offisielle skriftspråkene vi har. Skriftlig bør man altså avpasse språket etter mottaker og arena. Det har forekommet flere ganger at jeg har vært ute av stand til å hjelpe folk med spørsmålene deres her i forumet rett og slett fordi de skriver for kaudervelsk til at jeg klarer å forstå dem. I slike tilfeller gir jeg også klar direkte tilbakemelding til den det gjelder om at vedkommende er nødt til å skrive norsk for at jeg skal kunne hjelpe ham eller henne.

 

Til dem som ønsker å forbedre skriftspråket sitt vil jeg også oppfordre om å legge en snutt i forumsignaturen om at man ønsker tilbakemelding på språket via PM. Svært mange skriver svært dårlig, men jeg unnlater som oftest av ren folkeskikk å kommentere det. Gode språkkunskaper er viktig i vårt informasjonsorienterte samfunn, og var jeg arbeidsgiver ville jeg bl.a. vektlagt språklige ferdigheter i jobbsøknader ved nyansettelser. Altfor mange undervurderer viktigheten av å ha et ikke nødvendigvis feilfritt språk, men ihvertfall å kunne ordlegge seg på en måte som får en til å fremstå som skolert.

Endret av srbz
  • Liker 5
Lenke til kommentar

Et annet tips er å lese korrektur, særlig når man skriver lengre innlegg f.eks. her i forumet. Selv gjør jeg det, dog som oftest etter at jeg allerede har postet, og i mitt forrige innlegg har jeg gjort én korreksjon (selv om jeg sikkert kunne gjort flere). Det handler ikke like mye om å være prippen som det handler om å uttrykke seg nøyaktig slik man ønsker for å unngå misforståelser. Leser man over det man har skrevet en ekstra gang finner man fort formuleringer man ikke er fornøyd med, ettersom skrivingen gjerne skjer stykkvis, og man legger forhåpentligvis merke til skrivefeil.

Lenke til kommentar

Jeg synes det er helt hysterisk morsomt å analysere språkbruken på høyre-ekstreme nettsider og Facebook-grupper (det som er tilgjengelig uten å være medlem, selvsagt).

 

Skulle nesten tro det var en sammenheng mellom utdannelse (jeg tenker her på barneskole-nivå) og evnen til å uttrykke seg når man leser hvordan disse folkene skriver.

 

Beklager at jeg går litt off-topic, jeg bare tenkte på det umiddelbart når jeg så emnet på tråden :)

Lenke til kommentar

Etter jeg leste litt på en fantastisk blogg, har jeg blitt mindre opptatt av mange skavanker folk har når de skriver. Når enkelte skriver 300 ord uten stor bokstav eller tegnsetting, og i tillegg putter inn sms-språk, får jeg vondt i hodet av å lese det.

 

Faktisk gir jeg ofte opp lesingen av slike innlegg. Jeg har noen ganger skrevet et lite innlegg/pm til vedkommende og bedt dem pent om å prøve litt hardere, men det faller stort sett alltid i dårlig jord. Jeg er opptatt av hvordan jeg selv skriver, og setter selv stor pris på om noen bemerker ord jeg skriver feil. Dette gjelder da skrivefeil, ikke tastefeil. En vesentlig forskjell. =)

 

Tha blogg!

http://hyperboleandahalf.blogspot.com/2010/04/alot-is-better-than-you-at-everything.html

Lenke til kommentar

Jeg bryr meg ikke mye om folk gjør et par rettskrivningsfeil. Det er ikke hensiktsmessig å bruke for mye tid på å lese korrektur. Likevel synes jeg enkelte personer har en tendens til å skrive innlegg som er helt uforståelige. Om de ikke er uforståelige, er de slitsomme å lese pga. ting som:

*Utelater punktum, spørsmålstegn, kolon og komma.

*Bruker dialekt som gjør det uforståelig å skjønne hvilken tid et verb er bøyd i, f.eks: eg e frå sørlændet å eg skraive som eg snække

*Trykker enter før setningen er ferdig. (grøss)

 

Selv er jeg helt forferdelig i kommaregler, så jeg føler ikke jeg har noen rett til å gå i den store klagetråden for å rakke ned på folks skrivning. Men for å unngå misforståelser bruker jeg litt tid på å formulere meg, samt en kjapp skumlesning når jeg har publisert innlegget.

 

EDIT: Og se hva skumlesningen avslørte! Jeg skrev følgende:

Men for å unngå misforståelser bruker jeg å bruke litt tid på å formulere meg

FANTASTISK språk, ja?

Endret av MækkTævvish
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hehe :thumbup:

No offence, sørlendinger. Jeg brukte bare det eksempelet for det var en fyr som skrev nettopp slik her på forumet. Det var litt vanskelig å tolke hva han skrev.

Jeg er enig i at det er vanskelig å tyde før du vet hvor dialekten er fra.

 

Og jeg skjønte ikke det siste du skrev:

Æ E Å ME = Jeg er *** meg?

 

Hvilken dialekt er det, og hva betyr å-en? :tease:

Lenke til kommentar

Helt enig med Zeph.

 

Når jeg spør hvorfor folk skriver som de snakker, så svarer de: "jeg skriver dialekt".

 

Det er instant facepalm for min del... Ettersom man ikke kan skrive en dialekt. Det er noe man snakker.

 

Jeg retter aldri på folk som åpenbart har bommet på den tast eller kommet borti feil tast når h*n skriver. Men når folk gjør åpenbare grammatiske feil à la hvem/hvilke(n/t) og orddeling. Orddeling er kanskje det verste jeg veit at folk gjør feil. Ettersom mange skriver slik de snakker, skjønner jeg ikke hvordan de presterer å skrive. F. eks. Buss_holde_plass, eller vanlig vis. Det er da ingen som har pauser mellom orda når de snakker...

 

Selv blir jeg temmelig lei meg på andres vegene når de presterer å skrive så dårlig. Selv ser jeg på folk som skriver dårlig som på grensen til dumme. Med mindre de har noe som påvirker evnen deres til å skrive bra.

Lenke til kommentar
Gjest member-101642

Jeg prøver å unngå innlegg med alvorlige skrivefeil. Dersom de første setningene bærer preg av slurv, er sannsynligheten stor for at jeg ikke leser videre. En viss innsats bør man gjøre dersom man ønsker å formidle noe. Det samme gjelder for dagligtalen. Man gjør sitt beste for å gjøre seg forstått. Det skal man ta med seg videre til tastaturet. Korrektur og redigering er noe alle bør ta seg tid til. Hvis ikke, så kan man like gjerne la være å poste. Ellers synes jeg at folk kan spare seg for å hele tiden kommentere og rakke ned på skrivefeil. Dersom innlegget blir uforståelig så er det greit, men det meste lar seg forstå dersom man legger go'viljen til. Ingen kommenterer vel talefeilen til noen man snakker med?

 

Jeg mener det er helt legitimt å skrive dialekt, men ikke i det offentlige rom. Leser jeg et innlegg på Diskusjon.no skrevet med trøndelagsdialekt, er jeg den første til å lukke siden. Fokuset mitt flyttes fra hva som skrives til hvordan det skrives. Det er ikke ønskelig for noen av partene. Mellom privatpersoner er jeg derimot for at dialekt skal benyttes. Det skaper nærhet og gjør samtalen mye mer personlig. Da tenker jeg først og fremst på kommunikasjon med venner på Facebook, MSN og andre lignende, avgrensede kanaler.

Endret av member-101642
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...