Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Kan man kaste kjæresten ut, og kreve at vedkommende betaler sin del av leien?


saimon

Anbefalte innlegg

Hei:)

 

En vennine av meg har som har bodd med kjæresten, dette forholdet er nå over, og gutten vil kaste henne ut av leiligheten, mens han vil fortsette å bo der. Begge står i kontrakten som sier 3 mnd oppsigelsestid, må hun nå betale halve leien så han bor der for halv pris ut 3mnd?

Når det er han som kaster henne ut?

Eller er dette hans ansvar nå?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Så vidt jeg kan se så er §8-5 i husleieloven det mest aktuelle. Det vil være en avtale mellom din venninne og hennes eks-kjæreste at han skal overta hennes forpliktelser. Hvis han ønsker henne ut av leiligheten så er det han som har interesse av å få på plass en slik avtale. Hvis en slik avtale ikke er kommet på plass så er hun leietaker i boligen og han har ikke adgang til å kaste henne ut.

Lenke til kommentar

Leier de møblert eller umøblert?

Hva har den enkelte tilført leiligheten av eiendeler og utstyr?

Er det betalt dipositum eller innskudd for leiligheten og i såfall av hvem?

Foreligger det sammboerkontrakt?

 

Mye å ta hensyn til ved å skilles.

Lenke til kommentar

Det har ingen betydning om en part har betalt depositumet så fremt begge står som leietakere i leiekontrakten. Det har heller ingen betydning for spørsmålet om leiligheten er møblert eller ikke.

 

Såvidt jeg vet finnes det ingen lov som regulerer forholdet mellom flere leietakere. Husleieloven regulerer i hovedsak forholdet mellom eier og leietaker.

 

Spørsmålet må dermed besvares på bakgrunn av kontraktsrett og alminnelige avtalerettslige prinsipper.

 

På bakgrunn av kontrakten kan man nok fastslå at begge partene plikter å innbetale halvparten av leiesummen i måneden, og videre at de begge har tre måneders oppsigelsestid.

 

Ingen av leietakerne har egentlig noen rett til å kaste den andre parten ut. Oppsigelsen må gjøres gjeldende overfor huseieren, dersom din venn ikke ønsker å bo der lengere må hun levere oppsigelsen snarest.

 

Den tidligere kjæresten har heller ikke noe grunnlag for å kaste henne ut, dersom det avtales at hun skal flytte ut virker det jo urimelig at hun skal betale i oppsigelsestiden.

 

I allefall hele oppsigelsestiden, kanskje hun kan betale en måned ettersom dette vil bli en stor kostnad for den som sitter igjen med leiligheten? Poenget er at det er ingen lov som regulerer dette - de må avtale en løsning.

 

Hun har i alle omstendigheter rett til å bo i leiligheten ut oppsigelsestiden. Dersom typen nekter henne adgang eller lignende kan hun kreve erstatning.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...