Gå til innhold

Relativt langvarig oppbevaring av billigvin


Anbefalte innlegg

Har noen flasker med billig selvimportert spansk forbruksvin i kjelleren som har ligget der i ca et år. Hvor ok er det å drikke? Det er veldig vanskelig å finne god info på nettet, og jeg er åpenbart ikke vant med å smake på vin. Jeg forstår at kvaliteten blir ganske forringet, men hvis det ikke går spesielt ut over helsa mi ser jeg ingen problemer i å tømme flaskene over noen helger i fremtiden. Hjelp?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er en forskjell på lagringsvin og billigvin.

 

EDIT: Vinen er Cabernet Sauvignon. Tydeligvis så har slik vin muligheter for lagring. 4-20 år. Ikke det at jeg har "lagret" vinen min. Ligger i boden, ca 15-18 grader (ikke om sommeren). Mørkt og greit. Ikke akkurat en givende livsstil for ei vinflaske heller. Tanker?

Endret av Kakofoni
Lenke til kommentar

"Billigvin" vil som regel ikke utvikle seg positivt ved lagring og er beregnet på å konsumeres ung. At slik vin ligger et års tid er som regel ikke noe problem, så lenge vinen har ligget mørkt, ikke for varmt, og at temperaturen ikke har fluksuert mye.

 

For å svare på spørsmålet ditt så vil nok vinen ikke være farlig å drikke, den eneste skaden slik vin tar av å bli lagret for lenge / feil, vil være smaksmessig kvalitetstap.

Lenke til kommentar

Druetypene betyr ingenting. men billig vin har kort lagringstid, uansett druetype. Dette har med håndteringen av vinen i produksjon og kvalitet på kork. En vin eldes forskjellig. Det er mange ting som påvirker. Noen blir eddik i løpet av få år. Andre blir først modne etter noen år. Men slipper luft inn så er løpet lkørt i løpet av få måneder. Dessverre finnes det ikke lengre gode korker. Enten er de kunstige (PVC), sammepresset korkbiter elelr hele korker av dårlig kvalitet. Skrukorker benyttes på vin som er ferdig til konsumering. Langtidslagring er ikke bra for disse vinene (men husk at 1 år ikke er lang tid).

 

Fasiten er å prøve. Da for du også rede på om lagringen etter at vinen ble produsert har påvirket vinen negativt. Husk også at enkelte viner ikke tåler frakt. I Spania kan f.eks. en svært god vin i landsby A ikke tpåle tranpsort til nabobyen B.

Lenke til kommentar

 

Fasiten er å prøve. Da for du også rede på om lagringen etter at vinen ble produsert har påvirket vinen negativt. Husk også at enkelte viner ikke tåler frakt. I Spania kan f.eks. en svært god vin i landsby A ikke tpåle tranpsort til nabobyen B.

 

Konklusjonen din stemmer, men det var mye rart i argumentasjonen din. For det første: Druetypen betyr absolutt noe, Cabernet Sauvignon og Nebbiolo har potensiale til å bli mer lagringsdyktig enn Gamay og Dolcetto for å ta noen eksempler, det finnes fler. At det ikke finnes gode korker er bare tull. Dyrere viner bruker gode korker, mens billige viner kutter der de kan og bruker typisk sammenpressede korkbiter. Du kan fint lagre viner med skrukork og det lages mange viner med skrukork som med fordel kan lagres, men med skrukork går aldringsprosessen saktere. Transporten i seg selv er som regel ikke noe problem, problemet er at de transporteres i trailere uten kjøling på sommerdager og vinen "kokes" på veien.

Lenke til kommentar

.. For det første: Druetypen betyr absolutt noe, Cabernet Sauvignon og Nebbiolo har potensiale til å bli mer lagringsdyktig enn Gamay og Dolcetto for å ta noen eksempler, det finnes fler. At det ikke finnes gode korker er bare tull. Dyrere viner bruker gode korker, mens billige viner kutter der de kan og bruker typisk sammenpressede korkbiter. Du kan fint lagre viner med skrukork og det lages mange viner med skrukork som med fordel kan lagres, men med skrukork går aldringsprosessen saktere. Transporten i seg selv er som regel ikke noe problem, problemet er at de transporteres i trailere uten kjøling på sommerdager og vinen "kokes" på veien.

 

NB! Husk at svaret gjelder billigvin!

 

Vedrørende druetyper. Enkelte kan klare bedre lagring - men her er det kvalitet på druene (ikke typen) samt kvalitet i prosessen som betyr noe. Billigvin mangler normalt begge. Billigvin er også produsert konsumferdig og er ikke beregnet for lagring. Uansett er 1-2 år normalt ikke noe problem.

 

Med hensyn til korker. Man benytter barken på korktrær (de hugges ikke) Og det har allerede vært mangel på god korkbark i over 30 år. Situasjonen har ikke blitt bedre. Det er en av årsakene til at vi har korker laget av PVC og korker laget av "korkavfall" presset sammen slik at det ligner kork, samt lavkvalitetskork. Noen av disse variantene holder ikke vann (det vil si luft ute). Men det finnes selvsagt kvalitetskorker - men neppe på billigvin.

 

Jeg har som sagt opplevd så sarte viner at de ikke kan fraktes. Dette er viner du bare finner produsert lokalt og fortært lokalt. Det er mange svært interessante viner her.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...