Gå til innhold

Hvordan sosialisere to kattunger? (søsken)


Anbefalte innlegg

Hei

 

Vi fikk to kattunger for litt over en uke siden (gutt og jente tror vi), planen var egentlig at de skulle komme hit til helga når de ble 12 uker, men mors eier sa de var så godt utviklet at de kunne hentes litt før. Kattungene hadde lært seg å bruke kattedoen og bruker den flittig her. Hatt ett par uhell, men det var pga feilplassert do. De spiser maten sin og sånn sett syns vi at vi er heldige. Vi har kjøpt inn endel leker, en form for klorebrett som de ser ut til å like og et to etasjers klatre/klorestativ. Vi har ikke hatt katter før.

 

Vi var usikre i starten på hvordan vi skulle venne dem til oss. Prøvde første dagen å plukke opp hannen, men det endte relativt blodig for min del. Kom ikke på tale. Så vi tenkte at vi kunne ta det i dems tempo. Etterhvert som uka gikk så merket vi daglig fremgang. De ble sluppet løs i stua og fant raskt ut at under sofaen var det trygt. Etter kun ett par dager turte begge to å bevege seg fritt rundt selv om vi var her. Nå sover begge to på gulvet, men følger med så fort vi beveger oss. Hadde døra til soverommet oppe de første nettene og da kom de opp og snuste på oss mens vi sov. Jenta har mjauet og ynket seg litt, men det ga seg etter to-tre netter.

 

Over helga så har de bare blitt mer og mer trygge. Vi har lekt mye med dem, de leker endel med hverandre og vi har hatt besøk av flere personer som har lekt med dem. De er veldig ulike når det kommer til trygghet. Han flytter seg ikke selv om vi går forbi han. Flytter seg først når han ser at vi er på vei mot han. Hu er alert med en gang vi reiser oss, og så fort vi er i bevegelse så smetter hu til siden av sofaen for å være nær den hvis det skjer noe. Har ikke sett dem krangle eller på noen måte markere eller bli kvitt den andre. Eneste er at han dytter hu bort fra matskåla når han ser at hu spiser, men det er nok bare korttenkthet fra hans side. Har to skåler nå for sikkerhets skyld.

 

Vi er usikre på hvordan vi skal venne de til oss. Begge er innstilt på at kos og kattenes tilstedeværelse skal skje for det meste på deres betingelser. Er vi som drar de inn, ikke de som tvinger seg på. Har som skrevet lekt mye med de den siste uken og når de har nærmet seg så har vi kost på dem, som regel stikker de av med en gang, men noen ganger blir det kanskje to sekunder med kos. For et par dager siden la gutten seg på føtta mine og sovna. Vi satt begge lettere sjokkert og skjønte ikke noe. Fikk til og med lov til å kose han i et kvarter.

 

I dag bestemte vi oss for å prøve noe nytt. Har fått høre av andre med katteerfaring at det å fange dem og kose med dem i fanget lenge er noe som hjelper. Kose til de slapper av og slippe dem når de er helt rolige som en premie. Prøvde på hun først for hu er roligere. Hu fikk panikk og hadde makspuls hele tiden mens hun lå der. Var vondt å se på. Prøvde å stikke av flere ganger og trivdes virkelig ikke. Måtte til slutt la hu gå. Han var der verre med. Trodde han hadde blitt roligere, men nok en gang fikk henda mine en real omgang med klørne. Fikk ikke løftet han opp. Nå sitter vi igjen usikre på hva som faktisk er lurt. Hvordan kan vi venne dem til at kontakt med oss ikke er farlig? Har planer om å la dem få være utekatter, men vi tørr ikke å slippe dem løs hvis de ikke vil til oss igjen. Skjønner at noen katter ikke vil bli kost så mye med, men skal vi ha katter i 15 år så vil vi ha lov til å ta på dem. Hva kan vi gjøre?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Gratulerer med puser! :) De skal være med moren til de er 12 uker, det kan ha noe med saken å gjøre og mange katter som ble tatt fra moren for tidlig er litt 'sære'. Hvor gamle ver de når dere fikk dem?

 

Jeg synes ikke noe om tvangskosing av kattunger, og det er fare for at de bare blir reddere da. Vil anbefale deg å sette deg på gulvet med noen godbiter og leker, og så la dem få en godbit og mye ros når de gjør noe 'positivt' som å gå opp i fanget ditt eller bare nærme seg deg, avhengig av hvor trygge/utrygge de er, det må du vudere selv. ;)

 

Edit: Og jeg vet ikke om du har fått det med dag, men du burde vente til de er 8mnd før du slipper dem ut selv, og selvsagt kastrere og chipmerke dem før de får gå ute selv :) Å gå med dem i sele rundt i nabolaget mange ganger før det kan være en god ide, for da er det kjente lukter når de går gå ut selv og de vet vertfall at det er 'hjemme' da.

Endret av Nochan
Lenke til kommentar

Dette hørtes skikkelig rart ut! Høres ut som om eieren av kattemoren har sosialisert dem for lite eller vært slem mot dem.

 

Fikk mine da de var rundt 8-12 uker gamle, og hadde aldri problemer med at de ikke ønsket kontakt eller å ende opp med blodige armer.

 

Det som er er at hvis man kun lar katten bestemme så er det gjerne slik kattene ender opp som, de eier dere og har rett til å gjøre akkurat som de vil, og slik skal det jo ikke være. De kan også bli ganske redde og menneskesky som følge av det.

 

Første jeg vil be dere å gjøre er å prøve å klippe klørne deres, dette kan dere gjøre selv hvis dere er to om det og den ene passer på så pus ikke får ''tatt'' den som klipper. Deretter må dere bare tvinge dere på. Jeg vet at det høres skikkelig ille ut og mange vil sikkert si at det er dyreplageri, men dette er noe både de og dere vil tjene på i lengden.

 

Ikke tving dere på som ved å holde pus i flere timer i armene eller noe slikt, men gjør som Nochan skrev ovenfor her - hold dem og kos til de slapper av. Dette er med på å vise at det er dere, som er eiere, som bestemmer.

 

Jeg har også en småsær pus som garantert hadde blitt menneskevond og menneskesky hvis jeg ikke hadde gjort det selv, og hvis hun nå den sjeldne, sjeldne gangen knurrer mens jeg holder henne så er det nok med at jeg hysjer på henne.

 

Katter er egenrådige og man skal la dem være selvstendige, men det skal ikke medføre at eierne skal være redde for å håndtere kattene sine.

 

Husk å skaffe dere reisebur så fort som mulig, ha i ett godt pledd eller lignende og la dem komme og gå som de vil, det vil dere tjene ENORMT på når de blir eldre. Buret kan også fungere som en ''skammekrok'' hvor man legger pus inne i buret, låser og lar dem være alene i ett kvarter. ''Skammekroken'' fungerer forøvrig ikke lenger her, da de bare begynner å kose seg.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Bruker du godbiter når du prøver å kose med dem? Jeg tok inn en 6 uker gammel kattunge rett fra gata, så den var spinnvill. Hun ble trygg på meg når hun så at jeg var personen som gav henne mat, og småbiter med ost og skinke om hun kom bort til hånda mi/ fanget etc. Nøkkelordet er tålmodighet. Katter er egenrådige dyr og personlighetene varierer masse! Ikke bruk tvang, men godbiter til å lære dem hva som er ekstra kos med mennesker. hold dem inne til de er 6-8 måneder, for så å få dem chippet, kastrert og sterilisert! Det vil koste 1500,- men spare en hel haug med penger i form av kattunger, sykdommer i kjønnsorganer og om de spankulerer avgårde på egenhånd. Kjøp også for hos veterinær, da kattefor som selges i butikken ikke har noe som helst næring i seg.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...