Gå til innhold

Kanin - alene eller sammen med andre?


Anbefalte innlegg

Jeg har så lyst på en kanin, men tenker på om den bør være alene eller sammen med en annen.

 

Tenker da mest på to dvergveddere eller to små løvehoder. Trives de like greit alene, eller er det bra for de med selskap.

 

Kan slike små kaniner stå under tak utendørs når det er vinter, eller må de være innendørs?

 

Går det greit å ha de inne også? Blir vel ikke så mye avføring av sånt et lite vesen...

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kaniner er veldig sosiale dyr som vil mistrives sterkt med å stå ute alene, vil anbefale å ha to sammen om du velger å ha dem inne. Om de skal stå ute om vinteren må de ha et isolet hus.

 

De må også kastreres samme om de skal være ute eller inne, hvis ikke kan de skade eller drepe hverandre når de blir kjønnsmodne. 80% av alle hunnkaniner får livmorkreft og dersom dette ikke blir fjernet dør de en langsom og smertefull død i ung alder.

 

Jeg ville satset på to innekaniner, de aller fleste kastrerte kaniner bruker bare dokassen, da er det bare til å sikre leninger og eventuelt andre ting. Alt du trenger å vite står i Den store kaninboka av Marit Emilie Buseth, så vil si at det første steget mot å få kaniner er å kjøpe den :)

 

1166310-9-1308951015430.jpg

Dette er rommet til en av kaninene mine som dessverre er borte nå, som du ser så er det ingen lorter eller noe på gulve. Inni eska til høyre står det en liten kattedo :thumbup:

 

Husk at burene man finner på dyrebutikker ikke er egent for kaniner, de har veldig kraftige bakbein og sånn jeg ser det: En kanin skal ikke ha mindre plass enn en katt eller hund. Den kan eventuelt stå i bur om natta men det blir galt å ha den i bur om dagen med mindre det er helt nødvendig. :)

Og kaniner er IKKE billig, en gang reddet jeg en kanin som måtte operere bort øyet etter å ha sloss med en annen kanin, det kostet ca. 3000kr, kastrering av hunnkanin koster 1300-2500kr, mens kastrering av hannkanin kan koste 'bare' 850kr.

Om en kanin blir akuttsyk kan man ikke vente til f.eks mandag dersom den blir syk på en lørdag, bare å komme til veteriæren når de egentlig har stengt koster 2000kr.

 

Kaniner kan leve i 12år, hvor ser du deg selv om 12år? Har du mulighet til å ha kaniner der?

 

Sånn.. Nå tror jeg jeg har fått med det aller viktigste :p Spør om du lurer på noe mer :)

Endret av Nochan
Lenke til kommentar

Hvorfor vil du ha et kull? Det virker ikke som du har noe erfaring med kanin, jeg synes ikke du skal sette kull på kaniner bare for 'gøy', det er levende individer, ikke leker! Det er også mange hjemløse kaniner i Norge, og mange oppdrettere av løvehode som faktisk vet hva de driver med.

http://kanin.org/begrense_avl

 

Jeg kunne tenkt meg å ha noen små babies siden flere jeg kjenner også har lyst på sånne kaniner. Greit å vite hvor de kommer fra, og en flott opplevelse å se nye dyr komme til verden. Har god erfaring med fjærkre og akvariedyr fra tidligere/nå. Jeg er en person som vil det beste for dyr... Du får det til å høres ut som jeg er et "dyrevoldtektsmonster" :no: bare fordi jeg ikke vil kastrere en kanin momentant i tilfelle man skulle ønske å avle en kanin en gang før den kastreres...

Endret av computerlady
Lenke til kommentar

Jeg synes det er dårlig gjort å bringe nye kaniner til verden når du ikke har erfaring med kanin og det finnes MANGE hjemløse kaniner. Det høres ikke ut som du vil det beste for dyrene om du velger å bringe flere kaniner til verden når en løvehodekanin hopper rundt i Stavanger, om den ikke er død nå da siden vi ikke har funnet hjem til den og dyrebeskyttelsn ikke tar imot.

 

Forstår at det kan være en fin opplevelse, kattefødsel er også i mange tilfeller en fin opplevelse og se hvor mange hjemløse katter det er. OM du skal avle burde du ha flere års erfaring med kanin, vite hva du skal gjøre om noe gå galt, sette deg inn i genetikk, vite at foreldrene ikke har noen arvelige defekter osv. Men det gjør det fortsatt ikke 'riktig' å avle en huskatt bare fordi man vet hva man driver med ettersom det er så mange.

 

Om du får 8 kaninunger blir det 10 kaniner om alle overlever. Har du isåfall tid, plass og penger? 2 kaniner på 2-3kg spiser pellets for ca. 2000kr i året btw..

 

Det blir som å avle på huskatten sin fordi det er en flott opplevelse og det er greit å vite hvor de kommer fra. Det finnes MANGE hjemløse, og derfor ser jeg på det som egoistisk å avle, spesielt når du ikke har noe erfaring med kanin.

Mener ikke å få deg til å høres ut som et "dyrevoldtektsmonster", men jeg vil faktisk det beste for kaninene og å avle på dem er absolutt ikke det beste for verken kaninene dine eller hjemløse kaniner, det er DITT ønske.

 

Håper du forstår at jeg ikke sier alt dette bare for å være kjip.. ;)

Lenke til kommentar

Jeg må si meg enig med overnevtne personer her, avling på dyr generelt uten å ha god kunnskap om dyret, deres familielinjer og arten generelt samt ha hatt arten i en god del år (spesielt kaniner), er litt forkastelig. Jeg skal bli veterinær og sitter i styret i Dyrebeskyttelsen Sør-Rogaland, og antallet kaniner som trenger nye hjem pga eiere som ikke har fått nok kunnskap om kanin-hold, er høyt. Så om du vil ha kanin, les godt, gjør omgivelsene så naturlig som mulig for dem, og ikke avl!

Lenke til kommentar

Jeg har nå fått meg en liten løvehodekaningutt som er ca 9 uker gammel.

post-221870-0-94869000-1310584907_thumb.jpg

Han har fått to bur ute. Et som er under tak slik at han ikke får regn på seg, og en løpegård (med hus) til å kose seg ute i. Vi har en stor usjenert hage, og bor i et stille nabolag. Han har også tilbrakt litt tid inne for å venne seg til oss og flyttesituasjonen. Han koser seg med å dra i duken, og er veldig folkekjær... Planer på å ha han ute i sommer/høst og ha han i garasjen eller innendørs når det begynner å bli kaldere.

 

Mitt skjønne eksemplar fant jeg via finn og han kostet kr 250. Der var det noen som solgte etter å ha fått et kull på på 4 stk på forsommeren. 2 av de var allerede bortbestilt, så jeg var heldig som fikk tak i en av disse. Han har en brun side og en hvit side på hodet, også har han blå øyne. Det har jeg aldri sett på kaniner før. Moren hans er helt hvit og har blå øyne. De skulle vel egentlig vært røde...?!

 

Jeg har allerede kjøpt 3 ulike drikkeflasker (redd for at han ikke skal få til å drikke), pellets, seletøy, hårbørste og neglesaks.

 

Jeg kommer ikke til å kastrere han med det første, og ser fortsatt på det som en mulighet med noen småkaniner når jeg får mer erfaring. Har god erfaring med dyr fra før av etter å ha hatt høns og vaktler halve livet. I tillegg har jeg tre akvarier som trenger sitt daglige stell. Hvorfor skulle ikke jeg kunne ta like godt vare på en kanin som hvem som helst? En gang må jo være den første...

 

Jeg vil på forhånd finne ut om noen ønsker løvehodekaniner før jeg ville fått avl på de. De spesielle blå øynene til min lille skjønnas er jo for galt at skulle gå ut av slekten... Ser det ikke som ille å ikke kastrere han. Han skal jo gå alene, men blir han for utangerende, så må det jo vurderes.

 

Føler meg som nyforelsket igjen etter at vi fikk lille sjarmøren i hus. Har akkurat hatt litt greietid med han, og det likte han veldig godt. Lukte på nesen min er også veldig godt.

 

Btw her jeg bor er det mange hjemløse kaniner hos dyrebeskyttelsen. Vurderte en av de, men føler at en bortsatt kaniner er verre å "bli kjent med" og få tam enn en som man har fra den er liten/halvstor, så derfor falt valget mitt der. Må si at jeg ikke alltid har like mye å skryte av den lokale dyrebeskyttelsen her i distriktet. Kjenner noen som bor like ved, og der hadde en av de "ansatte" satt hunden sin inne i bilen i denne sommervarmen. Det kan da aldri være heldig. Opplever det da hyklerisk av dyrebeskyttelsen å klandre folk for at de ikke behandler dyrene godt nok.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Gratulerer med nytt familiemedlem! :) Veldig fine blå øyner, men det er ikke uvanlig hos kaniner ;)

 

Jeg synes ikke du burde la han være ute alene, kaniner er sosiale dyr som trenger en kaninvenn for å være lykkelig om de bor ute. Når du skal ha et dyr må du ta hensyn til behovet til dyret.

Igjen vil jeg anbefale deg Den store kaninboka av Marit Emilie Buseth, der står alt du trenger å vite.

 

Kan jeg få spørre hvilket oppdrett han kommer fra? :)

Lenke til kommentar

Gratulerer med nytt familiemedlem! :) Veldig fine blå øyner, men det er ikke uvanlig hos kaniner ;)

 

Jeg synes ikke du burde la han være ute alene, kaniner er sosiale dyr som trenger en kaninvenn for å være lykkelig om de bor ute. Når du skal ha et dyr må du ta hensyn til behovet til dyret.

Igjen vil jeg anbefale deg Den store kaninboka av Marit Emilie Buseth, der står alt du trenger å vite.

 

Kan jeg få spørre hvilket oppdrett han kommer fra? :)

 

Han er så skjønn. Han har bare blitt mer og mer tam på disse dagene. Han har nesten vært inne hver dag, og da er det mye å utforske. Litt redd for at han skal finne noe elektrisk å gnavle på, så ser hele tida hvor han er. I går fønet vi han også siden han hadde hatt seg en løpetur i regnet.

 

Moren er hvit løvehode med blå øyne og faren er brun/hvit løvehode med brune øyner. De hadde hatt 2 kull med disse to kaninene på 2-3 år nå. Det hadde ikke blitt mer enn 4 kaniner hver gang. Eller den siste gangen var 2 dødfødte i tillegg til de fire som levde opp. Moren virket veldig tam. Det hadde til og med vært interesserte kjøpere Telemark (kaninen er kjøpt i/jeg bor i Vest-Agder), som ville komme å hente disse kaninene.

 

Tenkte jeg skulle bestille en kaninbok. De har den sikkert på CDON.

Endret av computerlady
Lenke til kommentar

Det som jeg tror kan bli en utfordring er å klippe neglene hans. Han har lyse negler så det er lett å se nerven, men han blir så sint og "sprellete" når jeg har forsøkt å ta på føttene hans. Han liker nå best å bli fønet og koset på ørene :D

 

Har klippet en del negler på hønsene tidligere, og det går for det meste greit. Pleier å gi hønsene fotbad før de skal klippes slik at neglene blir smidigere og ikke knekker så høyt. Det liker de veldig godt. Får prøve dette på lille kaninen vår også, men aner at han ikke vil like vann på føttene heller... Greit å være to uansett når man skal gjøre det ;)

Endret av computerlady
Lenke til kommentar

Kaninene min er helt fra Trøndelag og jeg bor i Rogaland :p Bra at du har bestilt den stor kaninboka, der står som sagt alt du trenger å vite :)

 

Håper fortsatt at du velger å ikke avle siden det er så mange hjemløse kaniner, godt gemytt og søtt utssende er virkelig ikke en god grunn til å avle. Kaninen min er en renraset hollender med nesten perfekte tegninger etter foreldre med 95,5p og 94p og han har helt fantastisk gemytt, men han skal snart kastreres sånn at han kan få en venn fremfor å produsere unger eller delta på stressende utstillinger.

Lenke til kommentar

Kaninene min er helt fra Trøndelag og jeg bor i Rogaland :p Bra at du har bestilt den stor kaninboka, der står som sagt alt du trenger å vite :)

 

Håper fortsatt at du velger å ikke avle siden det er så mange hjemløse kaniner, godt gemytt og søtt utssende er virkelig ikke en god grunn til å avle. Kaninen min er en renraset hollender med nesten perfekte tegninger etter foreldre med 95,5p og 94p og han har helt fantastisk gemytt, men han skal snart kastreres sånn at han kan få en venn fremfor å produsere unger eller delta på stressende utstillinger.

 

Min kanin skal i alle fall aldri på utstilling. Har vært på mange hønseutstillinger, og sett hvor stresset dyrene kan være der. Jeg skal ha han i mange år, og vil se det an med kastrering. Krangel kan oppstå om hanner er kastrert også. Venninna mi har hatt problemer med kaninkrangel selv med kastrert hann. Tror det går bedre nå etter at den lille kastrerte hermelinenhannen hennes har fått seg en stor pjuskete angoradame. Hun er dobbelt så stor som han. Hehe.

 

Har begynt med litt "klikkertrening" de siste dagene. Tror det er viktig med litt leketid siden han er alene, så får han jo en del trim også med å strekke seg opp og ned i stedet for å få maten på fat. Lager sånne klikkelyder med munnen når han går opp på to for å ta tak i mat. Nå har han begynt å gjøre det hver gang vi har plukket løvetann og groblad til han! :) Spennende dyr.

Endret av computerlady
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...