Hanske Skrevet 1. juli 2011 Forfatter Del Skrevet 1. juli 2011 Har nettopp kommet hjem etter å ha reist et drøyt år, mye i Tyskland. På begynnelsen av jordbærsesongen fant det sted høylytt klaging over at det ble forlangt 20 kroner per kurv med lokale bær, like før jeg kom hjem jublet lokalavisen i Tønsberg over at kurven nå kostet kun 40 kroner. På tirsdag kjøpte jeg agurk til 3 kroner i Tyskland, på onsdag til 13 kroner i Norge. Prisen på en øl i Norge er omtrent på linje med sekspakningen i Tyskland. Den gode parmaskinken jeg kjøper kostet €3.19 i Tyskland, 89 kroner på Meny. Ikke mas om prisene. Mat er billigere for en nordmann i Norge, enn for en tysker i Tyskland. Nei, det er ingen umiddelbar fare for at norske forbrukere eller butikker ligner for meget på de tyske. For øvrig er det mye annet enn discount-sjapper tilgjengelig i Tyskland – selv om det er disse som får mye av oppmerksomheten. Jeg er klar over at det finnes mer enn discount, men som i Norge, er discountbutikkene i klart flertall. Min tyske favorittbutikk er forresten Rewe, så jeg vet at de har mer enn Aldi. (Og Tesco > Sainsbury's? Her er det mange fronter vi ikke er på linje.) Men du ville ha en politisk diskusjon? Kutt tollmurene, bryt monopolene. End of problem, end of discussion. Ja, Tesco er større enn Sainsbury's. Sjekk selv. Du har misforstått totalt! Det er ikke umulig å drive gode butikker. De finnes. Det er bare det at nordmenn ikke vil ha dem. I mange land er det vanlig å kjøre et kvarter til butikken. I Norge skal den være i nærheten, hvilket svekker kvaliteten. Og selv om jeg mener tollmurene må fjernes, er det fortsatt billig i Norge, med tanke på hvor mye vi tjener. Nå er deg vel ingen monopolet igjen innenfor dagligvremarkedet? 1 Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9817324 Skrevet 2. juli 2011 Del Skrevet 2. juli 2011 Nermest hver gang jeg er paa butikken saa er bananene raatne....og ja , de koster 20 spenn paa Rema. Lenke til kommentar
Nedward Skrevet 2. juli 2011 Del Skrevet 2. juli 2011 Jeg vet ikke hva du kaller for råtten banan, men hvis det er noen sorte flekker på den er den ikke råtten selv om mange mener det. 20 kroner er uansett billig når man tar i betraktning at bananene blir fraktet over Atlanterhavet i kjølecontainere. Lenke til kommentar
Reg2000 Skrevet 2. juli 2011 Del Skrevet 2. juli 2011 Nermest hver gang jeg er paa butikken saa er bananene raatne....og ja , de koster 20 spenn paa Rema. Bananer med sorte flekker er ikke råtne, de er modne. Hvis de virkelig er råtne har du en lat butikksjef. Rema er vel forøvrig den butikkjeden i norge som legger minst vekt på ferskvarer som frukt og grønnsaker. Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9817324 Skrevet 2. juli 2011 Del Skrevet 2. juli 2011 De er per def raatne naar dem har flekker.....er som et lik som har begynt aa raatne (og da gaar det fort unna mht nedbrytning) Burde vere gule med litt groent i kantene. Lenke til kommentar
Khaffner Skrevet 2. juli 2011 Del Skrevet 2. juli 2011 De er per def raatne naar dem har flekker.....er som et lik som har begynt aa raatne (og da gaar det fort unna mht nedbrytning) Burde vere gule med litt groent i kantene. Følger du samme logikk med (mugg)ost? Lenke til kommentar
Flimzes Skrevet 2. juli 2011 Del Skrevet 2. juli 2011 Prøver du å si at ost ikke er nedbrutt (råtten) melk? Lenke til kommentar
Reg2000 Skrevet 2. juli 2011 Del Skrevet 2. juli 2011 De er per def raatne naar dem har flekker.....er som et lik som har begynt aa raatne (og da gaar det fort unna mht nedbrytning) Burde vere gule med litt groent i kantene. Nedbrytningsprosessene har begynt i all mat vi spiser. Det er ikke noe negativt sålenge vi ligger under en viss grense der vi sier at maten har blitt råtten. Maten er ofte best når den ligger helt på grensen til å bli råtten. Skal du f.eks kjøpe en mør biff bør du se på datostemplingen og ta en som nesten går ut på dato. Er bananene grønne i kantene er de ofte beske i smaken da de ikke er modne enda. Venter du til de får sorte flekker blir de søtere og mer smakfulle, men samtidig får de en litt annen konsistens som kan virke negativt på noen. Ønsker du å forstå hvorfor det går fort mellom topp kvalitet/smak og råtten mat kan du lese om vekst av mikroorganismer. Lenke til kommentar
Euklid Skrevet 2. juli 2011 Del Skrevet 2. juli 2011 Ikke mas om prisene. Mat er billigere for en nordmann i Norge, enn for en tysker i Tyskland. Bullshit. Når begynte man å korrigere priser for inntekter for å finne ut om det var billig eller ikke? Skulle vi forvente å betale høy pris på datamaskiner og mobiltelefoner fordi vi er så rike her i landet? Prisene gjør det ekstremt vanskelig for de fleste å handle varer av god kvalitet – nevnte parmaskinke til 89 kroner (150 gram?) bør være illustrerende. Semantikken i forskjellige utenlandske kjeder tror jeg vi trygt kan la ligge uten at det går utover diskusjonen. Lenke til kommentar
Ashley Young Skrevet 2. juli 2011 Del Skrevet 2. juli 2011 (endret) De er per def raatne naar dem har flekker.....er som et lik som har begynt aa raatne (og da gaar det fort unna mht nedbrytning) Burde vere gule med litt groent i kantene. Nedbrytningsprosessene har begynt i all mat vi spiser. Det er ikke noe negativt sålenge vi ligger under en viss grense der vi sier at maten har blitt råtten. Maten er ofte best når den ligger helt på grensen til å bli råtten. Skal du f.eks kjøpe en mør biff bør du se på datostemplingen og ta en som nesten går ut på dato. Er bananene grønne i kantene er de ofte beske i smaken da de ikke er modne enda. Venter du til de får sorte flekker blir de søtere og mer smakfulle, men samtidig får de en litt annen konsistens som kan virke negativt på noen. Ønsker du å forstå hvorfor det går fort mellom topp kvalitet/smak og råtten mat kan du lese om vekst av mikroorganismer. Synes biff er best noen dager over datostemplet, jeg. Forøvrig synes jeg det ikke er rart at nordmenn handler på billigkjeder fremfor ICA, CC osv. Når Tine Melk er det samme på Rema og ICA, kjøper man melken på Rema. Da kjøper jeg heller kun de spesielle varene på de dyrere butikkene om jeg trenger de, men dette er nok ikke nok for disse butikkene til å gå rundt, med tanke på store lokaler, mange ansatte osv. Blir for meg som at du ikke kjøper FIFA til 599,- på Elkjøp kun fordi Elkjøp er bedre enn Spaceworld, når du får det til 499,- på Spaceworld. Endret 2. juli 2011 av Ashley Young Lenke til kommentar
Lufen Skrevet 2. juli 2011 Del Skrevet 2. juli 2011 Ikke mas om prisene. Mat er billigere for en nordmann i Norge, enn for en tysker i Tyskland. Bullshit. Når begynte man å korrigere priser for inntekter for å finne ut om det var billig eller ikke? Skulle vi forvente å betale høy pris på datamaskiner og mobiltelefoner fordi vi er så rike her i landet? Prisene gjør det ekstremt vanskelig for de fleste å handle varer av god kvalitet – nevnte parmaskinke til 89 kroner (150 gram?) bør være illustrerende. Semantikken i forskjellige utenlandske kjeder tror jeg vi trygt kan la ligge uten at det går utover diskusjonen. Skal man finne ut om maten er billig eller dyr i Norge så må man justere i forhold til inntekten vi har. Jo høyere inntekt vi skal jo, jo mer må butikkene/leverandørene/bøndene tar for maten så de skal kunne tjene nok til å betale ut den høye lønnen og da blir maten dyrer. Det som er intressant å se på er hvor stor del av vår inntekt vi bruker på mat og i Norge er den veldig lav. Vi bruker i snitt 11 prosent av lønnen vår på lønn: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10094397 noe som er lavt. Ja, det finnes land i Europa hvor mat er billigere, men da tjener også innbyggerne mindre. Lenke til kommentar
Euklid Skrevet 2. juli 2011 Del Skrevet 2. juli 2011 Hvorfor skal du justere for inntekten på akkurat mat? Vi gjør det ikke på andre varer. 1 Lenke til kommentar
Lufen Skrevet 2. juli 2011 Del Skrevet 2. juli 2011 Du må se på totalbildet når du skal sammenligne pris, hvis du faktisk skal få tall som er vedt å bruke i en oversikt om ting er dyrt eller billig. Ja, du kan få tak i alt mulig rart billig i utlandet, men da ender du gjerne også opp med dyrere frakt/dårligere rettigheter og annet, noe som du også må ta hensyn til når du ser på prisen til det du skal ha. Et veldig godt eksempel er denne laptopen som jeg skriver på nå. I norge kostet den rundt 13k, hvis jeg bestilt fra USA så ville jeg kunne ha spart 2-3k etter at moms, frakt og nytt keyboard var lagt til i prisen. Det er jo en ganske god besparelse. Helt til man titter på hva er det jeg ikke da ville få med. Nemlig forbrukerkjøpsloven. De 5årene med reklamasjonsrett vil jeg si er verdt pristillegget ved å handle i Norge. Det er ikke sånn at du direkte bare kan ta prisen og sammenligne, du må sammenligne totalpakken. Og når du skal klage på at mat i Norge er dyrt så må du bruke tall justert for inntekten som i har, for jo høyere inntekt vi har jo mer må vi betale for maten. Lenke til kommentar
Euklid Skrevet 2. juli 2011 Del Skrevet 2. juli 2011 Vi betaler litt mer for datamaskiner fordi vi får en annen vare når reklamasjonsrettighetene er annerledes, men agurken er den samme i Norge og Tyskland – forskjellen er at sistnevnte koster tre kroner, mens den norske koster tretten. Du sier intet om hvorfor vi skal justere for inntekt, bare at vi skal gjøre det. Lenke til kommentar
Atlanterhavet Skrevet 2. juli 2011 Del Skrevet 2. juli 2011 Ikke mas om prisene. Mat er billigere for en nordmann i Norge, enn for en tysker i Tyskland. Bullshit. Nei, mat ER billegare for nordmenn i Noreg, enn for tyskeren i Tyskland. Det er han av di ein tysker nyttar større del av si (snitt)løn til å gjera opp for ei "normalsamansett" matkorg enn kva ein nordmann nyttar av si (snitt)løn til å gjera opp nett same korga. PRISANE på mat er (for mange slag mat, men ikkje alle - men utan tvil i snitt) høgare i Noreg enn Tyskland, men maten ER likevel BILLEGARE for nordmannen i Noreg enn tyskaren i Tyskland. Ellers, til TS sitt poeng: Noreg har ein temmeleg "sær" kultur kva gjeld mat i dag. Han skal vera så billeg som på nokon måte råd er - kva han smakar har mindre å seia. I tillegg skal han for all del vera av "trygg type", altså frå Orkla/Toro/Mills etc, så dei er i praksis utan konkurranse i Noreg. Det var litt interessant her å sjå kva nordmenn - som einaste landet i Europa så langt - makta å få LIDL til medan kjeda prøvde seg i Noreg (som eit av siste krampetrekkja før dei gav opp - og som einaste landet i Europa kor dei har prøvd seg): Kasta ut nokre av sine eigne merkevarer og fylla på med velkjende norske i staden - side om side med sine eigne. Det er ellers litt interessant å sjå skilnaden: I mange land skal mat vera "billeg" når ein har dårleg økonomi. I Noreg skal han vera "billeg" for mest alle, og ofte er det folk med heilt grei økonomi som er aller mest opptekne av "billeg mat". I ganske mange andre land (til dømes Danmark, Tyskland, Storbritannia og (framfor alt) Frankrike) er slike opptekne av "god mat", og nyttar difor etter måten (mykje) meir på matbudsjettet enn i Noreg. Sett på spissen: I Noreg har tre sydenturar pr år og søppelmat høgare prioritet hjå slike enn ein sydentur pr år og god mat i kvardagen. I dei andre landa eg nemde er det motsett. Eg ser og sukket "få ned tollmurane, så vert alt bra". Dei ER faktisk snart nede! Hovudsaka som står att der i dag er mjølk og ost, ellers er det fint lite "tollmur" att. Derimot er det ein "Orkla-mur", ein "Toro-mur" og ein "Gilde-mur" som vert berre sterkare og sterkare. Han er der heilt fritt og sjølvpålagd og er ein mur det ikkje nyttar å knusa med lågare pris. LIDL prøvde det, og mislukkast. Heller ikkje let han seg knusa med høgare kvalitet, for mat skal vera "så billeg som råd er" - men i tillegg skal han smaka NETT slik Toro/Gilde/Orkla sin mat gjer. Smakar mat annleis og er billegare er han "søppelvare frå utlandet og ikkje noko EG skal ha". Smakar han annleis og er dyrare, er han "skamdyr og ikkje noko EG har råd til". Slik eg ser det er dette ein mat(u)kultur som har kome inn i Noreg siste 40 åra, og har sett seg så grundig fast at mange i dag ikkje veit kva "smakfull mat" er. Sjølv er eg gamal nok til å hugsa "ei tid før 1980". Folk flest i Noreg hadde eit heilt anna tilhøve til mat i 1970 enn i dag. Då skulle ein ha GOD mat til SÅ LÅG pris som mogeleg. I dag skal ein ha LETTVINT mat så BILLEG som mogeleg. Jau, Orkla og Toro har sett solide spor etter seg i norsk mat(u)kultur! 1 Lenke til kommentar
Lufen Skrevet 2. juli 2011 Del Skrevet 2. juli 2011 Eksempel på hvorfor: Kjøpmannen i Tyskland må tjene 50kr i timen for å betale lønnen sin. Kjøpmannen i Norge må tjene 75kr i timen for å betale lønnen sin. La oss si at de selger nøyaktig like mye av de samme varene. Da må kjøpmannen i Norge ta en høyere pris for å tjene den sammen summen som kjøpmannen i Tyskland må. Vi har høyere utgifter til lønn og transport enn mange andre land har. Derfor må vi justere i forhold til inntekt. Lenke til kommentar
Euklid Skrevet 2. juli 2011 Del Skrevet 2. juli 2011 Nei, mat ER billegare for nordmenn i Noreg, enn for tyskeren i Tyskland. Om «billigere» betyr nominelt eller justert for inntekt er en smakssak – jeg har til gode å komme over økonomer utenfor landbruksmafiaen som bruker uttrykket slik det ser ut til å være norm for her i tråden. Det blir uansett forkledning for å skjule et stort problem: relativt til alle andre varer er mat svindyrt – vi handler tross alt ikke alt annet til like absurde priser som maten, det blir da naturlig å nedprioritere mat. (Standard samfunnsøkonomisk argument om at en bruker kronene der marginalverdien er høyest, med ekstremt høy relativ prising av mat blir det lite attraktivt å kjøpe slikt.) La meg gjenta dette: fordi mat er så vanvittig mye dyrere enn alle andre varer vi kan kjøpe her i Norge – sammenlignet med prisforholdet i f.eks. Frankrike eller Tyskland – er det helt naturlig at nordmenn nedprioriterer mat. Vi får vanvittig lite for hver krone vi bruker på mat, og bruker derfor pengene andre steder. Eg ser og sukket "få ned tollmurane, så vert alt bra". Dei ER faktisk snart nede! Hovudsaka som står att der i dag er mjølk og ost, ellers er det fint lite "tollmur" att. Kan anbefale en virkelighetsorientering i Tolltariffen. 130 kr eller så per kilo biff er ikke helt ubetydelig, 12 kroner kiloen for tomater, 249% toll på roser og 16 kroner kiloen for salat gjør sitt for å begredeliggjøre nordmenns liv. Selvsagt har vi også problemer med markedsmakten til enkelte aktører, men den dagen vi fjerner det vanvittige tollsystemet er også deres makt på rask vei ut. Vi har høyere utgifter til lønn og transport enn mange andre land har. Derfor må vi justere i forhold til inntekt. Det du argumenterer for er at vi må sammenligne priser etter kostnadsjustering, ikke inntektsjustering. Kostnadene er kunstig høye på grunn av ekstrem proteksjonisme; bondestanden og landbruksbedriftene raner resten av befolkningen med regjeringens velsignelse. Lenke til kommentar
Lufen Skrevet 2. juli 2011 Del Skrevet 2. juli 2011 Og en stor del av kostnaden består av? Jo, nemlig lønn. Og maten er billig nå hvis vi ser tilbake i historien, rundt 1950 brukte vi rundt 40prosent av inntekten vår på mat. Mat er billig i Norge i forhold til inntekten som hver familie har. Jeg vil mene at hvis man skal kunne ha en vettug diskusjon angående matpriser så må man se på gjennomsnittlig lønn for en normal familie, og hvor mye de i snitt bruker på mat i forskjellige land. Det å bare direkte sammenligne pris blir feil siden lønnen i landene varierer. Jeg vil ikke si at 11prosent av inntekten så forferdelig høyt som du vil ha det til. Lenke til kommentar
Euklid Skrevet 2. juli 2011 Del Skrevet 2. juli 2011 Og maten er billig nå hvis vi ser tilbake i historien, rundt 1950 brukte vi rundt 40prosent av inntekten vår på mat. Det tilsier ikke at maten er billigere, men at vi er rikere. Lønnskostnaden vil nødvendigvis drive opp kostnadene på mat noe, for eksempel er Danmark noe dyrere enn Tyskland selv om de ligger i samme tollområde. En liter melk koster 4 kroner i Tyskland og 5-6 i Danmark – hvor mye skal de ha i norske butikker for tiden? Lenke til kommentar
Lufen Skrevet 2. juli 2011 Del Skrevet 2. juli 2011 Melk koster rundt 14kr literen i Norge. Men Danmark er jo fint eksempel. Vi bruker mindre del av vår inntekt på mat enn det danskene gjør. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå