Gå til innhold

Kan man bruke en PWM vifte for å styre en ikke PWM vifte?


Anbefalte innlegg

Hei,

 

Jeg lurer på om følgende scenario ville fungert.

 

Du har to vifter som er identiske, foruten at en av dem har 3lednings PWM støtte, mens den andre bare er en "dum" vifte med kun 2ledninger for strøm.

 

Du kobler opp PWM viften og lar hovedkortet styre den så dem spinner opp eller ned etter behov.

Den dumme viften kobler du i paralell med den andre viften - altså du bruker drivstrømmen fra samme kontakten.

 

Stemmer det da at begge viftene effektivt ville bli PWM styrt, og spunnet opp og ned samtidig og like mye?

 

Jeg vurderer å bruke dette til å modde viften på en eldre strømforsyning. Denne PSUen skal kun levere strøm til hovedkortet og CPU, så dens belastning vil være nesten helt identisk med belastningen på CPU. Dermed tenkte jeg at det måtte være genialt å sette det opp slik at viften går like tregt som på CPU når den bare idler (og PSUen dermed også bare leverer typ 30-40watt), og kan likevel få trygg mengde kjøling når CPUen i lengre perioder trenger å jobbe hardt og lager mye varme (og dermed gjør at PSUen også lager mer varme).

 

Ideen er at dette ville eliminert viftestøyen fra PSUen nesten totalt i de periodene der den idler - hvilket tross alt er minst 95% av døgnet.

 

(ja, jeg vet at PSU viften eller den jeg velger å erstatte den med nepe vil være helt identisk tungdreven som CPUviften, så enten vil den skalere litt mindre eller litt mer. Dette er dog noe jeg er villig til å rote litt med og finne en vifte som skalerer i forhold til CPUviften nok til at PSUen går tilstrekkelig kjøling. Derfor - for spørsmålets del kan du annta to like vifter foruten PWM styringen på den ene)

 

Håper noen kan validere hypotesen min :)

 

-Stigma

Endret av Stigma
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

PWM har 4 ledninger, mens vanlige vifter har 3 ledninger. Den (vanlighvis) gule ledningen er hastighets-sensor. Såvidt jeg har forstått det så har PWM vifter en kontroll pinne som regulerer hastigheten, men blir forsynt 12volt heletiden. På vanlige vifter er det volten in på viften som justeres.

Lenke til kommentar

PWM har 4 ledninger, mens vanlige vifter har 3 ledninger. Den (vanlighvis) gule ledningen er hastighets-sensor. Såvidt jeg har forstått det så har PWM vifter en kontroll pinne som regulerer hastigheten, men blir forsynt 12volt heletiden. På vanlige vifter er det volten in på viften som justeres.

 

Jeg trodde PWM fungerte slik at 12volten ble sendt i pulser ut fra hovedkortkontakten, der pulsene ble kortere og kortere jo tregere viftene skulle gå (hvilket hovedkortet kunne vite via hastighetssensoren i viften).

 

Sier du altså at spenningen fra PWM kontakten på hovedkortet alltid er full 12volt, og at det er selve viften som regulerer seg selv basert på et styringssignal fra hovedkortet?

 

Så scenarioet over ville med andre ord bare resultert i at vifte2 uten PWM ville gått 100% hele tiden?

 

-Stigma

Lenke til kommentar

Som sagt så er jeg ikke sikker. Tror PWM delen skjer i vifta på PWM vifter, og bare blir matet med 12 volt og et signal fra hovedkortet.

 

Takk for input. Jeg har lest opp på det nå på noen eksterne kilder.

Jeg har tydeligvis rotet sammen de to måtene som vifter styres - enten via PWM (4ledere) eller spenningsstyring (3 ledere).

 

PWM vil tydeligvis ikke fungere for meg - da som du sier selve styringen skjer i viften og ville dermd ikke påvirket den andre viften.

 

Derimot ser jeg ingen grunn til at det ikke burde fungere å bruke ne dum vifte (2ledere, bare strøm) med en spenningstyrt vifte (3 ledere). Da skal de fleste hovedkort merke at det ikke er PWM i bruk og slå over på spenningsstyring, hvilket da også vil kunne drive paralellkoblede vifter som er koblet inn til samme drivstrøm.

 

Hvis jeg har gjort noen ytterligere feil så må de som leser gjerne kjime inn :) Jeg tror dog jeg forstår bedre hvordan det fungerer nå etter jeg nettop fannt en god artikkel på det.

 

-Stigma

Lenke til kommentar

Er det ikke lettere å sette inn en temperaturstyrt viftestyring, lignende denne?

 

Joda, det ville nok også fungert - men om det er så mye enklere vet jeg ikke. Koster penger gjør det også.

 

Det kan være jeg går den ruten om jeg ikke får denne måten til å fungere.

 

-Stigma

Lenke til kommentar

Det er to typer PWM. Med 4-pins kontakt vil PWM signalet fra HK styre en effektregulator i vifta.

Med 3-pins kontakt sitter alt i HK. Vifta har 2 pinner, den tredje er fra en sensor for turtall. Den sensoren har ikke noe med PWM å gjøre.

 

Med PWM regulering vil det se ut som det er spenningen som justeres, da man måler en gjennomsnittsverdi.

Lenke til kommentar

Det finnes tredje variant også som er brukt i noen Dell SFF systemer. Viften har bare 3 ledninger hvor to er forsyningsstrøm og den tredje inneholder et PWM signal hvor forholdet mellom pulsbredden og en forhåndsgitt periode styrer viftehastigheten.

Endret av Harkonnen
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...