MilKman' Skrevet 27. mai 2011 Del Skrevet 27. mai 2011 Hei! Igår satt jeg igang min første ølbrygg, men jeg har noen spørsmål fra noen som er litt veteraner i dette. Øl-settet er forresten kjøpt på Europris, for de som lurer. 1. Jeg dreit meg ut og fylte karet med 30 liter, isteden for å fylle "OPP TIL" (som det sto) 22,5 liter. Hva kan skje? Blir det smakende dritt? 2. Det står at ølet skal lagres (i karet) i 18-23 grader. Mitt står i 24, har dette noe å si? 3. Gjæret har jeg kun drysset på toppen uten å røre om. Er dette riktig? 4. Det står at ølet skal kun stå i 4 dager til gjæringen har startet, og deretter fylles over på flasker og lagres kaldt. En bekjent lot det stå i 3 uker før han fylte over på flasker, fordi det smakte bedre (sa han). Jeg har selv smakt på hans versjon, og det var kjempegodt. Hva blir forskjellen på 3 uker og 4 dager? 5. Det står ingenting om at det skal røres i karet i løpet av disse 4 dagene (eller 3 ukene om så). Skal man røre rundt et par ganger, eller skal ikke lokket på karet åpnes i det hele tatt? Jeg har sikkert flere spørsmål underveis, og flott om noen tar seg tid til å svare på disse! Takker på forhånd Lenke til kommentar
vidarkri Skrevet 27. mai 2011 Del Skrevet 27. mai 2011 Normalt så skal ølbasen, dvs boksen med sirup løses opp kokende vann for så å helles over i gjærekaret sammen med x antall liter moderat kaldt vann. Det er definitivt best å løse opp gjæren i en liten bolle så man er sikker på at det faktisk har løst seg opp før man heller det i gjærekaret. Hvor mye sukker eller søtstoff som brukes i ølet bestemmer alkoholprosenten, 1kg gir omtrent 4,5% mens 3kg gir godt over 10%. Du kan altså godt bruke honning eller annet istedenfor sukker men husk at det ikke er like søtt som raffinert sukker så man trenger mer av det. Gjærekaret skal som det står på pakka deretter stå i x antall dager og da helst mørkt da øl er lysømfindtlig og kan bli ødelagt av lys, det er derfor ølflasker er farget. Pakk inn gjæringskaret i ett mørkt teppe og la det helst stå i ett mørkt rom. Du kan med hell skumme av brygget underveis, men røring bør helst ikke forekomme da det bare vil blande den døde gjæren fra bunnen av karet med ølet og ødelegge smaken. De første 2 dagene kan du røre hvis du ikke er sikker på at alt er blandet. Hvor lenge øl skal gjære er avhengig av om det er overgjæret eller undergjæret øl. De fleste ølsettene som selges i Norge er overgjærete varianter som bruker rundt en uke på og gjære ferdig. Slike øltyper kalles gjerne Stout, Lager eller Ale. Undergjæret øl kalles Pils og gjærer i mye lavere temperatur og bruker over en måned på og gjære ferdig. Et lite tips når du skal tappe om på flasker er å tilsette litt sukker pr flaske, samt å forsøke litt forskjellig størrelse på flaskene, jeg har erfart at øl tappet på store beholdere som regel alltid smaker bedre enn det fra 0,33l flasker. Hver obs på at det alltid vil være litt gjær igjen på flaskene når ølet er ferdig, så det beste er å tømme over i et stort nok glass eller serveringskanne i en flytende bevegelse for å forhindre at du får med gjære fra bunnen av flaska. Tilslutt så vil jeg også si at renslighet er veldig viktig, alt som skal brukes til å produsere øl, gjærekar, hevert, flasker og annet skal desinfiseres skikkelig før bruk. Det finnes spesielle vaskemidler som forenkler vasking av flasker noe enormt. Får man ikke tak i slikt så går det også ann å koke breskelåg da det er veldig desinfiserende og gratis å lage, det eneste du trenger er å gå ut og kappe einerkvister nok og koke de opp i rikelig med vann, altså en stor kjele på 20-25liter. Selvbrygget øl kan bli veldig bra hvis det er lagd med kjærlighet, men det kan også bli grusomt og faktisk farlig hvis man ikke har vært nøye med rengjøringen først. Lykke til. 1 Lenke til kommentar
MilKman' Skrevet 27. mai 2011 Forfatter Del Skrevet 27. mai 2011 Hmm, burde jeg da kanskje røre nå før gjæringen starter? Takk for mange flotte tips, forresten! Lenke til kommentar
vidarkri Skrevet 29. mai 2011 Del Skrevet 29. mai 2011 Jeg glemte det viktigste. Hvis du bruker mer enn en kg søtsoff så vil ølet for forbedre karakter enormt hvis du lagrer det. Sterkøl kan lagres i årevis og blir faktisk bare bedre og bedre, det samme gjelder for lagring, altså at det lagres mørkt. Lys er ølets værste fiende. Lenke til kommentar
MilKman' Skrevet 29. mai 2011 Forfatter Del Skrevet 29. mai 2011 Flotte svar! Men angående at jeg fylte for mye vann? I teorien skulle det blirr 22,5 liter Øl med 7-8% alkohol. (1,5kg sukker) Nå har jeg 30 liter med like mange kilo sukker. Hvordan tror du dette blir? Lenke til kommentar
vidarkri Skrevet 29. mai 2011 Del Skrevet 29. mai 2011 Antagelig smakløst og svakt. Du kan prøve og tappe av de ekstra literne og tilsette en kg ekstra sukker men jeg er redd at det blir noe rart uansett. Lenke til kommentar
MilKman' Skrevet 29. mai 2011 Forfatter Del Skrevet 29. mai 2011 Da må jeg vel røre det ut, regner jeg med? Aaah så forbanna kjedelig Lenke til kommentar
MilKman' Skrevet 30. mai 2011 Forfatter Del Skrevet 30. mai 2011 En liten update; Jeg smakte på ølet idag, og det smakte for såvidt sterkøl. (Altså jeg smakte alkohol) Men når jeg målte med alkometer (Håper hvertfall jeg gjorde det riktig), så målte det 0%... Har jeg feilet totalt her, eller...? Lenke til kommentar
Kaarerekanraadi Skrevet 30. mai 2011 Del Skrevet 30. mai 2011 En liten update; Jeg smakte på ølet idag, og det smakte for såvidt sterkøl. (Altså jeg smakte alkohol) Men når jeg målte med alkometer (Håper hvertfall jeg gjorde det riktig), så målte det 0%... Har jeg feilet totalt her, eller...? Å måle alkohol etterpå er umulig med vanlig utstyr. Du må måle endring i oechselverdi fra start til stopp på gjæringen. Lenke til kommentar
MilKman' Skrevet 30. mai 2011 Forfatter Del Skrevet 30. mai 2011 Brygginen er på dag 4, bare til info. Når jeg var med en kamerat av meg så fikk vi jo sjekket alkoholinnholdet ved hjelp av et alkometer...? Ikke et alkometer som politiet har, men et som er helt likt et hydrometer, og fungerer på samme måte. Lenke til kommentar
Kaarerekanraadi Skrevet 30. mai 2011 Del Skrevet 30. mai 2011 Brygginen er på dag 4, bare til info. Når jeg var med en kamerat av meg så fikk vi jo sjekket alkoholinnholdet ved hjelp av et alkometer...? Ikke et alkometer som politiet har, men et som er helt likt et hydrometer, og fungerer på samme måte. Mulig at øl kan måles med et hydrometer eller hva det kalles, men har aldri vært borti det. Lenke til kommentar
MilKman' Skrevet 31. mai 2011 Forfatter Del Skrevet 31. mai 2011 Brygginen er på dag 4, bare til info. Når jeg var med en kamerat av meg så fikk vi jo sjekket alkoholinnholdet ved hjelp av et alkometer...? Ikke et alkometer som politiet har, men et som er helt likt et hydrometer, og fungerer på samme måte. Mulig at øl kan måles med et hydrometer eller hva det kalles, men har aldri vært borti det. Ifølge bruksanvisningen så SKAL denne versjonen måles med hydrometer for å vite når man skal tappe på flasker. Lenke til kommentar
Dundersalt Skrevet 5. juni 2011 Del Skrevet 5. juni 2011 1. Jeg dreit meg ut og fylte karet med 30 liter, isteden for å fylle "OPP TIL" (som det sto) 22,5 liter. Hva kan skje? Blir det smakende dritt? Ølet blir tynnere og får mindre alkohol 2. Det står at ølet skal lagres (i karet) i 18-23 grader. Mitt står i 24, har dette noe å si? Regner med du snakker om gjæringen her? Dette er egentlig ganske viktig, gjæren produserer ulike smaker ved ulike temperaturer. Generelt er det slik at ved temperaturer over 21-22 (avhengig av gjær og øltype) begynner den å produsere mindre ønskede smaker, som oftes i form av estere. Det er og meget viktig at temperaturen synker under gjæringsprosessen, dette gjør at forholdene for gjæren blir dårligere, og den kan derfor slutte å gjære for tidlig. Mitt tips er å starte så kaldt som mulig! 3. Gjæret har jeg kun drysset på toppen uten å røre om. Er dette riktig? Ikke direkte feil, men ikke optimalt. Tørrgjær bør rehydreres: Kok opp (for å sterilisere)vann og kjøl ned til ca 27 grader (ca 1 dl i en kopp holder).Pass på at det hele tiden er rent og sterilt. Rør så ut gjæren i denne (med en desinfisert rørepinne). La det stå i ca 20 min til det begynner å skumme - det er nå klart til å helles i vørteren. Husk også å beluft vørteren: Gjøres best ved å riste kraftig på dunken et minutt eller to (etter den er nedkjølt) (aldri etter gjæring har startet). 4. Det står at ølet skal kun stå i 4 dager til gjæringen har startet, og deretter fylles over på flasker og lagres kaldt. En bekjent lot det stå i 3 uker før han fylte over på flasker, fordi det smakte bedre (sa han). Jeg har selv smakt på hans versjon, og det var kjempegodt. Hva blir forskjellen på 3 uker og 4 dager? Dette er farlig! Tviler på at det det i alle tilfeller er ferdig etter bare 4 dager. For tidlig flasking kan føre til flaskebomber/flasker som eksploderer! 14 dager er tommelfinger regelen for "vanlig øl". Husk at gjæren også trenger tid til å rydde opp etter seg og flokkulere. Med andre ord: la dunken stå i ro og fred i 14 dager, ikke flytt på den, ikke åpne den, men pass gjerne på omgivelses temp. 5. Det står ingenting om at det skal røres i karet i løpet av disse 4 dagene (eller 3 ukene om så). Skal man røre rundt et par ganger, eller skal ikke lokket på karet åpnes i det hele tatt? Nei, dette kan/vil ødelegge ølet. For det første vil du utsette ølet for infeksjonsfarer. Røring vil også røre o2 inn i ølet, noe som vil virke ødeleggende 1 Lenke til kommentar
Dundersalt Skrevet 5. juni 2011 Del Skrevet 5. juni 2011 Brygginen er på dag 4, bare til info. Når jeg var med en kamerat av meg så fikk vi jo sjekket alkoholinnholdet ved hjelp av et alkometer...? Ikke et alkometer som politiet har, men et som er helt likt et hydrometer, og fungerer på samme måte. Mulig at øl kan måles med et hydrometer eller hva det kalles, men har aldri vært borti det. Ifølge bruksanvisningen så SKAL denne versjonen måles med hydrometer for å vite når man skal tappe på flasker. Man bruker hydrometer for å måle/beregne alkohol i øl. OG: dette måler man før gjæring, feks kan man lese av 1050 FG: Dette måler man etter gjæring er ferdig, feks 1010 Man kan da regne seg frem til alkohol ved formelen: (OG-FG)/7.56 Som i eksemplet over gir ca 5.3% Som et grov estimat kan man si at (OG-1000)/10 gir omtrentlig alkohol % 1 Lenke til kommentar
MilKman' Skrevet 5. juni 2011 Forfatter Del Skrevet 5. juni 2011 Brygginen er på dag 4, bare til info. Når jeg var med en kamerat av meg så fikk vi jo sjekket alkoholinnholdet ved hjelp av et alkometer...? Ikke et alkometer som politiet har, men et som er helt likt et hydrometer, og fungerer på samme måte. Mulig at øl kan måles med et hydrometer eller hva det kalles, men har aldri vært borti det. Ifølge bruksanvisningen så SKAL denne versjonen måles med hydrometer for å vite når man skal tappe på flasker. Man bruker hydrometer for å måle/beregne alkohol i øl. OG: dette måler man før gjæring, feks kan man lese av 1050 FG: Dette måler man etter gjæring er ferdig, feks 1010 Man kan da regne seg frem til alkohol ved formelen: (OG-FG)/7.56 Som i eksemplet over gir ca 5.3% Som et grov estimat kan man si at (OG-1000)/10 gir omtrentlig alkohol % Nå lærte jeg masse nytt! Tusen takk for knallbra svar Angående hydrometer og måling av øl så har jeg et par kjappe spørsmål. 1. Hva er OG og FG? 2. Er det OG minus FG, og skal jeg bruke 7.56 hver gang? Lenke til kommentar
Dundersalt Skrevet 6. juni 2011 Del Skrevet 6. juni 2011 Angående hydrometer og måling av øl så har jeg et par kjappe spørsmål. 1. Hva er OG og FG? 2. Er det OG minus FG, og skal jeg bruke 7.56 hver gang? Bare hyggelig:) 1. OG = Original gravity, FG = Final gravity. Kort sagt måler du sukkerinnholdet i vørteren/ølet; før og etter gjæring. Du finner da ut hvor mye sukker som er gjort om til alkohol. 2. Ja det stemmer! Feks (1050 - 1010)/7.56 = 40/7.56 = 5.3% Husk alikevel at det ikke er 100% nøyaktig, men så nøyaktig man får det som hjemmebrygger. 1 Lenke til kommentar
Dundersalt Skrevet 6. juni 2011 Del Skrevet 6. juni 2011 (endret) Du kan med hell skumme av brygget underveis, men røring bør helst ikke forekomme da det bare vil blande den døde gjæren fra bunnen av karet med ølet og ødelegge smaken. De første 2 dagene kan du røre hvis du ikke er sikker på at alt er blandet. Ikke meningen å kverrulere med dette, men: Hva oppnår man ved å skumme av ølet? Jeg vil på det sterkeste fraråde dette da jeg kun ser fare for infeksjon. Litt pirk, men gjæren på bunnen er ikke død, den er i dvale/"ferdig med arbeidet". Man bør ikke røre i vørteren etter gjæringen har startet. Derimot om gjæringen stopper brått opp kan man i et desperat forsøk skake litt på karet (ikke plaske) og sette karet litt varmere i håp om at gjæren våkner fra dvalen (dette er bare et nødtriks som normalt ikke bør gjøres). Husk å rist dunken kraftig (for å få inn luft, NB ikke varm vørter)før (og bare før) du setter den til gjæring. Etter gjæren er tilsatt skal dunken så i ro og fred på en stabil (ikke synkende) temp i 14 dager. Endret 6. juni 2011 av Dundersalt Lenke til kommentar
Hoogie83 Skrevet 3. oktober 2011 Del Skrevet 3. oktober 2011 Hei, har lest igjennom svarene her og det er mye å hente for en nybegynner som meg selv. Min første øl satt jeg for ca 9 dager siden og boblingen i gjærlåsen har stoppet helt opp nå. Er det ikke da på tide å flaske ølet? Eller bør dunken uansett stå i ca 14 dager før flasking? Lenke til kommentar
Dundersalt Skrevet 9. oktober 2011 Del Skrevet 9. oktober 2011 Hei, har lest igjennom svarene her og det er mye å hente for en nybegynner som meg selv. Min første øl satt jeg for ca 9 dager siden og boblingen i gjærlåsen har stoppet helt opp nå. Er det ikke da på tide å flaske ølet? Eller bør dunken uansett stå i ca 14 dager før flasking? Bedre sent enn aldri. Når det er ferdig avhenger av flere faktorer: - ølets OG - Hva slags gjær - Temp (lager skal gjæres på 10'c og tar lang tid) Generelt: - Aldri bruk gjærlåsen som indikasjon på om ølet er ferdig. Det er helt vanlig at gjæringskarene begynner lekke litt med tiden. - Generellt bør man gjære ales 17-20grader - Gjæren "rydder opp" etter seg etter sukkeret er spist opp, derfor er det anbefalt at man lar den stå ca 20 grader de to siste dagene slik at de siste bismakene kan ryddes opp. - 14 dager er som regel mer enn nok for normale ales, det er ingen fare å la det stå mang uker utover dette, derimot er det stor fare for smak og eksplosjoner om man flasker for tidlig. Anbefaler en tur hit: www.norbrygg.no Lenke til kommentar
ælgen Skrevet 10. april 2014 Del Skrevet 10. april 2014 Blåser liv i denne tråden litt.... Har selv begynt å brygge og lurer på hvordan jeg skal kunne måle alkohol prosenten når jeg ikke har målt før gjæring? Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå