Gå til innhold

Hva er en obligasjon


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Fra wikipedia.

 

Obligasjon er et rentebærende gjeldsbrev som sier at utsteder skylder innehaveren penger. Viktige data for en obligasjon er kupongrenten, som er det utstederen skal betale innehaveren i hver periode (normalt ett år), og forfallstidspunkt, som er da utstederen må betale hele lånet til innehaveren av obligasjonen. Staten, kommuner og store aksjeselskap, og da i særdeleshet banker, er de viktigste utstederne av obligasjoner. Når store aktører skal låne store beløp, vil det være lettere for dem å låne deler av beløpet hos ulike kilder. Lånet kan deles opp gjennom obligasjoner. I Norge er det Norges Bank som utsteder statsobligasjoner.

 

Obligasjoner kan som regel omsettes fritt i et annenhåndsmarked. I Norge er det største annenhåndsmarkedet for obligasjoner Oslo ABM, administrert og organisert av Oslo Børs. Der omsettes vanligvis obligasjoner for over 10 milliarder kroner daglig. Den store likviditeten har gjort obligasjoner til et viktig investeringsobjekt.

 

Statens pensjonsfond – Utland har plassert 40 % av sine investeringer i obligasjoner, og 60 % i aksjer.

 

Sagt litt anderledes, er obligasjoner et bevis på at en aktør skylder en annen aktør penger. For statsobligasjoner er det staten som er lånetakere og dermed skylder pengene.

 

Kupongrenten er enkelt forklart renten låntaker betaler for pengene, som du gjør når du låner penger til bolig, bil etc.

 

 

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...