Gå til innhold

[Løst] Har nm noe å si?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

nm er et mål på avstand, i PC-industrien bruker man vanligvis dette målet for å betegne avstanden mellom hver transistor på chips (ikke de av potetgull). Det er hele tida utvikling i hvordan man skal få til å krympe brikkene mer og mer.

Hver gang man går ned i avstanden mellom hver transistor (krymping eller "die-shrink" på engelsk), vil man kunne pakke flere transistorer på samme område. Andre effekter er vanligvis at man klarer å sette en høyere klokkefrekvens etter en krymping, eller at strømforbruket på en gitt klokkefrekvens synker.

 

AMD har én prosessor på 32nm akkurat nå: AMD E350

Det er en prosessor som konkurrerer mot Intels Atom-prosessor.

 

Intel har mange prosessorer på 32nm nå, dette fordi Intel har sine egne fabrikker, mens AMD må ta til takke med fabrikker eid av andre som produserer andre brikker i tillegg til AMDs brikker.

 

Forøvrig har Intel vært på topp i ytelse de siste årene helt siden Core 2-serien deres kom ut i 2006. AMD skal visstnok komme med en ny generasjon til sommeren, 12. juni er datoen satt for øyeblikket (ikke stol på at det kommer da).

 

Intels andregenerasjons Core-prosessorer iX-2Y00 der X er 3,5 eller 7 og Y er 1,3,4,5 eller 6 for øyeblikket er langt bedre enn det AMD kan tilby nå.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Legger til :

 

En lavere nm cpu på samme klokkehastighet som en større versjon har også fordelene av :

 

*Blir ikke like varm.

*Viften som brukes til å kjøle denne cpu'en kan derfor være mer stillegående (mindre omdreininger).

*Krympingen i størrelse gjør også at man får flere kjerner på samme fysiske størrelse som før.

Lenke til kommentar

Kort sagt - ja.

 

Lavere nm produksjonsteknikk gir:

- Fysisk mindre CPUer (trenger mindre silikon - som kan gi gode utslag i pris)

- Mindre strøm kreves for å oppnå det samme som på en større produksjonsteknikk CPU

- Som resultat av mindre strøm blir det også mindre varme og viftestøy også

 

Det er kort sagt positivt både for deg og for produsenten, og hvis alt annet er likt er det nesten alltid ønskelig å ha en lav nm CPU fremfor en høy nm CPU.

 

Det eneste jeg kna tenke på som en negativ ting med lav nm produksjon er at noen datadeler får redusert levetid når de krympes. Dette gjelder for CPUer også - men de har allerede så lang leveid at det blir irrelevant uansett. Andre ting som påvirkes mer er flash-minne i SSDer. Her kan man ikke skrive til lav-nm delene like mye - men til gjengjeld er de jo billigere å produsere, og bedringer i annen teknikk generellt sett oppveier som regel mye av tapet på andre måter uansett.

 

-Stigma

Lenke til kommentar

Ingen har nevnt noe om, volt på lavere nm?

 

Siden ofte er det en begrensing, hvis man overklokker.

 

Nå er det ikke sikkert levetiden blir kortere, siden det er mest varme som har noe å si.

 

Men det som er sikkert, at det er større sansynlighet for feil under produksjon siden det skal så lite til å gjøre en liten feil og da kan CPU yte dårlig eller bli raskere ustabil.

Lenke til kommentar

Ingen har nevnt noe om, volt på lavere nm?

 

Siden ofte er det en begrensing, hvis man overklokker.

 

Nå er det ikke sikkert levetiden blir kortere, siden det er mest varme som har noe å si.

 

Men det som er sikkert, at det er større sansynlighet for feil under produksjon siden det skal så lite til å gjøre en liten feil og da kan CPU yte dårlig eller bli raskere ustabil.

 

Jeg anntok det var klart fra "mindre strøm"? Si heller "mindre energi" om du evt. vil være teknisk sett mer korrekt.

 

Jo - lavere produksjonsteknikk (gitt at alt annet er likt) gir som regel litt redusert levetid på en CPU. Det er ikke primært varme som tar knekken på en CPU før eller siden - men elektron-migrasjon. Den største faktoren på hvor fort denne prosesen skjer er drivspenningen som brukes, men jo lavere produksjonsteknikken er, jo mindre er det som skal til av slik skade før det resulterer i et kretsbrudd. Varme er en medvirkende faktor, men ikke den primære. Jo lavere produksjonsteknikk, jo tynnere er lederene, og dermed "råtner" de fortere i stykker fra eletron-migrasjon.

 

Men som sagt - dette er ting som regnes ut i forveien - slik at prosessorene som produseres vil ha en levetid som fremdeles er langt langt mer enn det som vil trenges i praksis, så det er sjeldent verdt å bekymre seg over.

 

-Stigma

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...