Gå til innhold

Kjøp av elektronisk nedlasting - mva spørsmål


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg har investert ca. 10.000 kr i programvare, kjøpt fra utlandet, og lastet ned elektronisk. Dette betyr at jeg da ikke har blitt belastet mva.

 

Hva er reglene for dette når man driver foretak? Skal jeg bare bokføre kjøpet uten noen som helt form for avgiftsbehandling? Hvis ikke, hva må gjøres?

 

 

Takker for hjelp!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei!

 

Jeg har investert ca. 10.000 kr i programvare, kjøpt fra utlandet, og lastet ned elektronisk. Dette betyr at jeg da ikke har blitt belastet mva.

 

Hva er reglene for dette når man driver foretak? Skal jeg bare bokføre kjøpet uten noen som helt form for avgiftsbehandling? Hvis ikke, hva må gjøres?

 

 

Takker for hjelp!

Dette er i utgangspunktet mva pliktig for deg, selv om du ikke er mvapliktig.

 

For det første regnes elektronisk programvare som tjenester. Følgende er å finne hos skatteetaten:

 

"Omsetning av tjenester

Det er generell merverdiavgiftsplikt på omsetning av tjenester. Dette innebærer at alle tjenester er avgiftspliktige med mindre de er særskilt unntatt.

 

Alt som kan omsettes og som ikke kan ses på som en vare, blir sett på som en tjeneste. Begrensede rettigheter til fysiske gjenstander eller fast eiendom, samt hel eller delvis utnyttelse av immaterielle verdier er tjenester. Produkter som leveres digitalt over nett, for eksempel musikk, bilder og programvare, regnes også som tjenester."

 

Videre følger det ved i merverdiavgiftsloven om innførsel av tjenester

Følgende er i loven:

§ 11-3. Innførsel av tjenester

 

(1) Ved kjøp av fjernleverbare tjenester omfattet av § 3-30 første til tredje ledd, skal mottakeren av tjenestene beregne og betale merverdiavgift. Er mottakeren ikke registrert i Merverdiavgiftsregisteret, skal merverdiavgift først beregnes og betales når de samlede kjøp for en termin overstiger 2.000 kroner, merverdiavgift ikke medregnet.

 

(2) Ved kjøp av elektroniske kommunikasjonstjenester omfattet av § 3-30 fjerde og femte ledd, skal tilbyder som nevnt i § 2-1 tredje ledd beregne og betale merverdiavgift.

 

hvis du ikke er avgiftsregistrert skal du levere særskilt omsetningsoppgave etter mval. § 15-6 1.ledd. Skjemaet du da bruker er RF-0005. Er du avgiftsregisrert skal det innrapporteres på post 7 i omsetningsoppgaven

Lenke til kommentar

Takk for info, men jeg fortsatt litt lost, merker jeg.

 

Siden jeg er avgiftspliktig, er det da meningen at jeg skal bokføre kjøpet uten mva, og så kun fylle inn post 7 i omsetningsoppgaven med kjøpesum, og mva-summen som jeg egentlig skulle ha betalt?

 

Som igjen trekkes fra i post 8.

 

Kort oppsumert: (med eksempel på programvare kjøpt for 10.000 kr eksl mva)

* bokføre kvitteringen med 10.000 - ikke dra med mva i det hele tatt her

* Fylle inn omsetningsoppgaven

-- Post 7: 10000 + 2500

-- Post 8: <tall fra andre poster> - 2500 (fra post 7)

 

Dette er hva jeg fikk ut av teksten ovenfor.

 

Håper dette stemmer! Og takk igjen for info.

Endret av schnix
Lenke til kommentar

Når det gjelder den tekniske bokføringen så er ikke det mitt område i det hele tatt. Snudd mva beregning endrer ikke totale mva kroner hos deg i det hele tatt. Noe av årsaken til denne regelen er at staten i praksis sikrer sine mvakrav mot selgere fra utlandet ved at kjøper har ansvar for mvakravet.

 

Når det gjelder det tekniske oppsettet så ser det du skriver om mvaoppgaven riktig ut. Når det gjelder regnskapsføringen så skal du bokføre med mva, i praksis så bør du ha en egen konto for mva knyttet til snudd omregning av hensyn til mva avstemning.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...