Gå til innhold

Globalisering+internasjonalisering


Anbefalte innlegg

Hei,

 

Denne posten hører vel i utgangspunktet til skolehjelp, men tror den vil passe bedre her, og forhåpentligvis bedre respons.

 

Jeg har faget politikk og menneskerettigheter på VG3-nivå, og har heldagsprøve i morgen. I den forbindelse har vi fått dennne forberedelsesoppgaven:

 

Du skal foreberede deg på å skrive en sammenhengende tekst om hvordan internasjonalisering og globalisering påvirker politiske beslutningsprosesser.

 

Er det noen som kan foreslå noen relevante kilder eller problemstillinger som er aktuelle?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Idag ble det kjent at norge er nest best til å implentere eu lover, av 1777 lover å direktiver mangler vi 3. Vi er bare toppet av den lille øya Malta, mens resten av landene som faktisk er med i EU kommer under oss på listen.

 

Vår plasering på listen kommer av at vi er med i EØS, og at det vil være vanskelig å konkurere mot andre land uten å ha med disse reglene.

Norske politikere føler seg derfor tvunget til å slutte seg om de nye reglene fordi det hemmer oss iforhold til land som er med i EU.

 

Vet ikke helt om dette faller under skole temaet globalisering og internasjonalisering. Men samlingen av europeiske land til et stort herredømme med et regelverk vil jeg si faller under dette. [edit: eller ikke, dtte gjelder forsåvidt bare europa, ikke resten av verden. Men det er mange forskjellige kulturer i Europa som her blandes]

 

 

 

Norge er også landet som deler ut Nobels fredspris, men vi føler oss tvunget til å sammarbeide millitært i FN resolusjonen mot Libya. (Vi kunne heller stilt med humanitær hjelp, det er ikke manko på fly og soldater i verden).

 

edit2.

wiki skriver dette

Den største ulempen (omdiskutert om det er en ulempe eller en fordel) er at lokale politikere mister makten sin. Et multinasjonalt selskap kan true en stat med å flytte produksjonen sin fra landet hvis ikke selskapet får gjøre som det vil. Produksjonen er kanskje en viktig inntektskilde for staten. Dermed havner den i et dilemma mellom å overholde krav til miljø eller arbeidsforhold eller å beholde inntekten produksjonen gir. Globaliseringen gjør at det er likegyldig hvor produksjonen finner sted. Og et selskap er fritt til å flytte den til et land med andre krav som ikke begrenser produksjonsomfanget.
Endret av Admiral1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...