Gå til innhold

Hvorfor blir ikke termisk resistans for kjølere oppgitt?


Gunderz

Anbefalte innlegg

Jeg har sett litt på dem kjølerne som fins rundt omkring, og jeg har lurt litt på hvorfor termiske resistansen nærmest aldri blir nevnt.

Hadde en vist hvor lav den termiske resistansen for den aktuelle kjøler, ville en også trukket noen konklusjoner om hvor god denne kjøleren er.

 

Er det en måte en an måle hvor mye effekt som brennes av i en prosessor?

Hvis det kan gjøres kan en også gjøre et estimat for den termiske resistansen hvis en også vet CPU temp og omgivelses temp.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er nok ingen annen løsning enn å måle seg fram. Kontakten mellom prosessor og ribbe blir aldri perfekt, men med bruk av f.eks. Arctic Silver III kjølepasta, med samme påføringsmåte osv. burde resultatene bli sammenliknbare. Men luftstrøm blir det vanskelige!! Noen ribber har tette finner (som gir stort areal..) og krever vifter som gir høyt lufttrykk (typisk støyende vifter), mens andre "ofrer" overflaten på ribben for å kunne bruke større vifter som flytter kanskje like mye luft, men med langt lavere trykk -og støy :)

Selvfølgelig, er planen kun å teste kjølere i helt original tilstand burde det fungere ganske greit, når man regner seg fram til termisk resistans vha. cputemp og casetemp. Testene burde helst foregå i samme maskin også, slik at evt. luftstrøm fra casefans på kjøleribben ikke blir en variabel. Ettersom støyfaktoren er avgjørende for mange burde man ha utstyr tilgjengelig for å MÅLE dette. Man kan da ikke stole på produsentens optimistiske tall.. hvor mye koster egentlig en helt "ok" desibelmåler?? Rart ikke f.eks. overklokking.no har gått til anskaffelse av en....

Tror en AMD Athlon 1400 gir omkring 70W.

Andre her vet nok hvor man finner tabeller!

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

I diagnose/benchmark-programmet SiSoftware Sandra Standard 2003 9.31 (last ned på www.nvmax.com) estimeres cpu kjølerens termiske restistans :) Min XP2500+ mener den utvikler 57W, og den målte cpu-temp til 30,5'C, så termisk resistans ble 0,13C/W. Riktignok stemmer sikkert ikke regnestykket bla. fordi cpu tilnærmet kun idler for øyeblikket og dermed ikke avgir all den effekten. Syns det var litt morsomt da :smile:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...