Gå til innhold

"Graphic cards for idots"... (Nytt skjermkort til gammelt hovedkort?)


Anbefalte innlegg

... det hadde passet med en slik guide for meg :blush:

 

(Ja det må sies at jeg har lest en masse rundt før jeg bestemte meg for å poste spørsmplet her.)

 

Hovedspørsmålet: Passer alle moderne skjermkort til alle hovedkort - altså også gamle hovedkort fra 2003?

 

Hvis svaret er nei, kunne en snill sjel lese videre og forbarme seg over en stakkar? :thumbup:

 

Jeg tilbringer en del tid hvert år ved et sted der jeg har hatt en PC jeg som kjøpte fra Multicom sommeren 2003. For en time siden røk skjermkortet. Sitter nå ved en annen liten maskin og skriver. Jeg har ikke driver-CDene tilgjengelig, men PCen har en AMD prosessor. På hovedkortet står det på en av disse svarte brikkene "VIA VT8235", på en annen slik svart brikke står det "VIA VT6307" og på atter en annen brikke "VIA VT6103". Og på ytterligere en brikke står det "iTE IT8705F" På midten av hovedkortet står det med hvit skrift på selve hovedkortet: L7VTA REV: 1.1

 

Skjermkortet var (R.I.P.).. en Ti4280TD. Ser på internett at sistnevnte kommer opp både som Albatron, og noen steder som Nvidia. Et klistremerke som står på skjermkortet mitt står det "Point of View", og driveren var vitterlig fra Nvidia.

 

Har prøvd å lese rundt om kring på internettet for å se om hovedkortet mitt er for gammelt for å skaffe et nytt skjerkort til den, men jeg finner faktisk ingen svar på dette.

 

Ser også at det er ramset opp AGP og PCI-E på Multicom. (Ser på Wiki at AGP betyr "Accelerated Graphic Ports", men det sier meg ingenting om den ene er mer kompatible enn den andre ut i fra det jeg leste.)

 

Regner med at det gamle hovedkortet mitt er en socket 478, men leste også et annet sted socket 462 ut i fra de "VIA" opplysningene jeg leste på hovedkortet.

 

Alle som er moderat/eskpert på datateknologi konkluderer helt riktig dersom man leser mellom linjene at jeg IKKE er dyktig når det gjelder å samordne komponenter for en datamaskin, så jeg vil bli veldig glad om noen ville se sin nåde i å hjelpe meg ut i fra de opplysningene jeg har oppgitt her :whistle:

 

Om det skulle være hjelp i å se et bilde av skjermkortet, så er det et ganske stort bilde fra en gammel ebay auksjon fra Italia: bilde Ti4280TD

 

Eneste forskjellen er at på mitt skjermkort var det altså klistret et slikt "Point of view" på midten av viften.

 

Om noen skulle lure på hvordan kortet røk: Jeg har gjort en gjennomhaling av hele datamaskinen (skiftet kjølepasta etc.), og denne veldig gjennomskjærende lyden ville ikke forsvinne. Først trodde jeg at lyden kom fra vifta over CPUen, men så forso jeg at den kom fra skjerkortet. Tok da ut skjermkortet, og så at det var støv 'i mellom rullene' på viften. Den eneste måten jeg så at man kunne fjerne støvet var å skylle det vekk med vann. Gjorde så det, lot så skjermkortet tørke (også med litt hjelp av hårføner - muligens varmen fra føneren som fremskyndet den endelige død), og ventet lenge nok til at jeg trodde at alt var helt tørt. Puttet så tilbake skjermkortet igjen i 'sloten', og startet datamaskinen. Voila! Viften gikk rundt, støyfritt igjen. Maskinen virket helt perfekt - i ti minutter. Så ble skjermen sort i et sekund, og var tilbake igjen. Så sort i et sekund igjen, og en tredje gang. Så da noen kruseduller på grafikken på et lite parti av skjermen og så ble skjermen helt sort.

 

Ja ja, nesten 8 år holdt den i det minste. Vel, siden jeg har brukt maskinen aktivt cirka 4-5 måndeder hvert år, så da er det vel feil å påstå at den varte så lenge :hmm:

 

Altså: Her er det en som blir glad om jeg kan få hjelp. Sånn konkret, ville f.eks et av disse skjermkortene fra Multicom (AGP skjermkort eller PCI-E skjerkort kunne erstatte mitt ødelagte skjermkort?

 

Takker på forhånd for veiledning!

 

Hilsen Alexander

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

AGP, PCI og PCI-Express er grensesnitt for kort.

 

Ditt gamle hovedkort har en AGP slot til grafikkort.

Dette betyr at du må ha et AGP kort og et PCI-E kort vil ikke passe.

AGP er et utdatert grensesnitt, men du får helt sikkert tak i et AGP kort visst du ikke er interessert i å oppgradere HK og andre komponenter.

Lenke til kommentar

Jepp, du har ett gammelt chipset og ett veldig gammelt hovedkort.

Du har en port for skjermkort og dette er AGP, det finnes noen få i salg idag men..... Disse er bortkastede penger da din CPU ikke makter å henge med uansett.

 

Beste for deg er å skrote det du har og kjøpe nytt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Bare litt tilbakemelding:

 

Takker for veiledningen om AGP vs PCI. I motsetning til dyster spådom her, bestilte jeg AGP skjermkortet (fra linken jeg oppga) fra Multicom, og ikke bare var den på 'hele' 256MB slik som det sto informert - og derfor ganske sikkert alt for kraftig for min gamle maskin, men det viste seg at den var på hele 512MB. Det ville jo aldri funke på en slik gammel maskin - trodde jeg etter å ha lest svarene her. Men utrolig nok var CPUen sterk nok, og jeg har overhodet ikke hatt noe som helst problem med det nye kortet eller maskinen. Har hatt maskinen på døgnet rundt siden utskiftingen av skjermkortet og maskinen fungerer like raskt og problemfritt som før utskiftingen :yes:

 

Er likevel i gang med planer om å bygge meg en ny maskin, som jeg skriver om i en annen tråd.

 

Dette må på ingen måte forstås som en hovering fra min side om at dere tok feil; synes det er greit med tilbakemelding slik at man utvider ytterligere sin kunnskap om hvor grensene går for hva man kan putte i gamle maskiner :)

 

Og noe helt annet angående den gamle maskinen: (Dette er helt sikkert i feil avdeling på forumet, men...).. er det noen som vet hvordan man skal flashe gammel bios - og da mener jeg riktig gammel bios, på den gamle maskinen: En L7VTA hvor min versjon er 1.6. Det finnes en versjon 1.7 der ute, som gjør at maskinen takler bedre (flere) USB tilkoblinger. Har oppgradert før (for lenge siden) og syntes at det var skumle saker. Om noen kunne forsyne meg en pålitelig link med klar og grei instruksjon om hvordan oppgradere bios, da hadde jeg tatt sjansen på å gjøre det ;)

Lenke til kommentar

Med at det ikke ville funke for din CPU mente vi at den er for svak til å utnytte kortet.

Altså skjermkortet blir stående å vente på CPUen i de fleste tilfellene.

 

Ah, men da forstår jeg bedre. Og du har da helt rett: Selv om jeg heldigvis ikke opplever det som et hyppig problem, så er det av og til at når jeg f.eks. legger ned en windows utforsker eller skifter fra en Firefox fane til en annen, så popper opp og overlapper (det jeg har lagt vekk) det nye jeg har åpnet(det blir et 'spøkelse' som egentlig ikke er der.) Det er nok nettopp pga hva du skrev om at skjermkortet blir stående å vente på CPUen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...