Gå til innhold
Trenger du hjelp med PCen? Still spørsmål her! ×

Hvordan har det seg at noen maskiner plutselig begynner å fuske?


Anbefalte innlegg

Dette er noe jeg har lurt på i lang tid. Hvorfor blir enkelte maskiner plutselig dårligere?

 

Hadde tidligere en maskin som SPISTE rambrikker. Hver eneste rambrikke jeg putta i maskinen, ble det etterhvert feil på. Dette skjedde med 2 forskjellige hovedkort, og sikkert 6 sett med rambrikker.

 

Andre eksempler kan være laptoper. Jobber i et datafirma, og får masse laptoper som er sinnsykt treige. Reinstallerer windows 100%, og de er fremdeles like trege. De kan jo ikke ha vært like trege når de ble kjøpt?

 

 

De fleste tilfeller er det uavhengig av software. Hva er det som kan forårsake alt dette?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er to grunner til det:

 

1. Hardwaren degraderes over tid.

2. Ny software (også oppgraderinger) lages med tanke på ny hardware. Når sistnevnte tilbyr mer ressurser og funksjonalitet, tar det ikke lang tid før programvaren utnytter de nye mulighetene, og gammel hardware sakker akterut.

Lenke til kommentar

Vel, i dagens 'monetary system'/frie marked er det absolutt ingen fordeler for en produsent at varen eller tjenesten som blir solgt faktisk er av noen særlig kvalitet. Tenk på hvor ofte du eksempelvis kjøper en mobiltelefon. Illustrer ganske godt at noe ikke helt stemmer..

Lenke til kommentar

Må også nevne dette med kvalitet, jeg har aldri opplevd at en IBM/Lenovo ThinkPad maskin har blitt tregere over tid, tvert i mot så virker min 7 år gamle T42p raskere i dag med w7 enn den gjorde når den kom med xp. Og disse skal jo, i hvert fall i teorien, kjøre med akkuratt samme hw som alle andre, så man kan jo lure på hva det er som gjør at de blir tregere.

Lenke til kommentar

At mange billigprodusenter bruker elektriske komponenter med en levetid på 2000 timer ved spesifisert makstemperatur. Og i tillegg gjør lite for å kjøle disse komponentene burde vel forklare det meste....

 

Historisk sett er det elektrolytt kondensatorer det sviktes mest på. Og når disse står i alle strømforsyninger, spenningsregulatorer osv får det fort konsekvenser. Når forsyningsspenningen blir ustabil fører dette igjen til en ustabil maskin.

 

Sakset fra en tidligere tråd:

 

 

Noe som kan være verdt å nevne er at kondensatorene (som ofte står i nærheten av annen varm elektronikk) ofte er de som ryker først. Levetiden for en kondensator blir normalt fordoblet ved å senke temperaturen med 10 grader. Når høykvalitetskondensatorer har en oppgitt levetid på 5000 timer ved maksimal last (sjelden at de utsettes for det), sier det seg selv at det ofte kan være greit å senke temperaturen litt.

 

Merk: Dette gjelder elektrolyttkondensatorer.

 

Eks: En kondensator har maksimaltemperatur på 105 grader. Og en oppgitt levetid på 5000 timer.

 

Ved å senke temperaturen til 60 grader økes levetiden til 113137 timer eller 12,9 år.

 

Eks: En billig kondensator har maksimaltemperatur på 85 grader. Og en oppgitt levetid på 2000 timer.

 

Ved å senke temperaturen til 60 grader økes levetiden til 11314 timer eller 1,3 år.

 

Ved å senke temperaturen til 40 grader økes levetiden til 45255 timer eller 5,2 år.

 

 

Nå har de fleste hovedkortprodusenter begynt å lære av dette (samt defekte billige kondensatorer) og bruker kondensatorer av høy kvalitet. Men man kan ennå finne mye dårlig der ute.

 

Kilde: kap 1.2 i følgende dokument: http://industrial.panasonic.com/www-data/p...ABA0000PE26.pdf

 

 

Edit: Men en må ikke glemme programvare oppi dette. Nyere Xp (SP3) krever mer ressurser en hva de tidligere versjonene. Nye funksjoner er implementer, f.eks søkeindeksering etc etc. Nyere drivere, nye versjoner av programmer, bakgrunnsapplikasjoner osv krever mer og mer ressurser.

Endret av Thorsen
Lenke til kommentar

Aha, så kondensatorer kan rett og slett yte dårlig før de plutselig slutter å virke? Eller er det enten eller på disse?

 

Om de yter dårligere over tid, vil dette føre til mer ustabilitet i systemet? (At plutselig gir ikke kondensatoren strøm elns)

Lenke til kommentar

Hadde for en del år siden en del problemer med at f.eks hovedkort døde etter en stund og harddisker sluttet å virke, noen ganger bare etter mindre enn 6 måneder. Var da usikker på hva årsaken var, fordi dette var tilsynelatende pålitelige merker som Asus (for hovedkort) og Western Digital for harddisker.

 

Fant i senere tid ut at det var dårlig valg av strømforsyning som var problemet. Sannsynligvis var det ustabile spenninger og høy rippel som spiste opp komponentene mine. Det er ofte også tilfelle for minnebrikker, da de er følsomme for uren strøm. Så man bør se godt på PSUen når man får inn en slik maskin.

Endret av Smirnoff
Lenke til kommentar

En maskins hardware vil ikke bli tregere over tid. Det sagt så slites hardware fysisk ut, og noen komponenter er mer mottagelig for slik slitasje enn andre. Slitasje kan føre til ustabilitet. Kondensatorer som det nevnes kan gå lekk, og fungere "halvveis". Det betyr ikke at de fører til dårligere systemytelse, men heller at de kan føre til sporadisk ustabilitet i systemet ved at andre komponenter som trenger spenningen plutselig får under grenseverdien for det de faktisk trenger for å utføre sin oppgave - slik at systemet går i stå.

 

-Stigma

Lenke til kommentar

Man bør også være obs på at noen produsenter kan ha lagt inn en killswitch på ustyret, dette er noe for eksempel Canon gjør med sine skrivere , noe som er kun for å få kunden til å kjøpe en ny printer etter X antall utskrevne ark.

 

The light bulb conspiracy : Anbefaler å se denne videon!

 

 

Når det gjelder dataustyr så har Smirnoff et veldig godt poeng når det gjelder PSU , sørg for å kjøpe en høykvalitets psu og som har en god og kjent fabrikant bak seg så kan man unngå svært mange problemer.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Aha, så kondensatorer kan rett og slett yte dårlig før de plutselig slutter å virke? Eller er det enten eller på disse?

 

Om de yter dårligere over tid, vil dette føre til mer ustabilitet i systemet? (At plutselig gir ikke kondensatoren strøm elns)

 

Det stemmer, normalt slutter de ikke plutselig, men ytelsen faller over tid. Når kondensatorer blir slitt, blir det typisk større variasjoner i spenningsforsyningen (høy såkalt rippel) til andre komponenter. Denne kan igjen føre til at noen bit endres fra 0-1 (ustabilitet) og over tid ta livet av komponenter (minnebrikker harddisker etc).

 

Dette vil normalt dog ikke påvirke programmers ytelse, som i hvor fort ting regnes ut, men stabilitet. Dog stabilitetsproblemer kan føre til at maskinen henger, enten litt eller går helt i stå.

Lenke til kommentar

Men det er verdt å nevne at om kondensatorene fungerer til specs så vil de fungere i maaaange år - mye lengre enn den brukbare levetiden til PCen. problemer oppstår primært når det er defekte eller skadede kondensatorer som lekker og begynner å få problemer langt før de burde i forhold til det de er konstruert for. Selv om det er relativt liten sjanse for pr kondensator så er det tross alt en del slike i en PC, og det kan være nok at èn av disse har en svakhet som gjør at den kneler tidlig.

 

-Stigma

Lenke til kommentar

Aha, spennende greier! Hadde et skjermkort engang som plutselig gav meg "rullende bilde" enkelte ganger. Kan slike ting som kondensatorer forårsake dette?

 

 

* Med rullende bilde så mener jeg at selve bildet ruller over skjermen, helt til maskinen skrus av og tappes totalt for strøm. Dette oppstår med mitt GeForce 8800 GTX helt plutselig.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...