Gå til innhold

Selge på festival - registrere foretak?


Anbefalte innlegg

Hei,

 

Jeg og tre kamerater planlegger å kjøpe noen varer fra en grossist, for så å forsøke å selge det på en festival i sommer.

Vi har budsjettert med et innkjøp på ca 17 000, pluss eventuell pris for å ha stand på festival.

Vi har budsjettert med en maksimal inntekt på 57 000, hvor 43 500 vil bli overskuddet.

 

Vi ser foreløbig på dette som noe vi vil teste ên gang, for å se om det er noe særlig lønnsomt.

 

Spørsmålet blir da om vi blir nødt til å registrere et foretak, og hvordan vi gjør det med tanke på moms og skatt og slikt.

Om vi eventuelt blir nødt til å registrere et foretak, hvilken selskapsform er anbefalt? ( AS er uaktuelt pga. aksjekapital)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

https://www.altinn.no/no/hjelp-til-regelverk/

 

Når blir det næringsvirksomhet?

 

Noen aktiviteter har mer preg av hobby/fritidsvirksomhet enn av næringsvirksomhet. Forskjellen er helt avgjørende for hvordan du skal skattlegges, hvorvidt du kan få fradrag for utgiftene mv. Hvis omfanget av virksomheten er liten, kan dette trekke i retning av at du driver en hobby.

 

For at aktiviteten skal ansees som næringsvirksomhet, må den være av økonomisk karakter. Det vil si at aktiviteten må ha et innhold som gjør den egnet til å gi overskudd. En aktivitet som kan være innbringende, vil altså være næringsvirksomhet selv om den går med tap de første årene.

 

Virksomheten må også ha et visst omfang og ta sikte på en viss varighet. Enkeltstående og mer tilfeldige oppdrag gjør deg ikke til næringsdrivende.

 

Dersom du er i tvil om hvordan en nyoppstartet aktivitet skal karaktriseres, bør du ta kontakt med skattekontoret for å legge fram alle opplysningene om aktiviteten. Starter du opp på et litt spesielt og uvanlig område, og omfanget er lavt til å begynne med, kan myndighetene lett mene at dette er en hobby. Dermed får du ikke trukket fra de store utgiftene i oppstartsfasen, mens du må skatte som næringsdrivende i det pengene begynner å komme inn.

 

Virksomheten blir ikke merverdiavgiftspliktig før avgiftspliktig salg overstiger 50 000 kroner i løpet av en 12 måneders periode. Du skal altså legge til mva på (hele) den første fakturaen som overskrider grensen. Da må du ha ordnet med mva-registrering på forhånd.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...