TheRocky Skrevet 7. februar 2011 Del Skrevet 7. februar 2011 Hey Hva betyr å jevne? Hvilke jevningsmedoter har vi? Hva som jevner en rett? Trenger forklaring for disse. Lenke til kommentar
Ghazaa Skrevet 7. februar 2011 Del Skrevet 7. februar 2011 Hey Hva betyr å jevne? Hvilke jevningsmedoter har vi? Hva som jevner en rett? Trenger forklaring for disse. Såvidt meg bekjent er jevning noe man gjør for å lage en saus for eksempel - den blir tykkere. Kan kan jevne med maizena, hvetemel og potetmel. Sikkert flere ting også. Lenke til kommentar
Sodd Ball Skrevet 7. februar 2011 Del Skrevet 7. februar 2011 Jevne er å tykne. Dette gjøres hovedsakelig med stivelse i form av f.eks. hvetemel, maizenna, potetmel ol. Egg Bruker du egg kalles det emulsjon. Dette gjøres i f.eks. majoneser eller hollandaise-type sauser. Da er det egget/eggeplommene som delvis koagulerer, og binder seg til fettet som brukes (enten i form av olje eller smør). Smør Bruker du smør kalles det montering. Er ikke helt sikker på hvordan det virker, men du pisker inn ganske mye smør i en liten mengde væske på middels/høy varme og det vil da tykne. En kraftig stavmikser vil også hjelpe her da det vil piske inn mye luft og gi en lettere munnfølelse og en tykkere saus. Sukker Sukker kan også brukes, men da må det ganske store mengder sukker til. Så det passer best til siruper. Ikke nødvendigvis desserter, men sausen vil få en kraftig sødme. Dette gjør du ved å blande en væske med ganske mye sukker, og la det småkoke på svak/middels varme uten å røre. Annet I tillegg finnes det noen litt mer avanserte metoder som sjelden blir brukt og som er forholdsvis vanskelig. Du kan jevne væsker med varmeresistente gelatiner som agar, eller gellan. Lenke til kommentar
TheRocky Skrevet 21. februar 2011 Forfatter Del Skrevet 21. februar 2011 Noen som kan fortelle meg hvordan disse jevningene fungerer? smør og mel jevning, kald jevning og ristemels jevning Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå