Gå til innhold

Hvordan tror verden hadde vært uten religion?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Så du tror ikke det hadde vært mindre krig?

 

Det hadde vært mindre religiøse motiverte kriger ja, men husk at krig har som regel vært pga territorium og makt, ikke så veldig mye pga tro.

Den totale mengden kriger hadde nok fortsatt vært den samme, se på Feks andre verdenskrig for eksempel eller Pol Pot.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Men 2. verdenskrig gikk jo på at Hitler ville drepe jødene (ja, jeg vet at det var andre folk han ville drepe også, men hovedsaklig jødene). Tror du at krigen ville starta hvis det ikke fantes religion? (I dette tilfellet jøder)

Hvis jeg har rett var jødene bare en av mange syndebukker for at Tyskland slet etter 1. verdenskrig (hvems skyld det var kan vi ta et annet sted). Jødene har blitt brukt som syndebukker i over 2000 år nå, helt siden det ble påstått at de drepte Jesus. Jødene ble forfulgt i mange land, også Norge (vi hadde en egen paragraf som førbød jøder (og jesuitter) tilgang til riket) både før og under krigen.

Lenke til kommentar

Men 2. verdenskrig gikk jo på at Hitler ville drepe jødene (ja, jeg vet at det var andre folk han ville drepe også, men hovedsaklig jødene). Tror du at krigen ville starta hvis det ikke fantes religion? (I dette tilfellet jøder)

Nei, 2. verdenskrig startet uten at det hadde noe som helst med jødene å gjøre. Hvorfor spilte jødene så stor rolle i selve krigen? Synes det blir veldig feil å si.

 

2. verdenskrig startet på grunn av territorier. Lebensraum. Både Soviet og Tyskland var klare for å erobre.

Endret av Abigor
Lenke til kommentar

"Hvordan ville verden vært uten religion?"

 

Det er flere måter å stille eller lese det spørsmålet på. To jeg straks tenker på er:

Hva om vi aldri hadde oppfunnt religion?

Hva hvis all religion forsvant f.o.m. nå?

 

Jeg synes det siste er mer interessant. Det kan godt være at religion og overtro er et akseptabelt sted å begynne i en arts utforskning av den verden som den befinner seg i. Men i et samfunn som vi har i dag med en massiv vitenskap som kan svare på alle spørsmål like bra eller langt bedre enn noen religion, så tjener ikke religion noen hensikt. Isteden så ser vi en religion som gjør motstand mot eksisterende kunnskap og videre utvikling, pga. at de som holder den religionen ved like allerede har bestemt seg for hva svarene er, og i beste fall blir fornærmet hvis noen prøver å tale dem imot.

 

Religions involvering i krig er et litt annet tema, men vi kan spørre oss selv hvor mye det hadde endret folks syn på drap, hvis de så på det livet som vi har på Jorden som det eneste. Spesielt når det gjelder de som nå tror at de skal bli belønnet i et neste liv basert på hvor mange vantro de dreper på Jorden.

Lenke til kommentar

Hvis man ser på religion som et symptom på en menneskelig egenskap og man fjernet den egenskapens så tror jeg vi hadde hatt det litt bedre. Fjerner vi folks behov for å forklare ting de ikke forstår med overnaturlige og usannsynlige svar, samt folks tendens til å velge det svaret de vil høre ("når man dør så får man alt man vil i himmelen" vs "man råtner i bakken") så ville vi hatt et samfunn som var mer pragmatisk og resultatsorientert, og det ville nok uten tvil vært bedre.

 

Hvis vi i tillegg fjernet folks behov for å melde seg inn i grupper og se på verden som "oss vs dem" så ville vi bli kvitt både religioner, politiske partier og supporterklubber - de tre tingene i verden som irriterer meg mest. ^^

Lenke til kommentar

Det er viktig å huske på at religion er ikke bare en forklaringsmodell. Religiøsitet, for enkeltmennesket, er i mange tilfeller en måte å leve livet på. Religionen er altså selve fundamentet mennesker bygger livet på. Om man fjerner dette tror jeg vi ville sett en bedre verden på et overordnet makronivå (i og med at ingen proklamerer en fullkommen sannhet) - vi ender opp som kyniske pragmatikere. Allikevel tror jeg mange enkeltmennesker vil "lide" fordi de mister det eneste faste holdepunktet i livet. Disse mister også tilhørighetsfølelsen, sikkerheten og omsorgen en religion tilbyr.

 

Mye interessant lesing:

 

A Harvard psychologist named Gordon Allport did some key research in the 1950s on various kinds of human prejudice and came up with a definition of religiosity that is still in use today. He suggested that there were two types of religious commitment - extrinsic and intrinsic. Extrinsic religiosity he defined as religious self-centredness. Such a person goes to church or synagogue as a means to an end - for what they can get out of it. They might go to church to be seen, because it is the social norm in their society, conferring respectability or social advancement. Going to church (or synagogue) becomes a social convention.

 

Allport thought that intrinsic religiosity was different. He identified a group of people who were intrinsically religious, seeing their religion as an end in itself. They tended to be more deeply committed; religion became the organising principle of their lives, a central and personal experience. In support of his research, Allport found that prejudice was more common in those individuals who scored highly for extrinsic religion.

 

The evidence generally is that intrinsic religiosity seems to be associated with lower levels of anxiety and stress, freedom from guilt, better adjustment in society and less depression. On the other hand, extrinsic religious feelings - where religion is used as a way to belong to and prosper within a group - seem to be associated with increased tendencies to guilt, worry and anxiety.

Lenke til kommentar

-MK-: Det er ingen mangel på ikke-religiøse mennesker som ikke er kyniske, og som kan la seg forføre av literatur, film, musikk, naturvitenskap og mange andre fenomener som kan vekke de samme følelsene som religion, uten at det innebærer irrasjonalitet. Det er selvfølgelig ikke lurt å rive religion fra et menneske som har det som et av de viktigste elementene i livet sitt, men en verden uten religion trenger ikke være en verden hvor religion blir frarevet mennesket. Det kan være en verden som aldri fikk religion, evt en verden som klarte å fase det ut til fordel for mer virkelighetsbaserte syn.

 

Interessant forskning, forresten. :)

Lenke til kommentar

I mange tilfeller tror jeg religion fungerer som et emosjonelt sikkerhetsnett (på lik linje med det økonomiske sikkerhetsnettet velferdssystemet tilbyr). Påstanden blir særlig tydeliggjort i måten religion har fungert som forklaringsmodell for naturfenomener (regngud, tordengud osv). I tillegg har religion vist evne til å dra mennesker opp av krisesituasjoner, som f.eks alkoholisme, narkotikamisbruk, kriminalitet osv. Religiøs tro tilbyr en uendelig mengde omsorg og er derfor til stor hjelp i krisesituasjoner. Det er også utrolig å observere hvor mye trøst og lettelse religion tilbyr i dagliglivet.

 

På det lokale plan fungerer religion veldig bra fordi det er en stabilisator i ellers urolige liv. I mange tilfeller har også religion en unik evne til å føre mennesker sammen på tvers av store ulikheter i sosial klassetilhørighet, interesser og alder. Dette gir den enkelte den tilhørighetsfølelsen ethvert menneske lengter etter. Videre gir religion en sosial identitet, og bidrar sterkt til å integrere utenforstående inn i samfunnet. Religion på det lokale plan er rett og slett en aktiv drivkraft som syder av positivitet og medmenneskelighet. Og om det er én ting vi burde hatt mer av på denne kloden, så er det medmenneskelighet.

 

Selv om de religiøse antagelig vil ta avstand fra påstanden om at religion er et sikkerhetsnett, tror jeg det er en viss grad av sannhet i påstanden.

Lenke til kommentar

Lurer bare på hva folk tenker om det. Tror dere det hadde vært mere eller mindre konflikter? Det er noe jeg har tenkt over lenge, så jeg vil ha andres meninger :)

 

En verden uten religion kan bare oppstå hvis vi har materialistiske svar på de store spørsmålene og en opplyst verdensbefolkning. Så lenge det finnes mangler i vitenskapen vil de midlertidig bli tettet for å blidgjøre de godtroende.

 

I et slikt scenario må vi være ganske langt ute i fremtiden, så det er vanskelig å forestille seg en slik situasjon.

Lenke til kommentar

Det handler mye mer om undervisning og undervisningspolitikk enn vitenskap!

 

Vitenskapen trenger ikke gi svar på alt, men med god undervisning kan folk flest lære seg det som er riktig (uavhengig av religion) og folk kan lære at selv om man ikke har svar på alt. Blind tro blir ikke sann selv om den erstatter noe vi ikke vet.

Lenke til kommentar

En verden uten religion kan bare oppstå hvis vi har materialistiske svar på de store spørsmålene og en opplyst verdensbefolkning. Så lenge det finnes mangler i vitenskapen vil de midlertidig bli tettet for å blidgjøre de godtroende.

 

I et slikt scenario må vi være ganske langt ute i fremtiden, så det er vanskelig å forestille seg en slik situasjon.

Nå kommer det et slikt scenario i nær fremtid som vil vise om vi mennesker faktisk har overlevelses rett på denne planeten, den kommer innen en tidsramme på hundre år og vi har allerede merket de første tegnene til den krisen...

 

Krisen har vi visst om lenge og den heter ressurs knapphet....

 

Så får vi se hvor stor betydning inngruppe mentaliteten vil få da... :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...