Gå til innhold

Hvilken saus anbefaler dere?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

For det første. Noen grunnregler når det gjelder saus.

 

# 1: Sausen må ikke være brun, tykk eller lignende.

# 2: Retten skal ikke druknes i saus, sausen er der for å parfymere retten.

# 3: Saus kan være alt fra en enkel olivenolje til en komplisert saus laget av kraft redusert

over mange timer med 20 forskjellige ingredienser.

# 4: Ikke alle retter trenger en saus. Det samme gjelder potet, eller annet metningsgarnityr.

KISS - Keep It Simple Stupid

 

Da jeg regner med de fleste har nok kunnskap til å lage hvit og brun grunnsaus skal jeg heller prøve å lære folk noen enklere, mer spennende og mye mer smakfulle sauser og gi noen eksempler på smakstilsetninger.

 

Vinaigrette - En basisvinaigrette som passer ypperlig til lette retter som salater, kyllingretter el. Den tar 30 sekunder å lage og smaker nydelig! Kan smakes til med det meste. Litt sennep, balsamicoeddik istedet for hvitvinseddik. Sitron, lime, appelsin, klementin, the list goes on.

Man tager:

3 ss extra virgin olivenolje

1 ss hvitvinseddik

salt og pepper

Man gjør:

Pisk sammen i en glassbolle til den blir litt tykk.

 

Beurre Blanc - En smørsaus, men lettere både i smak, konsistens og vanskelighetsgrad enn bearnaise. Denne passer ypperlig til fisk og sjømat. Kan også smakes til i det uendelige. Men hvorfor overdrive når du bare kan smake til med salt, pepper og sitron. Nydelig.

Man tager:

En halv sjalottløk

Ett fedd hvitløk

En dash hvitvin og hvitvinseddik

Usaltet smør i terninger (Kalde)

Salt og pepper

Sitron

Man gjør:

Stek løken og hvitløken blank på lav varme.

Skru opp varmen og ha i hvitvinen og hvitvinseddiken

Reduser godt

Ta den av varmen og pisk inn smøret litt om gangen.

Smak til med det du måtte ønske.

 

Hollandaise - Blitt nevnt, og med god grunn. Kan jo like godt ha med oppskriften på den, og noen av dens barn: Bearnaise og Choron.

Man tager

Litt sjalottløk

En dash hvitvin og hvitvinseddik

salt og pepper

1 eggeplomme

100 g klarnet smør

sitronsaft

Man gjør

Stek sjalottløken blank

Ha i hvitvin og hvitvinseddik

Reduser

Ha i eggeplomme og ta av varmen, pisk luftig.

Spe FORSIKTIG med smøret.

Etterhvert som du sper kan du øke hastigheten på speingen.

Smak til med salt, pepper og sitron.

Vil du ha bearnaise tilsetter du estragon og kjørvel

Vil du ha Choronsaus kan du røre inn litt tomatpure og sukker

En spennende litt mer tidkrevende variant er å bruke nøttesmør istedet for klarnet smør. Da har du smøret i panne og har det på lav varme til det blir lett brunt og får en nøtteaktig aroma.

 

Soyasmør

Nok en smørsaus som passer veldig godt til fiskeretter.

Man tager:

Litt finhakket sjalottløk

Litt finhakket hvitløk

Litt finhakket chili

Litt sitronsaft

4 ss smør

2 ss soyasaus

Man gjør

Bland alle ingrediensene og la surre til smøret er brunet - Tilsett soyasausen tilslutt.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...