Gå til innhold

Nye serverprosessorer fra Intel


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
kan A-64 måle seg mot Itanium i 64bits prosseseringer?

 

Det er det vel litt delte meninger om, men de har vidt forskjellige bruksområder. Itanium er rettet mot forskning/high end tallknusing, Athlon 64 mot den jevne bruker. Det at Athlon 64 skal klare 32 og 64 bit like bra, kan muligens bety at ytelsen ikke blir fullt så bra på 64 bit? Men som sagt, de er rettet mot forskjellige brukergrupper, bare forskjellen i cache utgjør ganske mye i ytelse for den type ting Itanium er rettet mot(dvs ikke 3DMARK/spill). Dessuten er det vel Opteron(som vel er high end utgaven av Athlon 64) som er ment som konkurrent mot Xeon(i første rekke) og Itanium.

 

Det er vel også verd å få meg seg at Itanium bygger på et helt nytt arkitektur og er ikke kompatibelt med programmer kompilert for X86 arkitekturet(P4 etc).

Lenke til kommentar

Itanuim er basert på det som blir kalt EPIC (Explicitly Parallell Intruction Computing)... Det går ut på at koden stokkes om slik at den kjøres mer effektivt (noen intruksjoner er mer gunstige å utføre i en bestemt rekkefølge). Mens x86-prosessorer gjør dette mens programmet kjøres, krever Itanium at kompilatoren gjør jobben. Itanium står og faller på kompilatoren med andre ord...

 

x86-prosessorer benytter seg av "peep-hole" prinsippet. Hvorav kompilatoren kan "se" hele koden, så kan en x86-cpu bare få et lite kikkehull på koden (dette er gjort for å spare transistorer). Såklart er det en fordel at man kan se hele programkoden (kompilatoren), men det krever avanserte kompilatorer for å kunne optimalisere koden for Itanium (derav navnet Expect Perfectly Intuitive Compilers...). I de fleste tilfeller har kan ikke tilgang på kildekoden, så det blir et problem å "porte" programmer til IA-64-arkitekturen med mindre man skriver programer selv, eller programmet er laget med hensyn til Itanium (*rote i billigbunken på Spaceworld* ;-) ).

 

I tillegg er Itanium basert på en annen maskinarkitektur, med et annet instruksjonssett. Det betyr at programmer skrevet for x86 i utgangspunktet ikke kan kjøres på en IA-64-basert CPU. Løsningen på dette er at Itanium etterlikner x86-instruksjonssettet, hvilket ikke gir en tilfredstillende ytelse. Selv om "emuleringen" foregår i maskinvaren så tar det likevel (alt for lang) tid å "konvertere" x86-instruksjoner til instruksjoner som Itanium kan forstå.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...