Gå til innhold

Das Experiment/The Experiment (spoiler)


TheCatIsALie

Anbefalte innlegg

Har nå sett begge filmene. Både tysk og engelsk versjon.

 

Om ett slikt prosjekt hadde foregått i virkeligheten, ville resultat blitt samme? For alt jeg vet kan det ha skjedd i virkeligheten også, men neppe like offisiellt som i filmene.

 

Noe jeg fant veldig rart var sikkerheten. I den tyske versjonen fikk jeg inntrykket av at vaktene nærmest kunne komme og dra når de ville, også gå der sjefen var. I den engelske versjonen virket det heller som om de var forlatt i fengsel-stedet, og at lederen(e) bare stakk.

 

Likte den tyske versjonen bedre, da jeg fikk bedre "kontakt" med hovedpersonen, enn i den engelske. Var også mer spenning.

 

I den engelske var vaktene drittsekker fra dag 1, men i tyske bygget heller raseriet seg opp.

 

Men slutten var ganske/litt for plutselig i begge imo.

 

Det jeg fant mest interessant, var at selv etter at de fleste burde vite at prosjektet er avlyst, og at det har gått for langt, beholdt de rollene sine. I den engelske versjonen ble jo han svarte helt gal og ville drepe hovedpersonen, enda han var helt rolig i starten, og de var gode venner.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har kun sett den tyske originalen, den er en av mine absolutte favoritter.

 

Filmen er basert på ett eksperiment utført i USA i 1971, hvor en doktor utførte et lignende eksperiment, som det vi ser i filmen, med 24 studenter.

Dette eksperimentet var tenkt å skulle vare i 14 dager, men etter bare 6 dager måtte de avbryte, da ting begynte å skli alvorlig ut, på lik linje som det vi ser i filmen.

Det var ingen som ble drept under dette eksperimentet, men det er vist ikke urealistisk å anta at det i det tilfellet de ikke hadde avbrutt/fått avbrutt eksperimentet, kunne det ha gått så langt som det gikk i filmen.

 

Dette eksperimentet omtales som Stanford Prison Experiment, og det kan en lese mer om på Wikipedia.

 

Selv om det mot slutten virkelig tar av, virker det helt troverdig når en ser filmen at det utvikler seg slik det gjør. Det kommer så gradvis, og som følge av troverdige hendelser, at enda så sjokkerende det er, virker det på sett og vis helt naturlig og selvfølgelig at det går som det går, så som film fungerer dette perfekt. En triller av sjelden sort.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...