Gå til innhold

Skru av lyset på badet, eller la det stå på?


Anbefalte innlegg

Har tenkt litt på ein liten ting i det site...

Er det poeng å skru av lyset på badet, mtp. økonomi?

Energien som går med i lampen vil jo uansett gå med til oppvarming, og så lenge oppvarminga i rommet er termostatstyrt, vil jo ikkje det føre til meir energiforbruk.

 

Så i bunn og grunn er jo spørsmålet: Kva slit ut lysrøyret fortast; å skru det på 20-30 ganger i døgnet, eller å la det stå på kontinuerleg?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

For varmens del spiller lysets varmetilføring lite men hvordan du behandler lysrør spiller stor rolle for lysrørets levetid.

Har eksperimentert litt med dette med bevegelsescensor og lysrørarmatur.

Med en forsinkelse på 5 minutter døde lysrøret etter et år med mange ganger av og på per dag.

Med forsinkelsen satt til 10 minutter så døde fortsatt lysrøret etter et år mens ved tidsforsinkelsen i bevegelsescensoren satt til 20 minutter lever fortsatt lysrøret etter 2 års bruk.

Som du skjønner så har dette tatt flere år å finne ut av men konklusjonen er at for lysrør så er mange korte av/på sykluser døden for rørene men om de får gå seg driftsvarme hver gang de tennes så lever de mye lengere.

Lenke til kommentar

Det kan også ha med tilfeldigheter å gjøre at et lysrør dør etter ett år, mens et annet fortsatt lever etter to år. Når det er sagt, så virker det naturlig at et lysrør/lyspære slites oftere hvis det ofte slås av og på, enn om det står på kontinuerlig. Når det gjelder lysrør, så husk også at det kan være selve starteren som dør. Den brukes kun når lysrøret slås på, og slites kun da.

 

Det er stort sett når man slår på en lyspære/lysrør at de dør, så det er naturlig å tro at det er en større belastning enn ellers.

 

De er imidlertid så rimelige i innkjøp, at det har lite å si for økonomien om de dør etter ett eller tre år. Med andre ord, liten grunn til å "vende vonde vaner" :)

Lenke til kommentar

Varmen går oppover, difor vil varme utvikla frå lyspærer ikkje bidra like mykje nedover som varmekabler.

 

Om du har ein 36W-armatur ståande på 16 timar i døgnet året rundt vil den trekke ca. 420 kw/h i løpet av eit år. Med ein snittpris på 1 kr/kwh vil det koste 420 kroner. Om armaturen står på 2 timar kvar dag året rundt vil den trekke rundt 52kW/h, ca 52 kroner.

 

Med sensorstyring som slår den av etter 20 minutt vil den kanskje være på 1-2 timar lengre i døgnet, avhengig av kor mange som brukar badet. Med ein pris på 100-120 kroner for to 36W-rør vil det nok svare seg å la dei stå på 20 minutt i slengen dersom det kan øke levetida med eit år eller to. Uansett vil nok det dyraste alternativet være å la dei stå på heile dagen.

 

Ikkje akkurat store summar det er snakk om, men om du gjer liknande tiltak i heile huset kan det fort bli nokre kroner av det.

Endret av Zeph
Lenke til kommentar

Om lysrørene dør etter et år eller ikke har mye med driften og gjøre.

Å tenne et lysrør spiser mye av livet til lysrør og når man da i tillegg ikkje lar rørene gå seg driftsvarme når de først har tent så brukles de opp enda fortere.

Det var 4 rør som døde i låpet av et år i 2 omganger og de som tår i nå er 2 stykker.

Mange korte tenninger tar drepen på lysrør og gir de et kort liv.

Om røret får stå på i 4 timer i strekk er mye bedre en 6 tenninger med 5 minutter driftstid for hver tenning i samme periode.

Ved å forlenge tidsintervallet på en bevegelsesføler vil man gå fra mange tenninger til lys på nesten hele tiden når det er folk der.

Så når det kommer til lysrør er det beste å ha på lyset om området skal trafikeres gjevnlig og slå det av når det er lengere perioder det ikke er folk der.

Med lyspærer og LED lønner det seg å lå av når man ikke er der, selv under korte perioder.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...