Gå til innhold

Server, vil linux gjøre jobben bedre enn windows server 2003?


Anbefalte innlegg

Jeg har nå en PC med rundt 800MHz CPU, 512MB ram (usikker på hastighet) og 400W PSU.

 

Kjører Windows Server 2003 nå. Booter noe sent, og er småtregt generellt.

 

KAN bytte cpu til E8500, og 2-4GB ram, men er usikker på om jeg vil, om det påvirker størmforbruket, og det nåværende kan fungere bra med lunux server, vil jeg ikke bytte hardware.

 

Skal ha en 120GB harddisk (IDE) jeg har i den, skal ikke bruke til så mye lagring, heller bare en maskin som er på 24/7 og overfører data.

 

Trenger å kunne bruke torrents, og gjerne et program til å defragmentere en gang i blandt. Må også gå ann å både se hva som er på harddisken, og overføre lokalt. Mulig mer, men alt jeg kommer på atm.

 

Noen som vet om linux vil kunne gjøre alt dette? Helst være noe kjappere enn linux generellt, og på boot også.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du kan fint få til det med Linux. Hvis du har mulighet og evne til det bør serveren kjøres uten noe grafisk grensesnitt, du sparer en del systemressurser der. Defragmentering er stort sett noe du ikke vil ha noe særlig behov for i Linux så lenge du ikke fyller opp disken din over 80-90%.

Lenke til kommentar

Du kan sette opp en torrent-client på serveren og styre den gjennom et web grensesnitt på en av dine andre PCer. Til dette kan du feks. bruke deluge.

 

Å kjøre uten noe grafisk grensesnitt kan sies å "ligne" DOS i windows-speak :p For å gjøre noe på serveren må du da logge inn gjennom ssh og utføre ting med kommandoer i terminalen. Hvis du ikke har gjort dette noe særlig før kan det virke overveldende, men du kan bli nokså fort vant til det hvis du bruker litt tid på å lære det. Hvis du vil ha noe enklere kan du bruke feks. webmin som er et webgrensesnitt som gjør administrering av linux serveren din en god del enklere. Da kan du lett administrere serveren din fra en annen PC på nettverket ditt.

 

Mener å huske at det er en eller annen distro som kommer med webmin som default, men husker dessverre ikke navnet akkuratt nå. Hvis du vil sjekke kan du gå på www.distrowatch.com.

 

Håper det hjelper :)

Lenke til kommentar

Webmin ser greit ut, blir nok fort vandt med det. Hvordan er dette med drivere? Maskinvaren serveren har er noe gammel. Er ikke helt sikker på hvilken CPU, men er veldig gammel.

 

Vil det være mulig å sette opp en proxy server? Noe som kan brukes med Tor til å få ett program igjennom en brannmur? Ikke noe ulovelig, bare Dropbox. Skal brukes til skoleting, men skolens IT gjeng er noe paranoide. Vet hvordan man åpner porter ol, men vet ikke om proxy-programvare for linux.

 

Og.. hvordan installeres webmin? Er det mulig å få tilgang til PCen fra alle maskiner med internet, via nettleser?

 

Har brukt logmein.com ganske mye, kan det brukes på omtrent samme måte, bare uten skrivebord osv.?

Lenke til kommentar

Eldre maskinvare er det siste problemet ditt - generelt er det støttet mye bedre enn i Windows, og støtte blir ikke bare borte.

Det siste der er vel en sannhet med noen modifikasjoner..

I og for seg, gitt at det er svært gammel og/eller kjip maskinvare.

 

Til en viss grad er det jo positivt at utviklig tidvis prioriteres over bakoverkompabilitet - men det er også noe at gammel, fungerende software fortsatt er tilgjengelig selv om noe annet er interessant fremover.

Endret av Lycantrophe
Lenke til kommentar

Og.. hvordan installeres webmin? Er det mulig å få tilgang til PCen fra alle maskiner med internet, via nettleser?

Det er primært to alternativer:

 

Uten repro:

Gå til http://www.webmin.com/ og last ned riktig pakke til din distribusjon, hvis du bruker f. eks Ubuntu eller Debian, velg "Debian Package" (øverst til venstre under "Download Webmin x.yyy"), f. eks Fedora eller CentOS velg RPM. Resten under forutsetter Debian basert.

 

Har du GUI er det bare å dobbeltklikk på .deb fila. I terminalen så skriv (erstatt 1.520 med nødvendig versjonsnr)

sudo dpkg --install webmin_1.520_all.deb

For mer informasjon sjekk ut installasjonsidene på webmin.com: http://www.webmin.com/deb.html

 

Legg til repro og installer med apt-get

Dette forutsetter at du er innlogget som root, eller har root rettigheter. sudo su er en måte å få det på, skriv exit for å gå ut av root "modus".

If you like to install and update Webmin via APT, edit the /etc/apt/sources.list file on your system and add the line :

deb http://download.webmin.com/download/repository sarge contrib

You should also fetch and install my GPG key with which the repository is signed, with the commands :

cd /root
wget http://www.webmin.com/jcameron-key.asc
apt-key add jcameron-key.asc 

You will now be able to install with the commands :

apt-get update
apt-get install webmin

All dependencies should be resolved automatically.

 

Rediger /etc/apt/sources.list slik

sudo nano /etc/apt/sources.list

 

For å få tilgang til webmin gå til https://ip_til_server:10000. Serveren er da tilgjengelig fra hvilken som helst nettleser som får kontakt med serveren :)

Lenke til kommentar

Hei!

 

Så lenge maskinvaren er i orden (og ikke veldig sær), så skulle ikke spesifikasjonene være noe problem for ditt bruk - du har *mer* enn nok kraft til å dytte filer rundt med en 800 MhZ CPU (P3?), 512 MB RAM, og en 120 GB disk. Flere disker kan du selvsagt legge til etthvert som du får behov. Det kan være at GUI'et er litt seint, men selve serverprogrammvaren vil fly.

 

Selv ville jeg installert maskina med Debian eller CentOS uten GUI, og kjørt maskinen "headless" (dvs. uten skjerm/tastatur tilkoplet) og gjort all administrasjon via SSH - men jeg er "gammel" i Linux-gamet (hovedOS i 7-8 år). Når du er ny, ville jeg nok instalert en vanligere "nybegynner"-distro alá Ubuntu eller Fedora, med GUI. Men jeg ville ikke skydd unna terminalen, selv om den er tekstbasert er den ikke "gammeldags og unyttig" - om du investerer noen timer i å lære deg den har du et utrolig kraftig redskap som banker GUI-løsninger i fleksibilitet og hvor kjapt man kan få gjort ting (2-3 kommandoer som er ca. det samme på alle systemer du noensinne kommer til å møte VS hauger av peking og klikking, installere rett spesial-software etc. - og kommandoer kan copy-pastes og automatiseres ;) ).

 

Av serverprogrammvare, så er det en du alltid vil ha på en linux-maskin: SSH. Dette er en "swiss army knife" som tillater fjerninnlogging slik at du kan få opp en terminal på en annen maskin og kjøre programmer (også GUI-progammer om du sitter på Linux/Mac eller har installert det riktige stasjet på Windows), samt filoverføring, og enkel "port forwarding". Alt kryptert, og kun én port (22/TCP) er nødvendig.

 

Videre kan Samba være grei for filutveksling med windowsmaskiner over lokalnettet. Kan også brukes til å dele printere etc.

 

For tunellering av forbindelser så er VPN tingen - men jeg vet ikke hvilken type. Og så er det bare å begynne å prøve seg fram for å finne ut hvilke porter som slipper ut fra skolens brannmur - og sette opp serverene dine (SSH og VPN) slik at de er tilgjengelige på disse portene.

 

Webmin etc. : Jeg ville ikke styra for mye med det. Installer serveren med GUI, lek rundt med det, og bli venn med kommandolinjeinterfacet. Når du kan det, så kan du gå over til å styre via SSH. GUI'et tar veldig lite ressurser når ingen er logget inn lokalt på pc'n.

 

Lykke til!

Lenke til kommentar

Så jeg må ha Ubuntu, og webmin oppå der igjen?

Nei du må ikke ha Ubuntu, men du må ha en linux distro og webmin oppå der igjen :) Webmin har ferdig pakker for flere av de populære distroene, og en tar.gz som jeg regner med er for de som ønsker å kompilere selv.

 

Skal du ha ett lett GUI så burde du ta en titt på lxde, er tilgjengelig i flere distroer.

 

Bruker både webmin og ssh når jeg "fikler" på min Ubuntu server, kommer litt an på hva jeg skal gjøre i forhold til hva jeg foretrekker å bruke ;)

Lenke til kommentar

For å gjøre det klart:

 

PCen ville ikke starte, pga. ukjent feil. Måten jeg velger å fikse dette på, er å bytte ut HK, RAM, CPU, og PSU til noe nyere jeg har liggende.

 

Intel E8500 @ 3,16GHz, 4GB ram (kommer nok bare til å bruke 2), abit AB9 pro, ukjent hvilken PSU, har ikke enda.

 

Men skal prøve på Linux server, og å kryptere alt med TrueCrypt. Får lære meg det grunnleggende før jeg går videre.

Lenke til kommentar

Alternativ til logmein som fungerer på Linux er vel TeamViewer. Har ikke testet TeamViewer og logmein selv, men bruker nx nomachine (free nx). Det fungerer bare helt supert og det er ingen "man in the middle". Ulempen med nomachine er at man må ha tilgang til port 22/ssh, noe som av og til ikke er tilgjengelig (f.eks. på steder med strenge policier). Jeg klarer meg langt på vei med terminalen, men det er mye gøyere å fjernstyre med fullt skrivebord. :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...