Gå til innhold

Er sjokolademuss forståelig? [sjokoladeskum, sjokodosis]


SeaLion

Anbefalte innlegg

Jeg har stor sans for fornuftige fornorskete stavemåter for importord, når det ikke finnes et godt norsk ord fra før. Jeg liker beiken, men så uttaler jeg ikke e-en som æ, slik man gjør i mange østlandsdialekter. Jeg har tatt i bruk usansk for det som kommer fra USA (og har hørt at dette ordet har blitt utbredt i dansk). Jeg liker å skrive sjåfør i stedet for den opprinnelige importskrivemåten chauffeur og byrå i stedet for det opprinnelige bureau.

 

Og nå har jeg oppdaget importordet mousse, som i sjokolademousse. Såvidt jeg har forstått finnes det ikke et godt norsk erstatningsord for dette ordet. På engelsk staves det som mouse, men med dobbel s. Derfor blir det logisk å stave som mus på norsk, men med dobbel s, altså muss. Enig?

Endret av SeaLion
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvis ordet er sjeldent så kan det godt få en dobbeltbetydning eller en ny betydning. Ordet muss finnes ikke fra før i ordboka.

 

Pese betydde tidligere å puste tungt, nå betyr det som oftest en datamaskin (selv om det skrives litt anderledes uttales det helt likt). Bønner er enten en grønnsak eller en bedende henvendelse til en overmakt. Det både skrives og leses likt, men likevel oppstår det sjeldent misforståelser, fordi betydningene er såpass forskjellige

 

Så at muss både kan bety et kyss og en dessert ser jeg ikke som et problem, spesielt fordi man ut fra sammenhengen vil skjønne hva det er snakk om.

Lenke til kommentar

Muss er vel strengt tatt ikkje noko du finn i ordboka. Synest derimot ikkje at det er noko godt ord.

 

Det staves kanskje liknande som mouse, men der uttales o-en som 'a', mens i mousse uttales o-en som u. maʊs vs mus.

Pese betydde tidligere å puste tungt, nå betyr det som oftest en datamaskin (selv om det skrives litt anderledes uttales det helt likt).

Når slutta det å bety å puste tungt?

Endret av Zeph
Lenke til kommentar

Teit nok at man kan skrive sørvis.

Her er korrekt skrivemåte for noen norske ord i 1863:

 

bureau

check

chocolade

control

douche

etage

explosion

guerilla

interview

rutsche

schach

sergeant

 

Mange syntes nok det var teit at det ble lov å skrive dusj istedenfor douche. Dette er nok et spørsmål om tilvenning, og tilvenninga kan ta lang tid (mange tiår). Skrivemåten teip ble tillatt allerede i 1966, men fortsatt er det mange som ikke er helt fortrolig med den (meg sjøl inkludert).

Lenke til kommentar

Muss=kyss

 

Prøv å finne et ord som ikke er i bruk fra før.

 

Jeg finner ikke muss verken i bokmåls- eller nynorskordboka. Har heller aldri lest eller hørt noen bruke dette ordet. Derimot tror jeg at nuss blir brukt om kyss, selv om det betyr noe annet.

Endret av Beatnik
Lenke til kommentar

Jeg har konferert med venner på fjesboka og det ser ut til at ordet muss brukes i betydningen en våtere og barnlig utgave av nuss, men det kan se ut som det er et dialektisk uttrykk fra sørvestlandet. Her i Trøndelag har jeg ikke hørt ordet muss.

 

Jeg har mottatt et annet forslag, nemlig must, sjokolademust. Must finnes heller ikke i ordboka fra før, selv om jeg synes ha hørt ordet brukt i sammenhengen "det er et must", altså noe man må.

Endret av SeaLion
Lenke til kommentar

Mousse uttales som elg, moose. Muus må funke! :wee:

Sjokolademuus!

 

Det kommer utvilsomt an på hvem som uttaler det. Mousse er et fransk ord, og de av oss som behersker fransk, uttaler det IKKE som engelsk elg. Ordet betyr skum, og derfor er forslaget sjokoladeskum det mest logiske. Altså hvis det overhodet må oversettes til noe. Man har jo beholdt andre franske matord som béarnaise, entrecôte og pommes frites (selv om nordmenn flest uttaler dem feil), så hvorfor oversette mousse?

Endret av Beatnik
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...