Gå til innhold

Kontroller og disker for avansert hjemmeraid


Horge

Anbefalte innlegg

Litt bakgrunnsinfo for de som gidder å lese:

 

 

 

Har i alt for lang tid gått med planer om å oppgradere serveren på hjemmekontoret, og skal det bli med på årets regnskap, så får man få ut fingeren nå. Eksisterende rigg består av et par-tre maskiner, hvor noe er virtualisert på VM-ware, men planen er nå å konsolidere alt i én boks. Har for øvrig tenkt å forsøke meg med MS’ hyper-V, ganske enkelt for å få noe erfaring med denne.

 

Serveroppgavene på hjemmebane omfatter blant annet domenekontroller, nettverk (brannmur, lokal dns, dhcp etc), filserver, webserver (IIS), ftp, muligens exchange (vurderer å gå over til BPSO eller Office 365), terminalserver, database (mssql), testmiljø og alt mulig annet på sporadisk og permanent basis.

 

Har bestilt HK basert på AMDs G34, med billigste 8-core og 32 GB ram. OS-disk for den fysiske maskinen blir 2 x SSD i raid 1, og tenker jeg bare setter disse rett på hovedkortet. Har OS (Win2008r2) og alle andre nødvendige lisenser via msdn, technet, jobb og akademia, og det er ikke aktuelt med LAMP etc, for jeg har flere løsninger som bygger på Microsoft-plattformen.

 

Spørsmålet er hva man skal anskaffe som lagringsplass. Merk at lagringsdiskene i tillegg til dokumenter og andre filer, også skal betjene de virtuelle maskinene. Kunne selvfølgelig ha ønsket å legge de virtuelle maskinene på SSD, men selv om penger ikke har hovedfokus i prosjektet, så blir det per i dag helt hinsides å legge så mye penger på bordet – er endog greit å holde bena på bakken og huske at det er snakk om en boks til hjemmekontoret.

 

 

 

Kort oppsummert skal jeg altså bygge nytt raid på hjemmeserveren, hvor både dokumenter og filer for virtuelle maskiner kommer til å ligge lagret.

 

Som kontroller har jeg i utgangspunktet sett meg ut LSI 9260-8i. Denne har en hyggelig pris sett opp mot all hederlig omtale den får, den støtter både raid 5 og 6, og den har mulighet for batteri.

 

For disker, så er det vel 2TB som virker mest fornuftig nå om dagen. Kan ikke nekte for at det er fristende å satse på WD Green; satt opp i raid bør hastigheten ikke bli noe problem, de er stillegående og gjerrige på strøm, og prismessig er de nesten gratis.

 

Skulle man være engstelig for driftssikkeret sett opp mot at de skal stå i en server, så lever jeg litt i den villfarelse(?) at man kan kjøpe 8 disker, og sette dem opp i raid 6 med én disk som hot spare. Dette gir 10TB plass, hvilket bør holde i minst noen uker, og da med tre disker i fail over. Backup gjøres for øvrig ute i skyen.

 

- Første spørsmål i så måte er om LSI-kontrolleren (eller en annen anbefalt kontroller) er kompis med WD Green 2TB?

- Spørsmål to er om man heller burde satse på noen andre disker?

- Spørsmål tre blir om det er smart å sette opp raid 6, og i så fall med eller uten hot spare?

 

Er takknemmelig for alle innspill og kommentarer.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Raid6 funker helt fint for 8disker, hotspare er greit og ha men gir deg forsåvidt ikke 3disker i fail over siden det tar en god stund før den hotsparen er bygget inn (kan snakke dager på enkelte kontrollere).

 

I forhold til valg av disker så er det en stund siden jeg brukte WD green(1,5tb modellen) i raid men da ble de raskt byttet ut siden de leverte dårlig ytelse samt det var problemet med hakking i streaming fra det raidet.

 

Jeg kjører nå 12xSeagate Barracuda LP 1,5 TB + 6xSeagate Barracuda 7200.11 1,5 TB som har tjent meg bra uten noe trøbbel.

Etter listepris kommer nok de WD green ut lavest, men i ytelse kommer de nok også ut lavest...

 

i ren pris pr gb er 1,5tb billigere enn 2tb, men 1,5tb tar nok igjen de kronene spart på prishoppet fra gjerne 8 til 12ports kontroller.

 

3tb står litt på sidelinjen prismessig siden du får 2x2tb til prisen av en 3tb.

Neste raidet mitt blir nok 2tb med mindre 3tb har falt endel i pris til det, 4tb kommer rett over nyåret men blir vel ikke direkte billig.

Lenke til kommentar

Derfor er det enteprise WD disker eller ikkje WD disker med hardware raid kontrollere.

 

 

 

 

Hitachi 2TB er veldig bra til hardware raid. Har selv til mine Areca kontrollere. Også Samsung f1 disker fungerer helt topp. Skal teste noen Samsung f4 snart for å se hvordan de fungerer til kontrollerene mine.

 

 

 

Nå er jeg veldig Areca fan, og anbefaler skjeldent noe annet. Men det med god grunn. Har også LSI, Highpoint og adaptec kontrollere. Men det er Areca som har fungert best. Oppgraderbart minne på kontrollerene teller dog også veldig mye for meg.

 

 

 

 

Peace :)

 

 

Endret av Nizzen
Lenke til kommentar

Joda, jeg har sett på enterprise-modeller av disker også, men selv om pris altså ikke er hovedfokus, så er det ikke til å komme unna at de er over dobbelt så dyre.

 

Men jeg ser at det er konsensus om å luke bort WD Green som alternativ, og at vi heller fokuserer på følgende to(?):

- Hitachi Deskstar 7K2000 2 TB

- Samsung Spinpoint F3EG 2 TB

 

Hva gjelder kontroller, så har jeg kjapt lest meg bittelitt opp på Areca 1880 som blir nevnt, og ser at dette er Arecas nye gromkontroller - med en pris som forhåpentligvis matcher ytelsen, eller var det omvendt...

 

Nå må jeg vedgå at jeg ikke helt ser forskjell i farten på 1880i, 1880x og 1880ix, men jeg ser jo at prisen varierer. Ekstra ram får man også kjøpt, til enda noen flere kroner. :whistle:

 

Misforstå for all del ikke; jeg er ikke den som rynker på nesen over det som er best, og noen kroner fra eller til er ikke så viktig, men mener vi virkelig at dette er nødvendig? Hvor mye bedre er Areca 1880ix enn LSI-kontrolleren - og da regnet til mitt bruk.

 

Husk at selv om listen over antall serveroppgaver er stor, så er dette til et hjemmekontor hvor kravet til oppetid er lavt, og hvor antall simultane brukere ikke overstiger to personer.

Lenke til kommentar

Og ettersom jeg bare skal ha disker internt, og ikke går med planer om mer enn 8 stk, så kan jeg "nøye" meg med Areca ARC-1880i?

Hadde du villet gå for en Linux-plattform med f.eks KVM eller Xen som virtualiseringsplattform kunne du droppet hele RAID-kontrolleren og kjørt software-RAID. (Du kan gjøre det i Windows og men ytelsen kan ikke sammenlignes en gang) Du ville da fått bra ytelse og samtidig sluppet problemer når kontrolleren hadde dødd.

 

Lite skudd fra sidekanten. :)

Lenke til kommentar

Og ettersom jeg bare skal ha disker internt, og ikke går med planer om mer enn 8 stk, så kan jeg "nøye" meg med Areca ARC-1880i?

Hadde du villet gå for en Linux-plattform med f.eks KVM eller Xen som virtualiseringsplattform kunne du droppet hele RAID-kontrolleren og kjørt software-RAID. (Du kan gjøre det i Windows og men ytelsen kan ikke sammenlignes en gang) Du ville da fått bra ytelse og samtidig sluppet problemer når kontrolleren hadde dødd.

 

Lite skudd fra sidekanten. :)

Kontrolleren dør ikkje ;)

 

 

 

 

 

At en kontroller dør er iallefall ikkje farlig. Man får jo ny på garantien :). Og med tanke på at Areca raidarray er kompatible, så kan man bruke forige generasjon på samme arrayet :)

 

 

 

 

Jeg bytter f.eks mellom Areca 1680ix-12 og Areca 1880ix-24. Genialt igrunn!

 

 

 

 

Og det er jo en grunn for at det finnes hardwareraid kontrollere. Når ytelse er ganske viktig, så hadde ikkje jeg vært i tvil.

 

 

Jeg har også software raid på linuxplatformen. Tro det eller ei laugh.gif

 

 

Endret av Nizzen
Lenke til kommentar

Sidan du skal ha mange virtuliserte pcer så er det vell like greit å lage ein SAN og eksportere diskvolumer med iscsi.

 

for hjemmebruk kan jeg anbefale NFS, litt smidigere mht tynnprovisjonering og deling av disk med andre bruksområder.

men det er selvsagt ikke så spennende som iscsi ^^

Lenke til kommentar

NFS yter svært bra til slikt.

 

quick and dirty eksempel, vm som har lokaldisken sin på nfs over gigabit:

 

goose:~# hdparm -tT /dev/sda

 

/dev/sda:

Timing cached reads: 6548 MB in 2.00 seconds = 3276.43 MB/sec

Timing buffered disk reads: 318 MB in 3.00 seconds = 105.97 MB/sec

goose:~#

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...