iValid Skrevet 28. oktober 2010 Del Skrevet 28. oktober 2010 Hvis man setter en uåpnet glassflaske (f.eks glasscola) inn i fryseren for å kjøle den ned. Når man kommer tilbake etter en stund for å ta den ut igjen, kan den være helt isfri. Men med en gang man åpen glassflasken fryser inneholdet til is. Hvorfor? Lenke til kommentar
Mikkel™ Skrevet 28. oktober 2010 Del Skrevet 28. oktober 2010 Det har sikkert noe å gjøre med temperaturforskjellen og trykket i flaska Lenke til kommentar
Takkformeg Skrevet 28. oktober 2010 Del Skrevet 28. oktober 2010 Fordi det er overtrykk i flasken, noe som senker frysetemperaturen. Når du åpner flasken blir trykket borte og frysetemperaturen går opp til det den er ved atmosfærisk trykk. 1 Lenke til kommentar
Nik0 Skrevet 28. oktober 2010 Del Skrevet 28. oktober 2010 Vann fryses hovedsaklig utenfra og inn. Det skal en del til på en glassflaske, men det vil skje. Ellers vil jeg tro at væsken holder seg sammen inne i flasken, uten noe forstyrrende luft. Samme som når du har en hel bøtte med oppkokt vann, og kaster det ut i 40 minus, det vil ikke fryse før du kaster det ut av bøtten. Hvorfor det er sånn vet jeg ikke. Lenke til kommentar
Jankee Skrevet 28. oktober 2010 Del Skrevet 28. oktober 2010 Er overtrykk som gjer at brusen ikkje har fryse men fryser i det trykket blir utgjevna. Kokande vatn i 40 minus er noko heilt anna, og har med overføring av varme frå vatnet til lufta, ved oppdeling av vatnet så blir den totale overflata auka og dermed skjer varmetapet raskare. At det er kokande vatn meiner eg også har ei innvrikning på effekten der sidan vatnet går over til gass også (endå større overflate). Lenke til kommentar
iValid Skrevet 28. oktober 2010 Forfatter Del Skrevet 28. oktober 2010 Fordi det er overtrykk i flasken, noe som senker frysetemperaturen. Når du åpner flasken blir trykket borte og frysetemperaturen går opp til det den er ved atmosfærisk trykk. Hørtes realistisk Lenke til kommentar
Takkformeg Skrevet 28. oktober 2010 Del Skrevet 28. oktober 2010 Jeg har gått kjemi og prosess så vi har gjort forsøk med dette Prøver å finne en tabell over frysetemp til vann ved forskjellige trykk, men internett er ikke alltid like enkelt å finne fram på Lenke til kommentar
Oleleh13 Skrevet 19. februar 2011 Del Skrevet 19. februar 2011 synst det er rart ingen har nevnt kullsyre? når du skal fryse brus, tar det ekstremt mye lenger tid en fks vanlig vatn. Det er fordi der er kullsyre, og uansett vil det boble litt. og når det er 1 bar i luften rundt oss er jo det null problem for kullsyre og virke lenge. Og vatn i bevegelse fryses sakte. men støtter teorien om Trykk i flasken. og vet forøverig att det er sant. men bevegelsen i vesken er også med i teorien, for ellers så hadde det blitt fryst uansett. Lenke til kommentar
Takkformeg Skrevet 19. februar 2011 Del Skrevet 19. februar 2011 Trykk i flasken er pga kullsyreboblinga.... Den som gjør at det bygger seg opp trykk igjen år man lukker flaska Lenke til kommentar
Rata101 Skrevet 9. mars 2011 Del Skrevet 9. mars 2011 (endret) Supercooling A liquid below its standard freezing point will crystallize in the presence of a seed crystal or nucleus around which a crystal structure can form. However, lacking any such nucleus, the liquid phase can be maintained all the way down to the temperature at which crystal homogeneous nucleation occurs. The homogeneous nucleation can occur above the glass transition where the system is an amorphous (non-crystalline) solid. Når du forstyrrer innholdet i flaska, så starter det en kaskadeeffekt som gjør hele innholdet frossent. Man kan gjøre det uten kullsyre, eller uten å åpne flaska ved å gi den et hardt støt, forutsatt at temperaturen ligger rett under frysepunktet. Endret 16. mars 2011 av Rata101 Lenke til kommentar
Takkformeg Skrevet 13. mars 2011 Del Skrevet 13. mars 2011 Men.. Det er fortsatt trykket i flaska som tillater væsken å komme seg under fryepunktet in the first place Lenke til kommentar
Rata101 Skrevet 15. mars 2011 Del Skrevet 15. mars 2011 (endret) Nei. Ikke nødvendigvis. Eksempel: "This is a demonstration of how normal water can be cooled below 0 C. Ice melts at 0 C, but water does not necessarily freeze at 0 C. There is no trickery and no salt in the water, just pure mineral water straight from the shop. The bottled mineral water is cooled down in the low temperature bath to -8 C and it clearly remains liquid, this water is referred to as being supercooled. When it is poured into the bowl it freezes! The thermometer shows that the water in the bottle was actually at -7 C. In the Earth's atmosphere water droplets remain liquid right down to -37 C before freezing" Edit: Måten kullsyren spiller inn i frysingen av en brusflaske, er at den stimulerer vesken i brusen til å fryse når flasken åpnes. Trykket er av mindre betydning så vidt jeg vet. Endret 15. mars 2011 av Rata101 Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå