Gå til innhold

biologi og moral


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Vel, det at vi vet biologisk at visse dyr er fryktelig like mennesker, gjør jo at å drepe disse dyrene begynner å grense til mord/eller dødstraff

 

Vi vet blant annet elefanter kanskje er verdens nest smarteste dyr etter mennesker og at de har visse menneskelig kvaliteter at å drepe dem kan sies å være morlask feil, og ikke bare "det er altid feil å drepe dyr" Men at det faktisk er forskere som nå mener at elefanter er for like mennesker til at vi bare kan drepe dem som dyr.

 

Det er også mange forskere som mener at menneskeaper skal ha menneskerettigheter, igjen dette er basert på bioligisk vitenskap, at disse apene kan føle fangesnskap og slike ting på lik linje med mennesker, dette har allerde fått politiske effekter i Spania tror jeg, er det nå ikke lov å bruke menneskeaper i filmer og reklamer, de kan også så klart ikke brukes til medisinske tester.

 

Før trodde man dyr var autmater, roboter uten følelser og kunne ikke føle smerte osv, dette første til ektremt dyreplaing, jo mer vi har lært om dyr, jo mer finner vi ut at de ikke er så anderledes enn oss dette fører til at våre moralske valg ovenfor dyr forandrer seg.

 

Til det andre spørsmålet, kan vi også se på andre dyr, vi ser visse dyr med høytutviklete hjerner viser moral, noen ganger utover egen art.

 

http://no.wikipedia.org/wiki/Altruisme

http://en.wikipedia.org/wiki/Altruistic

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Evolution_of_morality

Lenke til kommentar

Anbefaler deg å dra inn game theory om du har mulighet til det. Tit for tat er en strategi i game theory som er en av de mest suksessfulle, og også en av de minst kompliserte. Det viser seg at denne type strategi er nesten universal blant sosiale dyr. Det er også en hel del genetikk inne i bildet her. F.eks, mennesker utviklet seg fra tidligere hominider i små stammer hvor det var veldig sannsynlig at en person du møtte var i slekt med deg. Ikke bare ville seleksjonspresset for tit for tat bidratt til frekvensen av alleler (variasjoner av det samme genet) som gjør at man hjelper andre i påvente at de gjengjelder tjenesten (dette er noe som ville vært en uunngåelig konsekvens av evolusjon i et sosialt miljø), men en viss prosent av genene du har ville også vært tilstedet i de individene du møter. Derfor ville det også vært et seleksjonspress for å hjelpe mennesker rundt deg.

 

Et veldig godt eksempel er bier. Dronene er sterile og ofrer seg selv for bikuben. Grunnen til evolusjonen av dette fenomenet er 100% matematisk, og har med forholdet mellom genene til dronene og til viktigere medlemmer av bikuben (slik som dronningen). Det er viktig å anse at bier har et veldig elementært nervesystem. Det er ikke individet som forsøker å redde seg selv, men det er genene som "forsøker" å spre seg til neste generasjon. For genene er det ravende likegyldig om de overlever i kroppen til individ A eller B, genene i dronene er der kun for å beskytte genene i dronningen slik at hun kan reprodusere og sende genene de alle deler til neste generasjon.

 

En hel rekke tilfeller skal være på plass for at noe slikt utvikler seg, men det har skjedd gjentatte individuelle ganger i dyreriket.

 

Det er viktig å ikke overanalysere effekten av gener på moderne moralitet. Evolusjon kan nok kan gi oss en veldig grunnleggende forståelse av "rett og galt" som f.eks ikke drep, ikke stjel, ikke voldta etc, men man må holde det i bakhuet at folk gjør dette hele tiden alikvel så en slik kode er ikke sykelig dominant for livet vårt. Det skal fortsatt sies at mennesker over alt på jorden har generelt en tendens til å være enige i at drap, tyveri og voldtekt er heller kjedelige greier. Moralitet har nok en grunnleggende basis i vår evolusjonære fortid, men noe så komplekst som moderne moralitet har kommet til verden gjennom århundrer av sekulær filosofi.

 

EDIT: Tenkte jeg skulle slenge inn en link til noe jeg støtter og syns er veldig interessant. http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Ape_Project

Endret av EloX
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...