Hewitt Skrevet 5. oktober 2010 Del Skrevet 5. oktober 2010 (endret) Okei, så jeg skal lage laks selv for første gang i mitt liv. Har kjøpt noen ferdig oppskårne porsjoner laksefilet i ferskvaren. Tenker vel å steke i ovnen med aluminiumsfolie rundt filetene, men så går det jo opp for meg at jeg egentlig vet ganske lite om hvordan jeg skal tilberede laksen for best resultat. På nettet står det omtrent tusen forskjellige varianter og muligheter. Så, hva gjør jeg? - Ovn eller stekepanne? - Aluminiumsfolie eller ei? - Hvor lenge stekes den? - Noe som evt. skal pensles/drysses på fisken før steking for bedre smak? Og, jeg har en side av fileten med skinnet på. Skal den spises med den på? Takker og bukker. Endret 5. oktober 2010 av Hewitt Lenke til kommentar
Lemon Skrevet 5. oktober 2010 Del Skrevet 5. oktober 2010 Det kommer vel helt an på åssen du foretrekker laksen - ovnsbakt, pannestekt eller kokt. La uansett filétene tine før du tilbereder dem. Hvis du tenker å steke dem i folie, er det viktig å huske å smøre folien før du pakker dem inn. Det gjør seg óg med litt salt, pepper og smør oppå fisken. La den stå på 200 grader i ca. 20 minutter. Lenke til kommentar
Sodd Ball Skrevet 5. oktober 2010 Del Skrevet 5. oktober 2010 200 grader i 20 minutter hørtes veldig ekstremt ut. Trenger sikkert ikke mer enn 7-8 minutter på 180 grader. Vanskelig å avgjøre, men den skal fortsatt være litt mørkere rød inni enn utenpå. Lenke til kommentar
Lemon Skrevet 5. oktober 2010 Del Skrevet 5. oktober 2010 Det er kanskje det? Det er mulig jeg husker feil. Jeg pleier også å ha masse grønnsaker oppi, det har sikkert litt å si for steketiden, det óg. Lenke til kommentar
BigJaffa Skrevet 5. oktober 2010 Del Skrevet 5. oktober 2010 Her er noko eg prøvde meg på da eg hadde svigers på besøk før første gang. Hadde bare prøvd retten ein gang før og laksen blir perfekt. Går utpå å steike dei raskt på begge sider før du lar dei ligge i ovnen i ei ildfast form på 150 grader i 12-15 min. Laksefilet med italiensk tomatkompott Lenke til kommentar
ahpadt Skrevet 7. oktober 2010 Del Skrevet 7. oktober 2010 (endret) Jeg pleier bare å bake mine i ovnen med sitronskiver på toppen. Legg de på litt aluminiumsfolie, ha på salt, pepper og så skivet sitron. Om du ikke har sitroner så går det helt fint å bruke sitronsaft på flaske. Gjør seg ekstra godt om du har på litt sitron etter steking også. Om skivene er tinet/romtemp så trenger de vel ikke stort mer enn ca 10 minutter på ca 200 grader. Er de tæla trenger de 7-8 minutter ekstra. Endret 7. oktober 2010 av ahpadt Lenke til kommentar
Jørgen Sørheim Skrevet 12. oktober 2010 Del Skrevet 12. oktober 2010 Okei, så jeg skal lage laks selv for første gang i mitt liv. Har kjøpt noen ferdig oppskårne porsjoner laksefilet i ferskvaren. Tenker vel å steke i ovnen med aluminiumsfolie rundt filetene, men så går det jo opp for meg at jeg egentlig vet ganske lite om hvordan jeg skal tilberede laksen for best resultat. På nettet står det omtrent tusen forskjellige varianter og muligheter. Så, hva gjør jeg? - Ovn eller stekepanne? - Aluminiumsfolie eller ei? - Hvor lenge stekes den? - Noe som evt. skal pensles/drysses på fisken før steking for bedre smak? Og, jeg har en side av fileten med skinnet på. Skal den spises med den på? Takker og bukker. Stekepanne gir en høyere varme på én side, ovnen gir lavere varme over hele stykket. Overstekt/bakt laks er ikke særlig digg, så bruk gjerne ovnen i første omgang. Folie brukes for å skåne råvarene og forhindre bruning. Det får være opp til deg å avgjøre hvordan du liker laksen din. Den stekes/bakes til den er ferdig. Er det fileter du har, vil du antageligvis ha ujevn tykkelse på stykkene. Finn de porsjonene som er nærmest i tykkelse. Fisk er ferdig når kjøttet flaker, dvs. lett press gjør at kjøttet deler seg. Den tynne biten (buken) vil bli ferdig lenge før ryggen, så den kan du egentlig bare skjære av og kaste. Salt er en selvfølge. Fisk tåler en del salt. Om det er oppdrettslaks du har, kan du fint gå amok med litt ferske urter som stavmixes i litt rapsolje. Skikkelig laks trenger ikke noe særlig ekstra. Skinnet kan spises, men da må den rubbes (skjellene skrapes av) og fileten må stekes med skinnsiden ned på kraftig varme, med en god del olje. Det må skje fort, og fileten bør avsluttes i ovnen. Fjern buken her også, den blir overstekt på kort tid, og vil bare være i veien når du skal flytte på fileten. Lenke til kommentar
wingeer Skrevet 12. oktober 2010 Del Skrevet 12. oktober 2010 Gode råd. Har du noen tips til hvordan en effektivt kan rubbe fiskestykkene? Lenke til kommentar
Hewitt Skrevet 12. oktober 2010 Forfatter Del Skrevet 12. oktober 2010 Takker for råd alle sammen. Laget laksen for første gang selv forrige uke. Tok den da i ovnen i aluminiumsfolie. Hadde litt lite å steke den sammen med, men brukte litt olivenolje, salt og pepper og noe grønnsaker. Den ble intet annet enn veldig god, så laks kommer nok til å stå på menyen ofte! Lenke til kommentar
ahpadt Skrevet 12. oktober 2010 Del Skrevet 12. oktober 2010 (endret) Gode råd. Har du noen tips til hvordan en effektivt kan rubbe fiskestykkene? Baksiden/den sløve siden av hvilken som helst kniv, gjerne av det korte slaget. Best å gjøre det i vasken med krana på ellers kan det veldig fort bli grisete. Endret 12. oktober 2010 av ahpadt Lenke til kommentar
wingeer Skrevet 12. oktober 2010 Del Skrevet 12. oktober 2010 Syntes fort det ble grisete, ja. Slet også litt med å få vekk alle skjellene. Lenke til kommentar
Nakmus Skrevet 12. oktober 2010 Del Skrevet 12. oktober 2010 Sitronpepper - Kan aldri ha nok sitronpepper på laks Lenke til kommentar
ahpadt Skrevet 13. oktober 2010 Del Skrevet 13. oktober 2010 Syntes fort det ble grisete, ja. Slet også litt med å få vekk alle skjellene. En laks som er vill/av høy kvalitet vil ha skjell som er en hel del vanskeligere å skrape av enn den vi vanligvis kjøper på Rimi. Relativt tidkrevende er det uansett. 1 Lenke til kommentar
Sodd Ball Skrevet 14. oktober 2010 Del Skrevet 14. oktober 2010 Sitronpepper - Kan aldri ha nok sitronpepper på laks Ett korn sitronpepper er to for mange. Lenke til kommentar
Jørgen Sørheim Skrevet 14. oktober 2010 Del Skrevet 14. oktober 2010 Mja, sitronpepper er litt 1980. For øvrig, når det gjelder rubbing av fisk, så er det en fordel å gjøre det inni en pose, ellers flyr skjellene alle veier. Men, med mindre man faktisk får til sprøstekingen av skinnet, så er det like greit å bare høvle det bort. Bløtt skinn er ikke digg. Lenke til kommentar
wingeer Skrevet 14. oktober 2010 Del Skrevet 14. oktober 2010 Jeg har ikke store problemer med å sprøsteke skinnet. Sliter med at skjellene fester seg over-jævla-alt, og en slaks sort substans fra skinn/skjell. Løsningen er rubb i pose, skyll fisk etterpå? Lenke til kommentar
Khaffner Skrevet 14. oktober 2010 Del Skrevet 14. oktober 2010 Merkelig at ingen her har nevnt dill enda Olje, sitronsaft, salt, pepper og dill er alltid på mine stekte laksefileter Lenke til kommentar
Gjest medlem-1432 Skrevet 15. oktober 2010 Del Skrevet 15. oktober 2010 Merkelig at ingen her har nevnt dill enda Olje, sitronsaft, salt, pepper og dill er alltid på mine stekte laksefileter Det er ikke så merkelig, dill er tull. Nei, dill er ikke noe særlig godt. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå