Gå til innhold

A Song of Ice and Fire


Anbefalte innlegg

Jo, du har eit poeng. Som sagt har eg ikkje akkurat satt meg so veldig inn i dette, eller tenkt mykje på det for den saks skuld. Kor var Melisandre på slutten av ADwD forresten? Castle Black, Nightfort? Om ho var eit stykke unna CB kan det kanskje ta litt tid før ho får tilgang til Jon.

 

Velvel, me vil nok RAFO.

 

 

 

 

Hun var i Castle Black. Hvis jeg ikke husker feil ser vi henne sist da Jon ba Dronning Selyse om hjelp til å unsette wildlingene i Hardhome. Dette tror jeg er i samme kapittel som Jon blir drept/forsøkt drept.

 

Jeg synes imidlertid det virker usannsynlig at vi får se Melis gjenopplive Jon. Jeg ser ikke helt poenget i å drepe ham etterfulgt av en umiddelbar gjenoppliving. Synes teorien om warging er mer interessant.

 

 

Endret av -Q-
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Er på side 500 nå, har brent meg flere ganger tidligere i serien. Slått opp på ASOIAF forum, mens jeg leser, og fått vite om død og fordervelse.

Gleder meg til å gyve løs på forumet når jeg er ferdig. Men samtidig er det kjipt å måtte vente 4-5 år på neste bok også.

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Hallo.

 

Jeg holder på med særemnet mitt nå og har bestemt meg for at den skal omhandle "A song of fire and ice". Men klarer ikke helt å bestemme hva slags vinkling/problemstilling jeg skal velge.

 

Særemne:

ASoFaI-serien? Adaptasjon av "A Game of Thrones"?

 

Tematisk-oppgave: "Vendetta- familieføyder"

 

Utviklingen til en person: "prosjektet til personen, hjelpere motstandere?

 

Hvorfor appellere dette til oss i vår tid, fordi det er forskjellig eller likt?

 

Hovedpersonene hvor jeg går inn på deres karakteristikk og funksjoner

 

Hvordan realiserer hovedpersonene seg selv, og hvordan når de sine mål

 

Hvordan utvikler karakterene seg gjennom serien

 

 

Er det noen som har forslag til hva som kunne passet og hatt til selve bokserien? Har litt lyst å muligens fokusere på "famileføyd" men er redd at det blir litt upassende i henhold til pensum i norsken.

Lenke til kommentar

Noe jeg synes er spennende er forholdet mellom tvillingene Lannister, oppveksten og at hun blir lovd bort til en prins og han gir avkall på alle rettigheter og arv da han går inn i kingsguard for å være nær henne. Og så etterpå i krigen mot Robb da han blir tatt til fange og slipper fri med Brienne og blir en mer rettskaffen mann som følge av dette, og som at han blir dårlig med sverdet av å bare ha en hånd..

 

Det er jo et gedigent emne....

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Angående særemne vil jeg bare si at jeg ville unngått denne bokserien og alt som likner hvis man ikke er veldig trygg på litteraturhistorien og de analytiske evnene sine.

 

Jeg er nesten ferdig med A Clash of Kings. Jeg synes at det er en kjempegod serie så langt. Jeg ser at det er delte meninger om de neste bøkene, men det kommer vel an på øyet som leser. Personlig synes jeg ikke at action og kriger er det viktigste man leser i en bok eller ser på film, men også det underforståtte budskapet og den kontinuerlige utviklingen til karakterene, altså drømmer og håp som knuses, sammen med bakgrunnen for handlingene og følelsene deres.

 

Jeg synes at bøkene berører mange spennende og sentrallyriske temaer, som for eksempel brorskap, kjærlighet, rett og galt, ære og ensomhet. For eksempel har Tyrion et veldig anstrengt forhold til faren og søstra si, noe man forstår etter hvert som man får vite mer om bakgrunnen hans.

 

Jeg liker også at man hele tiden får hendelsene fra forskjellige synsvinkler, og at man aldri er helt sikker på hvem som er gode eller onde. For eksempel er man ofte på Robb Stark sin side, men man får også en viss affeksjon for Tyrion, noe som ikke harmonerer helt med tanke på at står på hver sin side.

 

Jeg så TV-serien før jeg lete A Game of Thrones. Jeg synes at både boka og serien var gode, men det var noe jeg savnet i serien etter å ha lest boka. Den manglet noen av de ikke fullt så visuelle øyeblikkene som fører utviklingen til karakterene videre, for eksempel Eddard Starks drømmer om fortiden, om Lyanna og kampen mot Sword of the Morning sammen med Martyn Cassel og de andre. Jeg synes også at karakterene fikk litt andre personligheter i serien enn i boka. Jeg forstår heller ikke hvorfor de la til og endret på enkelte viktige hendelser i serien eller hvorfor Renly Baratheon var homofil på TV.

 

Jeg så at det var prat om kometen lengre bak i tråden. Min foreløpige oppfatning er at den er et varsel på undergang. Det ville ikke være første gang en komet er brukt slik i en bok. Med tanke på at serien er inspirert av rosekrigene og Storbritannia, kan jeg ikke la være å tenke på Halleys komet. Les spesielt det som står om året 1066 hvis dere er interessert.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Halleys_Comet

 

Vinteren og mørket som innledes i de to første bøkene er også symboler på død og kulde og vanskelige tider. Jeg tror at serien vil få en lykkelig slutt med tanke på tittelen "A Dream of Spring" på den siste boka. Våren er et populært symbol på fødsel og nye lysere tider.

 

Hva betyr egentlig tittelen "A Song of Ice and Fire"? Jeg skjønner at "Song" er synonymt med "Historie" og at serien handler om motsetninger som møtes. Men hva er "isen" og hva er "ilden"? Kan det være bilder på hovedpersonene? Kan isen være Stark-huset fra det kalde nord og ilden være Targaryen-huset? Er det avslørt i en av de senere bøkene at Jon Snow virkelig er sønnen til Lyanna Stark og Rhaegar Targaryen? Hvis ikke, vil jeg tippe at det vil komme for dagens lys i en av de to siste bøkene og at Jon Snow vil få en viktig rolle i sluttoppgjøret. Det er nok hans historie som er en sang om is og ild. Så langt er vel han den ene karakteren som utelukkende handler ut fra gode intensjoner.

 

Ikke si noe hvis jeg tar feil, men jeg tror at de første bøkene handler om borgerkrigen i Seven Kingdoms, men at partene på et eller annet vis slutter fred når det nærmer seg slutten. Daenerys Targaryen vil nok komme til Westeros hun også før eller siden, for jeg har inntrykket av at det er et mål hun føler for sterkt for til å kunne legge fra seg. Jeg tror også at Children of the Forest vil vise seg igjen før eller siden. Oppgjøret vil nok inneholde en kamp mot White Walkers, for de er den virkelige fienden og det er foreløpig ingenting som taler for at de har noe godt i seg eller fortjener en plass i verden.

 

Inntrykket jeg har av George R. R. Martin er at han er en forfatter som ikke er redd for å sjokkere leseren med groteske hendelser, men at han er en optimist til slutt. Jeg tror at serien vil ende godt.

 

(Skildringene hans av incest, voldtekter og vold slår likevel ikke bøkene som jeg leste av Ingar Knudtsen en gang.)

Lenke til kommentar

Renly er da vitterlig homofil i boka også, det er bare langt mer diskrè fortalt. Hvis du er nesten ferdig med Clash så tror jeg ikke det blir stort spennende for oss andre å blande oss inn, siden vi tross alt har langt mer innblikk i hva som kommer til å skje.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det fortelles at han er veldig glad i klær, farger og utseendet sitt, men så langt jeg fikk med meg, var det ingenting som antydet at Renly var mer glad i menn enn kvinner. Om Stannis, derimot, fortelles det at han ikke tvinger seg til å gå til sengs med kona mer enn en gang i året, så jeg ville heller tippet at han spiller på det andre laget.

Endret av Zarac
Lenke til kommentar

Rainbow Guard. Nuff said.

 

Jeg vil tro tittelen menes som Ice (White Walkers), og Fire (Dragons). Det er jo hovedplotet, oppstanden av disse Others som har vært vekke i tusener av år, og (sannsynligvis) tilbakekomsten av dragene i Westeros.

 

Helt siden tidlig i Game of Thrones har det bygget mot en episk kamp mellom godt og vondt på The Wall.

Lenke til kommentar

Det fortelles at han er veldig glad i klær, farger og utseendet sitt, men så langt jeg fikk med meg, var det ingenting som antydet at Renly var mer glad i menn enn kvinner. Om Stannis, derimot, fortelles det at han ikke tvinger seg til å gå til sengs med kona mer enn en gang i året, så jeg ville heller tippet at han spiller på det andre laget.

Det hintes masse om at Loras og Renly er et par. Du kan lese en grei oppsummering her.

Lenke til kommentar

Jeg klarte å komme meg gjennom Feast selv om det irriterte meg at Martin halte ut historien og til og med la til nye karakterer, når han tidligere hadde klaget om at han strevde med å holde orden på alle de løse trådene. Jeg hadde håpet at Feast skulle være den ene, svake boka i serien og at Dance skulle ta seg opp (er jo med Tyrion ffs) men nei, jeg synes den gikk enda tregere og begynte å miste troen på at Martin egentlig har tenkt å fullføre serien. Stoppet etter 100 sider og har bestemt meg for å ikke fortsette før jeg føler meg sikker på at serien er på vei fremover igjen. Hvis neste bok finner tilbake til godformen fra de tre første skal jeg alltids klare å komme meg gjennom Dance, men hvis ikke blir det ikke noe mer Westeros for min del.

Lenke til kommentar

Jeg tror faktisk at jeg liker Feast bedre enn Dance. Jaime, Brienne og Sam er blant favorittkarakterene mine, og jeg synes det er ganske interessant å se hva som foregår i hodet på Cersei også. Tyrion ble jeg mindre interessert i for hver nye bok jeg leste, og Daenerys-kapitler er gjerne litt... kjedelige. Jon, Davos og Barristan veier opp, men jeg foretrekker nok AFfC.

Endret av Era Vulgaris
Lenke til kommentar

Brienne favorittkarakter? :O

 

Hun er jo helt fanastisk platt og kjedelig. Går rundt, gjør ikke en skit, oppnår ingenting og har null i hodet bortsett fra "code of honour" og traumer etter barndommen.

 

Personlig synes jeg hun er en av de aller værste POVene!

Lenke til kommentar

Brienne favorittkarakter? :O

 

Hun er jo helt fanastisk platt og kjedelig. Går rundt, gjør ikke en skit, oppnår ingenting og har null i hodet bortsett fra "code of honour" og traumer etter barndommen.

 

Personlig synes jeg hun er en av de aller værste POVene!

 

 

Ja, helt klart. :) For min del har vel Brienne og Arya en delt førsteplass. Reiseskildringene hennes har en annen rytme og stemning enn de fleste andre POV-kapitlene, og de lar oss også få se nye sider ved Westeros. Det er forfriskende at ikke alt må handle om kongelige, adel, maktkamp og intriger, og det er også forfriskende at ikke alt nødvendigvis må føre noe sted. Enkelte av kapitlene hennes synes jeg er blant de beste i hele serien, særlig tiden hun tilbringer på Quiet Isle. Det er ingen tvil om at hun er på en søken som er ganske håpløs, men for min del er det ikke så veldig interessant at hun leter etter Sansa. Det er de tingene hun opplever og ser som gjør at jeg liker kapitlene hennes. I tillegg gir kapitlene hennes enkelte svar og hint (f.eks. novisen på Quiet Isle, The Clanking Dragon, Lady Stoneheart), og det synes jeg gjøres på en veldig god måte. Jeg synes dessuten at hun er en sympatisk og interessant karakter, og jeg liker også at historien fortsetter å inneholde sentrale karakterer som tviholder på idealer om ære og ridderlighet selv etter at Ned møter sitt endelikt. Det skader vel heller ikke at Brienne nok er den karakteren jeg i størst grad kan kjenne meg igjen i.

 

Når det er sagt, er jeg selvsagt klar over at svært mange lesere misliker, eller til og med hater, Brienne. Det kan jeg forsåvidt forstå, men jeg er altså ikke enig med disse.

Endret av Era Vulgaris
Lenke til kommentar

Leste akkurat tegneserieversjonen av Game of Thrones. Den er ikke kommet så langt ennå - frem til hvor Dany finner ut at hun er gravid - men den er interessant som en alternativ visualisering til TV-serien. Formatet krever selvfølgelig at en del scener ikke blir med og jeg synes kanskje historien går vel fort frem til tider, men i forhold til karakterdesign så synes jeg tegneserien ligger nærmere slik jeg så karakterene for meg, spesielt i de tilfellene der tegneserien avviker tydelig fra TV-serien, da særlig Theon og Bran, men også Robert og Joffrey.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...