Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Når utvikles forståelsen av begrepet dårlig samvittighet?


jarikarl

Anbefalte innlegg

Har vært gjennom en "feide" med vår 13 år gamle datter. I etterkant har temaet dårlig samvittighet vært et viktig tema. Datteren vår er veldig bestemt på at hun ikke har dårlig samvittighet selv om hun sier at hun vet det hun gjorde var galt. Hun sier hun aldri har dårlig samvittighet.

Dette kom som et sjokk på meg.

 

Etter å ha tenkt gjennom dette et par dager, og diskutert litt med venner, er mitt viktigste spørsmål: Bør en oppadgående 13 åring ha kontroll på begrepene rundt samvittighet og vite når og hvorfor det oppstår?

 

Takker for svar.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det spørsmålet ditt egentlig er; mangler datteren min empati?

 

Husk at det er stor forskjell på hva hun sier og hva hun faktisk føler. Med mindre datteren din er en psykopat eller lider av en sinnslidelse, så har alle mennesker i større eller mindre grad empati, og får dermed dårlig samvittighet. Datteren din er 13 år og er derfor i en alder (som du helt sikkert har lagt merke til) der det er viktig for henne å vise seg voksen i større eller mindre grad. Hun vil ikke vise sårbarhet og kanskje hun ikke er moden nok for en dialog om dårlig samvittighet.

 

Dette er såpass grobunnet gjennom sosialisering helt siden man er liten, at sjansen for at datteren din "aldri har dårlig samvittighet" er EKSTREMT liten, såpass liten at jeg tror det er noe hun sier bare for å "ikke vise sårbarhet" (selv om det selvsagt ikke er en svakhet å kunne prate om begreper som samvittighet osv).

Lenke til kommentar

Hei

Empati og dårlig samvittighet er ikke samme begrep, selv om de er i slekt. Dårlig samvittighet er ikke et faguttrykk, der foretrekkes helst begrepet 'skyldfølelse'.

 

Skyldfølelse oppstår i sine spedeste former rundt 3 årsalderen, og er nært knyttet til at barnet utvikler en opplevelse av å være et sosialt individ. Skyldfølelsens viktigste funksjon er da også å regulere våre relasjoner til andre mennesker, kanskje først og fremst å å hjelpe oss til å reparere relasjoner vi har (eller tror vi har) skadet.

 

En regner med at en fullt utviklet og moden skyldfølelse normalt bør være på plass rundt 15 årsalderen. Her er det imidlertid store variasjoner.

 

Skyldfølelse utvikles utfra kvaliteten på samspillet mellom barn og foreldre. Begge bidrar til dette samspillet.

 

Skyldfølelse (og skam) er følelser som er er viktig å ha i riktige mengder. Har en person for lite skyldfølelse, vil han fremstå som kald og i ekstreme tilfeller med psykopatiske trekk. Har personen for mye skyldfølelse, vil han lett bli hemmet og i ekstreme tilfeller deprimert. I all depresjon er det i grunnen mye ubearbeidet og ubevisst skyldfølelse.

 

Forut for skyldfølelsen, og kanskje medfødt, er skamfølelsen. Dens funksjon er også å regulere individets realsjon til gruppen, altså vårt forhold til andre mennesker. Utviklingsgangen er her noe annenrledes, også feilutvikling er som regel noe ulikt enn ved skyldfølelse.

 

Hvorvidt din datter har evne til skyldfølelse går det selvsagt ikke an å si sikkert på et forum, men det virker på meg mer som om ungdomsopprør (som i seg selv er genetisk betingen og helt avgjørende for normal utvikling), har ført til at det har gått prestisje i å ikke innrømme en feil.

 

Det går fint an å ha dårlig samvittighet, men nekte for det verbalt, og det går fint an å gi uttrykk for anger uten å mene det. Her som ofte ellers, så gjelder det at "action speaks louder than words".

 

Mvh

Dag

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...