Myst Skrevet 17. september 2010 Del Skrevet 17. september 2010 Har alltid likt rødvin, både til mat, dessert og kveldskos, men er jo så grønn på dette som man kan bli. Gjorde en flause på polet i går så... Bare lurer på om noen har en god anbefaling på en vin jeg kan nyte om kveldene? Ønsker en som er søt og fruktig og fyldig, ikke veldig tynn. Takk på forhånd. Lenke til kommentar
Henning Sund Skrevet 17. september 2010 Del Skrevet 17. september 2010 Har alltid likt rødvin, både til mat, dessert og kveldskos, men er jo så grønn på dette som man kan bli. Gjorde en flause på polet i går så... Bare lurer på om noen har en god anbefaling på en vin jeg kan nyte om kveldene? Ønsker en som er søt og fruktig og fyldig, ikke veldig tynn. Takk på forhånd. Polet gir jo veldig gode indikasjoner i prislister og på hyllene. Se etter viner som har mye fylde og fruktighet, og middels til lite garvestoffer. Og test masse! Fra det du beskriver høres det ut som du kan like Ripasso. Denne er god til mørke høstkvelder: http://www.vinmonopolet.no/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/store-vmp-Site/no_NO/-/NOK/v_ViewProductDetail-Start;pgid=PDdIpmopVUk000EIiDawO9sM0000Lxm7zEAL?ProductUUID=_U8KdlENgF4AAAEMnIcc_RFQ&CatalogCategoryID=&JumpTo=OfferList ...men så koster den 165 kroner. Aner ikke om du synes det er mye eller lite. Min erfaring er at det er VESENTLIG forskjell på viner til 100-lappen og viner som koster 150-200 kroner. For min egen del vil jeg heller drikke en halv flaske god vin enn en hel "middels"... Lenke til kommentar
Myst Skrevet 17. september 2010 Forfatter Del Skrevet 17. september 2010 (endret) I går kjøpte jeg en billig en for 100, kan gå opp mot 200. Takk uansett, får prøve den. Glemte at man kan søke på polets sider, så grønn går det an å bli. Finner nok noe bra der. Endret 17. september 2010 av Myst Lenke til kommentar
H-Frame Skrevet 17. september 2010 Del Skrevet 17. september 2010 (endret) Ripassoer (slik som den henning anbefaler) er veldig smaksrik vin. I den han viser til er det også en del tannin og som regel lite sødme. Man får også ofte en del fatpreg på disse vinene. Ripasso er en type vin som lages på en spesiell metode som innebærer en togangs gjæring, alkoholprosenten blir derfor som regel også høy på denne typen viner. Selvfølgelig finnes det unntak her, Vigneti di Torbe Valpolicella Classico Superiore Ripasso er et eksempel med lite garvestoffer. Men de blir som regel veldig smaksrike og ikke så veldig søtlige uansett. Garvestoffer, eller tannin som det også kalles er et stoff som får vinen til å "snerpe" litt. Veldig enkelt sagt så kan man si at desto mer tannin (garvestoffer) en vin inneholder, desto mer vil den snerpe og føles "tørr". Tannin kommer fra skallet, steinene og stilkene på druene og finnes kun i rødvin (med unntak av spesielle hvitviner som populært kalles orangeviner og det finnes også gjerne små forekomster av det i rosévin også). Grunnen til at man kun finner det i rødvin er at her gjæres vinen med druenes skall og steiner og alt, mens de andre typene vin blir presset og så gjæret seperat fra druene i seg selv. Tannin er med på å gi rødvinen sin karakteristiske farge, smak og duft. Tannin har også den egenskapen at det fungerer som et naturlig konserveringsmiddel, det finnes derfor ofte store forekomster av dette stoffet i viner som er litt opp i pris som gjerne har litt lagringstid. Så hvis du ikke liker den beske, tørre smaken på rødvin, bør du unngå tannin. Trådstarter som beskriver at han vil ha en litt søtlig og fruktig vin mener jeg derfor at burde holde seg unna de dyrere vinene, og holde seg til såkalte unge viner. Forskjellige druer, klima og jordsmonn gir også logisk nok forskjellige viner. Primitivo(i Italia)/Zinfandel (i USA)er en druetype som gir viner med litt sødme og fin fylde. Passolo er feks et fint alternativ, evt så har du Paolo Leo Passitivo Primitivo som er litt kraftigere. Beajolais i Burgund, Frankrike har også veldig saftige lette viner, men de er ofte ikke så veldig fruktige. Alternativt har du vanlige valpolicellaer fra italia som er lette og fruktige. Ingen av disse alternativene er spesielt søtlige. En annen druesort, ruby cabarnet, som brukes mye i USA, sør afrika og Australia gir også veldig lette søtlige viner. Gode alternativer her er feks Arrow Ruby Cabarnet, Falling Feather Ruby Cabarnet eller feks Blossom Hill. Disse vinene er veldig saftige og søtlige og vil av mange karakteriseres som "saft". Men de kan jo være verdt et forsøk. Det viktigste er tross alt hva du liker, og ikke hva andre sier er godt Endret 18. september 2010 av Kandalf 3 Lenke til kommentar
Myst Skrevet 17. september 2010 Forfatter Del Skrevet 17. september 2010 Wow, det var litt av et innlegg, med masse (nyttig?) info. Skal nok ta litt tid å fordøye og finne ut av det. Tusen takk. Et lite forslag bare: avsnitt og flere punktum. Lenke til kommentar
Henning Sund Skrevet 17. september 2010 Del Skrevet 17. september 2010 Wow, det var litt av et innlegg, med masse (nyttig?) info. Skal nok ta litt tid å fordøye og finne ut av det. Tusen takk. Et lite forslag bare: avsnitt og flere punktum. Mange gode forslag, og det kan være et poeng å styre unna viner som er lagret lenge, ettersom de både er dyre og inneholder mye "eik". Jeg er også helt enig i at det er mye god primitovo. Og beaujolais, og... Ripassoen jeg foreslo er tung, fruktig og flott og deilig på en høstkveld - også uten mat. Men smaken er som baken og så videre. Noter deg hva du liker og ikke liker! Og husk at vinen du ikke var heldig med kan ha vært korket. Vi leverer tib ake alt for lite vin til polet. Får du en flaske som smaker ballerinamig, leverer den tilbake!!! Lenke til kommentar
H-Frame Skrevet 18. september 2010 Del Skrevet 18. september 2010 Sånn, reformulerte bare hele greia. Skriver fort både på inn- og ut -pust når man har litt dårlig tid Håper det ble mer forståelig nå Lykke til! Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå