jonlem Skrevet 14. september 2010 Del Skrevet 14. september 2010 Det er i alle fall hva vi forbrukere blir opplært til å tro. Og det kan så innmari godt hende at det stemmer på mange områder. Men det er noe som skurrer om dagen, det diskuteres og debatteres, for det kan så være at norsk kan være best, men er det godt nok? Jeg er ikke så helt sikre på det.. Jeg er bare nødt til å uttale støtte til disse som nå tar til orde for å opplyse folket om hva som faktisk er sannheten om norsk matproduksjon og dyrehold. Merkeordningen "Nyt Norge" er på linje med for eksempel Tines kampanje for tiden, i beste fall misvisende og løgnaktig. Kanskje noe for forbrukerombudet? Vi får se, Miljøpartiet De Grønne har klaget Tine til forbrukerombudet. Reklamefilmen til Nyt Norge kan sees her: http://www.youtube.com/watch?v=upzhwud87qY&feature=related Bloggeren Christoffer Biong har skrevet om og kommentert reklamefilmen og merkevaren, les her - og vi tillater oss å sitere litt; "Jeg synes Nyt Norge-kampanjen gir et uærlig bilde av norsk landbruk; du kjøper kylling på Coop, den er merket “Nyt Norge” – som gir et inntrykk av at den er et kvalitet av høy “norsk kvalitet” produsert på en etisk måte, mens sannheten er at kyllingen sannsynlig har levd et kort og smertefullt liv er stor." Her serveres også noen nakne fakta om norsk landbruk, og høyst passende bilder. Mannen blir nå truet med søksmål for urettmessig bruk av merkevaren Nyt Norge. Jeg vil anbefale på det sterkeste å se gjennom det han skriver og se på bildene han bruker, dette gir faktisk et langt mer nyansert og realistisk bilde av norsk landbruk og norske matvarer enn hva næringa og produsentene tydeligvis selv er interessert i å gi oss. La meg si det slik; norsk mat er ikke alltid synonymt med grønne, frodige enger, lykkelige kyr på fjellbeiter og høner som klukker fornøyd rundt på gården. Det er hva feks Tine og ordninger som Nyt Norge vil ha oss til å tenke, men det er riv, ruskende galt. Sannheten er langt mer nyansert og sammensatt. For all del, noen høner har det bra og får klukke rundt slik de helst vil ha det, men dette gjelder kun omtrent 3% av alle norske verpehøns (2008). Resten sitter i bur eller må gå i stim innendørs. Tilsvarende gjelder for kyrne, kravet er kun 8 uker 'på enga' iløpet av året - og her er det såvidt meg bekjent likt for både økologiske og konvensjonelle kyr - mens kyr i løsdrift innendørs er så heldig å få slippe å måtte ut i dagslyset iløpet av sommeren. De "glemmer" også å fortelle forbrukerne at i 2007 døde nesten 85 000 husdyr under transport til slakteriet. Slik kan man fortsette, lista over områder med forbedringspotensiale er lang og tildels skremmende. Dette mener jeg norske forbrukere har krav på å få vite, det er feil å lure og trikse norske forbrukere til å tro at norsk matproduksjon og husdyrhold er særlig annerledes enn mange andre steder i verden. Som sagt, vi er gode, men vi er svært langt fra gode nok - og i alle fall ikke så gode som de skal ha oss til å tro! - Jon Lenke til kommentar
Blåbær Skrevet 14. september 2010 Del Skrevet 14. september 2010 (endret) Hvem er bedre? Jeg spiser maten min med god samvittighet. Anbefaler at dyrevernere kan begynne med matlaging selv og selv kan sørge for å drive det slik de vil. Jeg vil vil personlig ha lave priser. Endret 14. september 2010 av Blåbær Lenke til kommentar
Vizla Skrevet 14. september 2010 Del Skrevet 14. september 2010 (endret) Ser det brukes tall fra 2007 og 2008. Hva er tallene i dag ? Det har vært mye fokus på dette de siste årene, så en forandring regner jeg nesten med det er. edit: Du skriver For all del, noen høner har det bra og får klukke rundt slik de helst vil ha det, men dette gjelder kun omtrent 3% av alle norske verpehøns (2008). Resten sitter i bur eller må gå i stim innendørs. Bildet du la ut sier 29% i dag. Fortsatt nysgjerrig på tallene fra 2007. Endret 14. september 2010 av Vizla Lenke til kommentar
jonlem Skrevet 14. september 2010 Forfatter Del Skrevet 14. september 2010 (endret) Hvem er bedre? Er det viktig? Poenget er ikke å være "bedre" eller "best", men å være "god nok". Ser det brukes tall fra 2007 og 2008. Hva er tallene i dag ? Det har vært mye fokus på dette de siste årene, så en forandring regner jeg nesten med det er. edit: Du skriver For all del, noen høner har det bra og får klukke rundt slik de helst vil ha det, men dette gjelder kun omtrent 3% av alle norske verpehøns (2008). Resten sitter i bur eller må gå i stim innendørs. Bildet du la ut sier 29% i dag. Fortsatt nysgjerrig på tallene fra 2007. I farta er det kinkig å finne stort nyere tall, det virker som det tar tid for feks SSB å få på plass statistikken. Forandringer er det nok, men det er ingenting som tyder på at de er så store at feks Nyt Norges reklamefilm kan sies å tegne et realistisk bilde av norsk matproduksjon og husdyrhold. Hva gjelder tallene for verpehøns skal jeg innrømme at jeg dro den litt lengre enn Christoffer Biong. Det stemmer at ca 29% er frittgående, men for mange er heller ikke dette godt nok og økologisk er det som gjelder. Forskjellene her er relativt store. I 2008 var det registrert omtrent 120 000 økologiske verpehøns, av omtrent 3.6 millioner øvrige. Det blir omtrent 3.3 %. Uansett står ca 70% av alle norske verpehøns fortsatt i bur.. EDIT; Når det gjelder egg, og høns.. bare så vi har det helt på det rene. "Frittgående" eller "gårdsegg" er tullball. Disse ser aldri dagslyset og går langt fra fritt. Med mindre det heter frittgående eller økologisk, er det utelukkende snakk om burhøns, og med mindre det heter økologisk, er de aldri utendørs. Frittgående er jo egentlig bare enormt mange i et stort bur. Endret 14. september 2010 av jonlem Lenke til kommentar
Blåbær Skrevet 14. september 2010 Del Skrevet 14. september 2010 Det er jo viktig å vite hvem som er bedre når dere basher ned norsk landbruk, så si meg hvilke andre alternativer har vi? Lenke til kommentar
jonlem Skrevet 14. september 2010 Forfatter Del Skrevet 14. september 2010 Blåbær, du misforstår budskapet. Igjen, poenget er ikke å "bashe" norsk landbruk eller å påstå at det er bedre eller verre enn noe annet. Poenget er at norske forbrukere blir lurt til å tro at norsk landbruk og husdyrhold er feilfritt og rosenrødt gjennom den typen reklamekampanjer som Tine og Nyt Norge (for eksempel) har kjørt i det siste. Disse tegner et urealistisk og uærlig bilde av norsk landbruk, og det er her vi forsøker å få fram at slik er det ikke. Akkurat hva som er bra eller bedre eller best eller godt nok er egentlig underordnet i denne sammenhengen, og på mange måter verdt en hel diskusjon i seg selv. Forøvrig tipper jeg du har god kål på hvilke alternativer du har, om det kun er pris som betyr noe. Lenke til kommentar
Blåbær Skrevet 14. september 2010 Del Skrevet 14. september 2010 (endret) Det jeg syns er rart at ingen bønder er enige med dere, ingen som kommer og sier at her har dere ett poeng eller noe slikt. Så hvorfor ser jeg ingen dyrevernere drive med gårdsdrift og kan rapportere hvordan det er å drive gård og fortelle om dyrevelferden. Stort sett er dere en gjeng byfolk fra den ytterste venstresiden. Mulig bøndene forskjønner situasjonen, men dere er i like sterk grad med på å lage ett motsatt bilde av norsk landbruk. Endret 14. september 2010 av Blåbær Lenke til kommentar
jonlem Skrevet 14. september 2010 Forfatter Del Skrevet 14. september 2010 (endret) Ja, slike karakteristikker hjelper i en debatt. "Byfolk fra venstresiden" må gjøre og si hva de vil for min del, og forhåpentligvis for din del også - de har sånn sett like mye rett til å mene noe om dette som du. Når så det er sagt, så forventer jeg at du tar meg på ordet når jeg sier at jeg hverken bor i byen eller tilhører noen entydig "venstreside" - gjør det meg til noe mer troverdig? Men så handler jo dette om nettopp det du ser ut til å klare veldig dårlig, det å se nyansene. Kampanjer som de ovennevnte tegner et veldig unyansert bilde av norsk landbruk, og det er det jeg forsøker å poengtere, ikke at det er helt grufullt andre veien. Prøv, i det minste, å se forskjellen på et PETA-medlem og meg og for eksempel Christoffer Biong. Så handler ikke dette kun om dyrevelferd, men om prinsipper langt utover kun dyrevern. Dette blogginnlegget oppsummerer veldig bra hva dette handler om. Og jo, min (nesten) nærmeste nabo er aktiv innenfor dyrevern, miljøvern, og driver en fullt økologisk gård med kyr, griser, høns, gjess, og ymse annet etter strenge dyrevelferdsmessige krav langt utover hva som kreves i lovverket. Så de finnes, de trenger bare ikke drive med en masse lureri og snuskete reklamekampanjer for å gi inntrykk av å være noe de ikke er. Endret 14. september 2010 av jonlem Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå