Gå til innhold

KrF-nestleder Inger Lise Hansen åpner for regjeringssamarbeid med FrP. Dagfinn Høybråten avviser ikke utspillet. Tegn på bredt borgerlig sammarbeid?


Anbefalte innlegg

KrF-nestleder vil ha Siv fremfor Jens

- men Stoltenberg advarer

 

 

Av Andreas Nielsen 13.09.2010 kl. 07:38 Kilde: VG

Inger Lise Hansen ber KrF gravlegge sentrumsalternativet og vende seg mot Høyre og Frp. Det får statsminister Jens Stoltenberg til å reagere.

 

- KrF bør heller samarbeide med en Høyre- og Frp-regjering, enn en Ap-regjering, sier Hansen til VG.

 

 

Hun står dermed på stikk motsatt standpunkt enn tidligere sentrumskamerat Lars Sponheim, som i 2007 slo fast at Venstre heller burde velge Jens enn Jensen.

 

- Jeg mener KrF skal være et klart borgerlig parti, og at vi skal være tydelige i regjeringsspørsmålet. Vi trenger en ny ideologisk kurs for landet, og da trenger vi et regjeringsskifte. Det innebærer at vi må snakke med Frp, sier Hansen.

Ikke skremt

 

Hun er heller ikke skremt at de siste par ukenes integreringsdebatt, der leder i Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde, skapte bølger da han hevdet at Norge innvandringen var i ferd med å rive Norge «i filler».

 

- Vi kan ikke lukke døren til Frp på grunn av ett saksfelt, sier Hansen.

 

 

Nå rykker statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ut og advarer KrF-leder Dagfinn Høybråten mot å lytte til nestlederen.

 

- KrF er et parti for velferd, rettferdighet og solidaritet. Det blir det mindre av med en mørkeblå regjering, som vil ha andre verdier og prioritere å bruke milliarder på skattelette, sier Stoltenberg til VG.

 

Han peker også på miljøsaker og innvandring som spørsmål der det er stor avstand mellom KrF og Frp. Avstanden vil kunne slite hardt på KrF ved et samarbeid, advarer statsministeren.

 

- KrF syntes jo det var krevende nok å sitte i regjering med Høyre, med lite penger til kommunene og store skatteletter.

 

Stolt

 

Da blir det jo enda mer krevende å lage budsjetter med en regjering der Frp er med, sier Stoltenberg.

 

Han tror KrF til syvende og sist vil si nei til Frp.

 

- Kjell Magne Bondevik har sagt at han er stolt over at han alltid holdt avstand til Frp. Det ville være et brudd mot det han sto for om KrF nå skulle velge å samarbeide mer med Frp, sier Stoltenberg.

 

 

KrF-kjennere VG var i kontakt med i går, har imidlertid bitt seg merke i at partileder Dagfinn Høybråten slett ikke avviste Inger Lise Hansens nye regjeringstanker lørdag, men de legger til at han nok ville ordlagt seg annerledes om sentrum.

 

Ren fornuft

 

En som jubler for Hansens Frp-flørt, er redaktør Finn Jarle Sæle i den kristne avisen Norge i Dag. Han er sentral i miljøet bak bevegelsen «Kristenfolket», et miljø som har hatt et anstrengt forhold til Hansen. Men her er de altså på linje.

 

- Dette er ren fornuft. KrF og sentrum risikerer å havne helt utenfor dersom man skal være i et ingenmannsland mellom to regjeringsalternativer. Det katastrofale er at man bruker så lang tid på å komme til fornuft. Imens taper partiet velgere og innflytelse, sier Sæle.

 

(VG 13.09.2010 kl. 07:38, Sist oppdatert 13.09.2010 kl. 07:52)

 

Hentet fra: http://www.vg.no/nyh...?artid=10045254

 

_______________________________________________________________________________________________

 

 

 

Sier KrF tydelig ja til sammarbeid med FrP opplever vi vel et aldri så lite jordskjelv i norsk politikk. To klare blokker vil stå mot hverandre og sentrumsalternativet forsvinne helt, omtrent slik situasjonen er i Danmark og Sverige.

 

Så er spørsmålet om Hansen får hele partiet med på dette, og om Høybråten fult og helt vil kjøre samme linje? Hva gjør i så fall Venstre? Vil en Høyre - KrF - FrP-blokk greie å få flertall i 2013? Vil disse tre partier klare å sammarbeide, og vil dette være oppslutningsmessig klokt av KrF?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Synes godt at KrF og FrP kan slå seg sammen, men jeg tror Høyre bør holde seg utenfor. Både KrF og FrP har noen gode tanker her og der, men de har sine kjernetema (kristendom og innvandring) som de aldri går bort i fra og som stort fører med seg fundamentalistiske holdninger til visse saker. Høyre er mer fleksible.

Lenke til kommentar

Det skal overraske meg hvis det skjer. To er to politikkområder som nevnes her som kan vise seg å være meget problematisk, ikke bare i forhold til samarbeidet mellom Krf og Frp, men også i forhold til samarbeidet mellom Høyre og Frp. Både Høyre og Krf er mer nøktern når det kommer pengeforbruket, og det kan være meget problematisk siden Frp legger opp til en del større pengeforbruk med formål å realisere alle lovnader de har til sine velgere. Hvis de ikke følger opp med disse lovnader i en eventuell regjering så kan dette betyr betydelig minimalisering av Frp som parti ved valgene etter. I tillegg er både Høyre og Krf mye mer moderate i forhold til innvandringspolitikken, med Krf som stor tilhenger av internasjonal nødhjelp – en sak og pengepost som Frp vil ha helt bort. I forhold til det nest siste skiller Høyre og Krf seg fra Frp både når det gjelder metoder og retorikk.

Endret av statsviter
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...