Gavekort Skrevet 11. september 2010 Del Skrevet 11. september 2010 Hei! Jeg har nå lekt lenge med tanken på å brygge mitt eget øl og har nå snart tenkt å realisere dette. Men noe jeg alltid har lurt på er hvorfor nordmenn ikke brygger sitt eget øl eller cider for den saks skyld, istedet for å kjøpe det i butikken til en høy pris med ekstreme avgifter. På Europris får du en boks med helt ferdig mikset blanding av malt og humle for 100kr, for gjæringskar og utstyr kan du få det til 300kr. En slik boks gir deg hele 24,5L med temmelig god øl, og alt fra svak øl til sterkøl med 10% alkohol. Nordmenn har lang tradisjon med både lovlig og ulovlig brygging, så hvorfor ikke fortsette denne tradisjonen, brygge helt lovlig øl/vin/hvaennduvil og spare mye penger? Lenke til kommentar
Gjest medlem-1432 Skrevet 11. september 2010 Del Skrevet 11. september 2010 Det er jo et ganske stort tiltak i stedet for å gå på butikk å velge mellom mange spennende ferdige sorter. Lenke til kommentar
Gavekort Skrevet 11. september 2010 Forfatter Del Skrevet 11. september 2010 Det er aldeles ikke et stort tiltak! Brygge øl er kjempelett og flere burde begynne med det! Det du gjør er å mikse alt sammen (det er noe mer du må gjøre, men det finner du på nettet eller i brukermanualen til miksen), la det stå i 5-6 dager, tappe det over på kanner, la det stå en stund til, tappe det på flasker, lagre i en dag eller to og du har 25 liter med en god og billig øl du kan være stolt av! Lenke til kommentar
Gjest medlem-1432 Skrevet 11. september 2010 Del Skrevet 11. september 2010 Jeg skal definitivt prøve det en gang ja! I sommer smakte jeg heimlaget øl (eller het det malt??) som ikke smakte som øl, det var mye søtere. Ganske spesielt. Lenke til kommentar
Gavekort Skrevet 11. september 2010 Forfatter Del Skrevet 11. september 2010 Det bringer meg frem til enda et godt poeng, og det er at du kan velge akkurat selv hvordan ølet skal smake. De ferdigboksene du finner på Europris kan du velge mellom flere sorter øl, alt fra dansk, lys øl til mørk guinness. Og selv om det er Europris så er kvaliteten langt ifra laber. Lenke til kommentar
C-angel Skrevet 11. september 2010 Del Skrevet 11. september 2010 Jeg har drukket en del hjemmebrygg, men det som har smakt godt har kostet vesentlig mer penger/tid en hva du antyder her. Men for all del. Syntes du sølevannet smaker godt så er jo det veldig kjekt, men tror du er en av få som i såfall orker mengder med dette. Lenke til kommentar
Gavekort Skrevet 11. september 2010 Forfatter Del Skrevet 11. september 2010 Muligens du har dårlig erfaring med hjemmebrygging. Lenke til kommentar
NikkaYoichi Skrevet 11. september 2010 Del Skrevet 11. september 2010 (endret) Det er definitivt ikke lett å brygge øl. Det er faktisk UTROLIG mye arbeid, som krever mye utstyr og ikke minst en esktrem nøyaktighet. For det første så må du vaske alt av utstyr som skal brukes til bryggingen med sterkt vaskemiddel, ikke såpe. Såpe vil ødelegge ølet ditt. Deretter må du desinfisere alt. Det krever at du anskaffer et stoff som kan brukes til desinfisering, men som i tillegg ikke vil sette smak. Alle flasker må gjennom samme prosedyre, noe som er et rent helvete. Å vaske og desinfisere 50 flasker, tar ikke bare mye tid det er ufattelig kjedelig. Du må også gjøre det samme med ALT som skal være i kontakt med vørteren. Kjeler, øser, temperaturmålere, visp, rørepinner og alt annet du kan tenke og ikke tenke på. Deretter må du mekke brygget. Å bare klaske vann i et slikt sett fører til at ølet blir jævlig. Du må for all del ikke bruke sukker, slik det står i oppskriften, det fører til at ølet ditt smaker dritt. Du må bruke malt, noe som ikke er spesielt billig. Så er det dette med oppvarming, temperaturer hvor lenge vørteren skal ha en gitt temperatur for å få frem de riktige smakene, tilsetning av humle. Så er det å finne et sted å gjære ølet og passe på at dette stedet holder GJEVN og RIKTIG temperatur. Fucker du opp her, så smaker brygget dritt, ganske enkelt for at gjæra ikke får gjort jobben sin på riktig vis. Så skal faenskapen over på flasker og karboneres. Her er det vanlig å bruke en dæsj sukker på hver flaske, slik at gjæra lager karboneringen. For lite sukker i flaska gir dødt øl, for mye sukker forvandler flaska til en tikkende bombe. Jada, du kan få laget et relativt billig øl, men det er jævlig mye arbeid. Og slike sett, er ikke mer enn bare sånn passelig gode. Skal du få til et skikkelig godt øl, så må du meske malt og humle selv, noe som er enda mer arbeid og har enda flere fallgruver enn metoden over. Enkelt? Nei, så absolutt ikke. Billig? Nja, ikke nødvendigvis. Endret 11. september 2010 av NikkaYoichi 6 Lenke til kommentar
Gavekort Skrevet 11. september 2010 Forfatter Del Skrevet 11. september 2010 Synes det du sier er overdrevet! Jeg kjenner flere som har brygget ølet sitt uten alt det arbeidet du snakker om. Temperaturen skal ikke være perfekt, bare nok til at gjæren skal trives, det vil med andre ord si at du må ha et rom med over gjennomsnittet varmt. Karbonering er en fast dose per mengde øl, så det er bare å lese og regne. Vasking av kar finner du midler til på Europris sammen med alt det andre utstyret du trenger. Lenke til kommentar
NikkaYoichi Skrevet 11. september 2010 Del Skrevet 11. september 2010 Det er absolutt ikke overdrevent. Hvis du IKKE gjør det skikkelig, så ender du opp med et øl som er infisert av andre bakterier enn gjærbakteriene. Det fører til at ølet smaker søppel. Men om eneste mål er å få til noe som inneholder alkohol, som du kan drikke deg full på til en billig penge, uten at man bryr seg om det smaker godt - så er det bare å kjøre på. Det er faktisk utrolig viktig hvilken type kjele du bruker til og med, da enkelte kjeler vil sette smak på ølet. Lenke til kommentar
Gavekort Skrevet 11. september 2010 Forfatter Del Skrevet 11. september 2010 Det jeg har smakt på er bedre enn blant annet Grans Bare. Det skal ikke mye til, men jeg synes at brygging er et flott tiltak uten særlig arbeid. Jeg vet ikke hvorfor vi har forskjellige erfaringer ved hjemmebrygging, men det lille arbeidet det er, er sett på som en hobby! Lenke til kommentar
NikkaYoichi Skrevet 11. september 2010 Del Skrevet 11. september 2010 Jeg brygger stouts til jul hvert år, noe jeg har gjort de siste to årene. Kjenner flere som brygger også, men ingen av dem sier at dette er noe som er kjapt unnagjort med slurv. ALLE er enige om at man må være nøye. Du kan jo ta deg en tur innom norbrygg.no og se der hva folket sier om hygiene, temperaturer og nøyaktighet. Lenke til kommentar
Doffeo Skrevet 11. september 2010 Del Skrevet 11. september 2010 hva med sprit? har hørt det er en litt enklere prosess Lenke til kommentar
stich_it Skrevet 11. september 2010 Del Skrevet 11. september 2010 personlig så har jeg null er faring med å brygge øl, har derimot drukket endel av både hjemmebrygg og kjøpe øl i forskjellige varianter. og jeg må si meg enig med NikkaYoichi her, å bare lage øl er ikke vanskelig men å lage god øl er mer tidkrevende en man tror, det er iallefall det jeg har fått høre av mine kamerater som brygger selv. men selvfølgelig jeg har ikke smakt akkurat ditt øl så jeg kan ikke uttale meg om akkurat det ølet, men jeg har smakt øl laget slik som du nevner og det har vært lang ifra god øl, den var stort sett vært mellom vondt og akseptabelt. og det var en person som lagde to dunker av ved bruk av samme metode og samme stoff men dunken og antagligvis lagringstid som var litt forskjellig gjorde at den ene smakte vond og den andre helt greit. Lenke til kommentar
Gavekort Skrevet 11. september 2010 Forfatter Del Skrevet 11. september 2010 Er den akseptabel så er det uansett verdt arbeidet i mitt syns som fattig borteboer! Sprit er enklere å få "god", men er ikke lovlig (om jeg ikke tar feil). Lenke til kommentar
Laughing Madcap Skrevet 11. september 2010 Del Skrevet 11. september 2010 Kjøp Pokal på Coop Prix, 10kr flaska og smaker godt. Lenke til kommentar
Gavekort Skrevet 11. september 2010 Forfatter Del Skrevet 11. september 2010 Det kunne jeg gjort! Men jeg gjør det ikke bare for prisen, det er også en veldig morsom hobby! Lenke til kommentar
wingeer Skrevet 12. september 2010 Del Skrevet 12. september 2010 Jeg brygger stouts til jul hvert år, noe jeg har gjort de siste to årene. Kjenner flere som brygger også, men ingen av dem sier at dette er noe som er kjapt unnagjort med slurv. ALLE er enige om at man må være nøye. Du kan jo ta deg en tur innom norbrygg.no og se der hva folket sier om hygiene, temperaturer og nøyaktighet. Åh! Veldig nysgjerrig på stout-en din! Lenke til kommentar
NikkaYoichi Skrevet 14. september 2010 Del Skrevet 14. september 2010 Jeg brygger stouts til jul hvert år, noe jeg har gjort de siste to årene. Kjenner flere som brygger også, men ingen av dem sier at dette er noe som er kjapt unnagjort med slurv. ALLE er enige om at man må være nøye. Du kan jo ta deg en tur innom norbrygg.no og se der hva folket sier om hygiene, temperaturer og nøyaktighet. Åh! Veldig nysgjerrig på stout-en din! Nå sist ble det en imperial chocolate coffee stout, rundt 11-12vp. ^^ Lenke til kommentar
reor Skrevet 26. september 2010 Del Skrevet 26. september 2010 Det er gammel tradisjon å brygge godt øl mange plasser på vestlandet. Eksempel: Voss. Sogn Sunfjord Nordfjord. Kontakt lokalavis i distriktet og be om oppskrift på godt lokalt øl. Noen øltyper er det en god del arbeid med mens andre øltyper er raskere og rimeligere å brygge. Lykke til. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå