Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Hvordan få han ut?


Anni_

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg og min eks samboer kjøpte leilighet i sammen. Så var han utro. Jeg ba han om å flytte, men det ville han ikke. Så da måtte jeg flytte for å komme meg bort fra han. Jeg og vårt felles barn flyttet til mitt familiemedlem.

 

Han vil ikke ha leiligheten uansett. Han sier" enten overtar du eller så må vi selge, for jeg ville ikke bo der."

Nå har jeg fått vite at jeg får finansiert lånet, å dermed kan jeg overta. Jeg skal skrive under papirene denne uken. Han har hele tiden sagt han ser etter leilighet, å nå har det gått 4mnd siden jeg flyttet ut. Men han kommer hele tiden med unnskyldninger hvorfor han ikke flytter. Nå når vi skriver under papirene, og leiligheten blir min. Kan jeg da gi han en utkastelsesdato? Han sier jeg ikke har lov til å gjøre det. Å han sier at han kommer til å bo der så lenge han vil. Til han finner seg en leilighet. Det skal sies at han heller ikke betaler huslånet vi har felles. Vi ble enige om at vi skulle betale halvparten hver mens han bodde der. Men de 2 siste mnd har jeg betalte hele lånet, siden han ikke har betalt for seg.

 

Hvordan kan jeg få han ut når vi skriver under på papirene at jeg eier? Hva blir mine rettigheter som huseier når vi ikke har noen leiekontrakt?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

For at han skal kunne ha tilhold på din eiendom må det følge av ett eller annet rettsgrunnlag (sameie, avtale, lov, et cetera). Samboerskap er for eksempel en stilltiende avtale, mens en husleieavtale er en skriftlig eller muntlig avtale.

 

Når han nå overdrar huset til deg overdrar han også sine rettigheter til å bo der, i og med at hans borett kan utledes av to ting: 1) Det at han eier halvparten, og 2) Samboerskapet. Ingen av disse er lenger relevante. Hvis det ikke eksisterer noen annen avtale mellom dere vil han derfor ikke ha noe lovlig grunnlag for å være der.

 

Hva kan gjøres? Namsmannen er den instansen som tvangsfullbyrder rettskrav. Det følger av tvangsfullbyrdelsesloven § 13-2 annet ledd bokstav e at tvangsgrunnlag for fravikelse av fast eiendom er "forhold som gjør det åpenbart at saksøkte ikke har rett til å besitte eiendommen". Dette vil for eksempel være kjøpekontrakt/skjøte som viser at eiendomsoverdragelsen har funnet sted. Begjæring om utkastelse sendes namsmannen på det stedet eiendommen er. Namsmannen skal varsle saksøkte (personen som skal kastes ut), og gi ham en frist til å uttale seg.

 

Hvis namsmannen finner at det er grunnlag for tvangsfravikelse skjer det etter lovens § 13-11. Dette betyr normalt at personen blir fjernet med makt.

 

Merk at hvis namsmannen ikke mener at dokumentene du har holder mål, så må du normalt få det som heter et alminnelig tvangsgrunnlag. Dette innebærer at du må stevne ekssamboeren din for retten (i første omgang forliksrådet) og få dom på at han ikke lenger har rett til å oppholde seg der. Deretter kan du bruke dommen som grunnlag for utkastelse via namsmyndighetene.

 

Kostnadene til dette dekkes normalt av den som blir kastet ut, jfr lovens § 3-1. Merk dog lovens § 3-2 som avviker fra dette.

Endret av krikkert
  • Liker 1
Lenke til kommentar

I dag eier dere altså leiligheten med en halvpart hver.

 

Det du ønsker å gjøre er å kjøpe han ut. Du har fått refinansiert lånet, men du må likevel kjøpe han ut. Hva skal bestemme verdien av leiligheten? Skal du bare overta forpliktelsene for lånet? Hva med prisstigning m.v.?

 

Tror du han kommer til å godta dette?

 

Spørsmålet du stiller oppstår jo først i det øyeblikket salget er gjennomført.

 

Etter at eksen din har solgt sin halvpart til deg har han ikke noen rett til å bo der med mindre dette avtales.

 

Men husk på at du ikke har solgt ennå og dersom han innser at om han kun lar deg kjøpe opp hans del av lånet taper han sannsynligvis penger, noe som kan medføre at han vil kreve noe mer.

 

Sørg for god skriftlig dokumentasjon i forbindelse med salget.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...