Gå til innhold

Hvorfor går lyset akkurat så fort som det gjør ?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Dette lurte jeg også på.

 

Og hastighet i forhold til hva?

 

Dersom et fly holder 200 m / s, da vil jo landingslysene til flyet få ekstra fart. Altså 300 000,2 km/s.

 

Men dette er langt fra så enkelt. http://no.wikipedia.org/wiki/Lyshastighet har litt info, og dette henger sammen med relativitetsteorien. Sorte hull kan også forklares med relativitetsteorien og lysfart.

 

Forskerne lurer dette og har for eksempel bygget Partikkelakselerator i Cern.

 

Lys får ikke høyere hastighet av å bli sendt fra fly. Lyset har samme fart i forhold til flyet og bakken. Utrolig men sant.

 

Lysfarten bestemmes av masse og energi.

 

Takk for dette artige spørsmålet og håper du ble enda litt mer undrende.

Lenke til kommentar

Lysets hastighet oppgis ofte med den farten den har i vakum. I vann går lyset saktere for eksempel, sikkert mange andre gjennomsiktige stoffer også.

 

Googlet litt og fant dette:

 

I vakum - 299.792,5 km/s

Gjennom luft - 299.702,5 km/s

Gjennom is - 228.849 km/s

Gjennom vann - 225.408 km/s

Gjennom glass - 199.862 km/s

 

Er ikke 100% sikkert at de tallene stemmer.

Lenke til kommentar

Hvis lysets hastighet er konstant, blir det ikke egentlig litt rart å si at lyset har en hastighet på samme måte som andre ting? Hastighet er jo forhold. Hvis lysets hastighet blir annerledes alt etter hva det gjennomlyser og at dette alltid er forutsigbart er det vel vakuumet som betinger lysets toppfart. Lyset er altså det som beveger seg så fort som det til enhver tid er mulig å bevege seg, og fortest går det an å bevege seg gjennom tomhet (antar vi). Men hvis vanlige ting beveger seg i tomhet blir det ikke tomhet lenger. Altså er ikke lys en vanlig ting. Ugh ..

Lenke til kommentar

Hvorfor lysets hastighet er c og akkurat c er pga. egenskapene til vakuumet i vårt univers/vår del av universet. Det avhenger bla. av den elektriske og magnetiske konstanten. Ingen har noen overbevisende svar på hvorfor det er slik. De beste svarene er antropiske, og er altså ikke veldig tilfredsstillene, men hvis det er sant så vil vi nok aldri kunne vite det sikkert...

Lenke til kommentar

Hvorfor lysets hastighet er c og akkurat c er pga. egenskapene til vakuumet i vårt univers/vår del av universet. Det avhenger bla. av den elektriske og magnetiske konstanten. Ingen har noen overbevisende svar på hvorfor det er slik. De beste svarene er antropiske, og er altså ikke veldig tilfredsstillene, men hvis det er sant så vil vi nok aldri kunne vite det sikkert...

 

Takker alle for gode svar.

 

Sirdrinkalot, er det derfor slik at fysikere ikke kan svare på dette ? (og er det også sant at du drikker en del, pga navnet SirDrinkAlot ? :D )

Lenke til kommentar

 

Takker alle for gode svar.

 

Sirdrinkalot, er det derfor slik at fysikere ikke kan svare på dette ? (og er det også sant at du drikker en del, pga navnet SirDrinkAlot ? :D )

Vel, det er ikke utenkelig at med bedre forståelse så kunne man kanskje forklart på en annen måte hvorfor lysets hastighet er akkurat c, kanskje med et eller annet geometrisk argument. Men i dag er det mange fysikere som har ideer hvor naturkonstantene forklares med det antropiske prinsipp.

 

Altså f.eks. det eksisterer et enormt landskap av universer hvor naturkonstantene er forskjellige fra hva de er i vårt. Vi lever naturligvis i et univers hvor naturkonstantene er slik de er fordi vi kunne ikke leve i et univers hvor de var forskjellige.

 

Hvis det ersant så har vi ingen måte å kunne teste om det er rett på, derfor er det ikke veldig tilfredsstillende.

 

Anngående nicket mitt, så er det et gammelt kallenavn fra russetiden. Jeg er ikke så god på å komme opp med kallenavn, derfor endte jeg på det. Kan ikke si jeg drikker like mye lengre.

Lenke til kommentar
Hvis du kjører en bil med lysets hastighet, hva skjer når du skrur på frontlysene?

1. Jeg vil se den bilen ... ;)

2. Ingen objekter med mer enn null i hvilemasse kan akseleres opp til 100% av lyshastigheten, så spørsmålet ditt forutsetter noe umulig, også rent teoretisk. Fotoner har null i hvilemasse og er derfor de eneste kjente "objektene" som kan ferdes med 1c (lyshastigheten i vakuum).

3. Men hvis vi kan tenke oss et romskip som ferdes med 99% av lyshastigheten så har spørsmålet et gyldig svar:

 

De som er ombord i romskipet vil kunne måle at lysstrålen fra frontlykta fjerner seg fra romskipet med lystes hastighet 1c. En som står stille "i veikanten" vil imidlertid måle lystrålen til lyshastigheten 1c og romskipets fart til 0,99c. Og de som er ombord på et møtende romskip som reiser med 0,99c vil måle farten på lysstrålen fra det møtende romskipet til 1c og farten til det møtende romskipet til f.eks 0,9995c (jeg har ikke regnet ut dette tallet).

Endret av SeaLion
Lenke til kommentar

Er man sikre på at lys og fotoner er det samme?

Man kan i hvert fall gjøre lyseksperimenter der en partikkelmodell (fotoner) av lyset gir en god beskrivelse av det som skjer.

 

Men når man snakker om objekter i høy hastighet som sender ut lys, så fungerer bølgemodellen av lys best for meg: Akkurat som lydhastigheten (i et gitt medium) er konstant, uansett hvilken hastighet bilen har, så er lyshastigheten også konstant.

 

Doppler-effekten gjelder for både lyd og lys: Når en bil kommer mot deg vil lyden (av motor, sirener, osv.) ha en høyere frekvens enn når den står stille i forhold til deg. Når bilen kjører fra deg, blir lydfrekvensen lavere. Lydhastigheten er den samme.

 

Tilsvarende vil lyset ha en høyere frekvens når bilen kommer mot deg, og en lavere frekvens når den kjører fra deg. (=Rygger, hvis det fortsatt er frontlykter vi snakker om.)

 

Det var en slik observasjon av lys forskjøvet mot lavere frekvenser (= "red-shift") som gjorde at Edwin Hubble kunne konkludere med at universet utvidet seg; alle objekter så ut til å bevege seg vekk fra hverandre.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Og for dere som ikke har opplevd dopplereffekten for lyd, her er et eksempel med et passerende tog som tuter i fløyta. Legg merke til hvordan tonehøyden endres akkurat i det fløyta passerer:

 

http://selode.home.online.no/hjelp/doppler-train.mp3

 

Fotoner har en dobbeltnatur, de oppfører seg både som partikler og som bølger. De treffer som partikler, men oppfører seg som bølger underveis.

 

En lyskilde som kommer mot deg vil få tettere bølgefronter, altså en høyere frekvens, som i praksis måles som en blåforskyvning. En lyskilde som fjerner seg får lengre mellom bølgefrontene, altså lavere frekvens, som måles som en rødforskyvning, slik nebrewfoz nevnte. Men lyset beveger seg altså alltid i den samme hastigheten, enten lyskilden nærmer seg eller fjerner seg.

 

Man kan reise fortere enn lyden, men aldri så fort som lyset. Lyd er bølger som forplanter seg gjennom et stoff, dess hardere stoff dess fortere går lyden. Lys går fortest i vakuum.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Så det er altså grunnen til at et lys kan sees som forholdsvis hvitt nære, men det blir gulere hvis du befinenr deg langt unna?

Dopplereffekten merkes bare dersom du og kilden beveger seg fra eller mot hverandre. Tenk deg en bil, om den kjører i ring rundt deg høres motorlyden lik ut. Men du oppfatter veldig lett om bilen kjører mot deg eller fra deg.

Endret av Abigor
Lenke til kommentar

Det er likevel riktig som Tee-Zee sier. Ettersom lys "mister" mye av energien underveis, vil den oppfattes med høyere frekvens nært lyskilden, og derfor en annen farge. Avstandene her er dog i mye større perspektiv enn en lampe på gutterommet, og ofte skyldes den aller største fargeforskjellen gravitasjonsfeltet til stjernen som emitterer lyset.

Lenke til kommentar

Jeg har oppfattet dette med blant annet gatelys når jeg er på sjøen. Når man er noen kilometer unna, så virker alle lys mye gulere enn de gjør når man er på land.

Dette skyldes atmosfærens filtrerende effekt. Det gule lyset dempes mindre og jo lenger unna man er, jo mer gult ser lyset ut.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...