Gå til innhold

Månen, tidevann og bevaring av energi. Hvordan fungerer dette?


Akidon

Anbefalte innlegg

Som alle vet kan ikke energi oppstå eller forsvinne. Og så lenge ett objekt beveger seg i absolut vakum skal bevegelses energien vere bevart.

 

Ta nå månen som går i bane rundt jorden. Den beveger seg i nesten absolut vakum.

Og går vel dermed med sånn ca konstant fart.

 

Månen skaper som kjent tidevann og gjerne bevegelse i magma(?) også.

Uansett er det store krefet i bruk her uten at månen går noe saktere, så vidt jeg har skjønt.

 

Hvor kommer så all denne energien fra?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er faktisk Jorda som taper energi i dette systemet. Jorda rugger faktisk litt på seg i banen sin rundt sola, månen og Jorda beveger seg rundt et felles tyngdepunkt. Dette betyr at kreftene mellom Jorden og Månen ikke er eksakt mellom tyngdepunktene deres. Resultatet er et bremsende dreiemoment eller vridningskraft som virker på Jorden, og en akselerasjonskraft som virker på Månen. Kreftene forårsaker en netto-overføring av rotasjonsenergi fra Jorden til Månen, noe som forsinker jordrotasjonen med omtrent 1,5 millisekunder/århundre og i tillegg øker Månens avstand til Jorden med ca. 3,8 cm/år. Forskning tyder på at for omtrent 900 millioner år siden var det 481 dager à 18 timer i et år.

 

Denne asymmetriske vekselvirkningen er også ansvarlig for at Månen har synkron eller bundet rotasjon. Det betyr at Månen alltid vender samme side mot Jorden. På samme måte som jordrotasjonen forsinkes av Månen, ble Månens rotasjon i sin tid forsinket av Jorden - bare at denne effekten var langt kraftigere. Da Månens rotasjon var blitt forsinket så mye at rotasjonsperioden var like lang som omløpstiden (altså at Måne-dagen var like lang som Måne-året, kom "tidevanns-bulene" på Månen alltid til å befinne seg direkte i retning av Jorden. Nå var det ikke lenger noe avvikende dreiemoment, og situasjonen stabiliserte seg. Det samme har skjedd med de fleste andre måner i solsystemet. En gang i fremtiden vil også jordrotasjonen tilpasse seg Månens rotasjon, slik tilfellet er mellom Pluto og Charon.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...