Gå til innhold

BK: Trenger hjelp til lysinstillinger


MrAHB

Anbefalte innlegg

Når jeg tar bilder med godt lys og kommer hjem for å se på dem, så er det typisk at de har feil lysinstillinger. -Noe som ikke alltid er så lett å se på en liten LCD-skjerm.

Jeg synes det er spesielt dumt at sommerbilder blir dårlige. -At snø-bilder er vanskelig er på en måte greit, men vanlige landskapsbilder på sommeren burde bli rett. Problemet gjelder spesielt for objekter som er langt unna, men det kan komme både med og uten zoom (forsåvidt helt fra 18-200mm).

Under er to eksempler som er litt "ekstra dårlig", vinterbildet er med min 70-210 linse og sommerbilde med en standard 18-55kit-linse.

Jeg hadde litt problem med å finne ett slikt blast, gul-aktig vinterbilde, da jeg sannsynligvis har slettet de fleste. Snøen skal selvsagt være kritt-hvit med detaljer fra fjell-formasjonen og bildet er tatt midt på dagen. Sommerbildet ble ikke tatt en høst-kveld men ca kl 11 på søndag som var. -Hva bør jeg gjøre for å få bedre bilder? Endre ISO, lukker, blender eller gjøre noe annet?

Er det noe jeg kan gjøre i etterkant om jeg lagrer i RAW format på kameraet?

post-5859-1280170179,3672_thumb.jpg

post-5859-1280170502,0956_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Forstår jeg riktig at det er fargebalansen du ikke er fornøyd med? I såfall er det hvitbalansen du må justere. Dette kan du enten gjøre på kamera (f.eks. velge sol, skygge, innendørs, etc) eller du kan justere fargen i råfilen. Det siste alternativet gir selvfølgelig større mulighet til å prøve deg frem til du blir fornøyd, men riktig valg av hvitbalanse på kamera gir vanligvis også godt resultat.

 

Men når det er sagt så ser jeg egentlig ikke problemet med bildene du har lagt ut. Det første bilde ser ut slik man kan forvente av et sommerbilde midt på dagen. Hvis du fotograferer mens solen står lavere på himmelen er lyset vanligvis finere. Det andre bildet synes jeg også ser greit ut. Snøen ser ikke kritthvit ut, men det lille fargeskjæret som er i snøen føles riktig.

 

-trygve

Lenke til kommentar

Bildet til høyre.

-På den avstanden vil nok dis i luften og naturlige forstyrrelser ødlegge bildet litt.

-En annen ting er at kameraet ikke kan gjenskapet det øye ser (hvertfall sånn i første omgang)

-Et bildet trenger noe etterbehandling for å ikke se helt dødt ut

-Bruk (som oftest) laveste Iso etter at du har valgt blender åpning og har eksponeringstiden rask nok til å få bildet skarpt nok.

-Bruk raw, da har du mer å hente fram av informasjon i bildet ved senere redigering

 

Bildet til venstre.

-Mye av det overnevnte gjelder også her.

-Når det gjelder eksponering ser det ut til at dete meste er innenfor histogrammet (uten å ha sjekket det) Så da lar deg seg gjøre å bringe frem det meste av ønsket informasjon.

 

 

Ellers.

Lær å bruke hsitogrammet og sjekk det etter at bildet er tatt.

Lenke til kommentar

Takker for svar, skal prøve å stille på hvitbalansen og lære meg å bruke histogrammet. Det er kanskje litt vanskelig å se kvaliteten på bildet i denne oppløsningen, problemet er at bildene er nærsagt helt like i full kvalitet, det er ikke mer informasjon i bildet er det man kan se i 1024 linjers oppløsning.

 

Under er ett til lignende bilde, også det bommer på hvitt. -Er det noen andre tips enn hvitbalansen for å få frem både det hvite og skogen rundt?

post-5859-1280175940,5173_thumb.jpg

Endret av Kong Basse
Lenke til kommentar

Bildene er vel ikke så galt eksponert. På det siste er det hvite feltet imidlertid utbrendt. Mye kan her gjøres i etterbehandlingen (litt ned med gamma og større kontrast).

 

Men lyset er hardt. Som sagt over: Ikke ta slike bilder midt på dagen. Vent til lyset er mykere. Og bruk stativ.

 

boos

Lenke til kommentar

Du bør titte på histogrammet etter å ha tatt et bilde, om du har en oppsamling helt til høyre så har du og kameraet eksponert for mørkt, og om det er mye informasjon/kurve til venstre uten å være noe særlig info til høyre så kan du prøve å eksponere litt lysere. Det kan uansett være lurt å sette eksponeringskompensasjonen på -1/3 eller -2/3 om det er mye hvitt i nærheten, for når du skyter med ISO100 kan du hente ut ganske mye fra skyggene uten å få plagsomt mye støy. Særlig om du skyter RAW.

 

Og aller helst ikke fotografere midt på dagen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...