Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Fest i enebolig én gang i året - kan man bråke litt?


Purplehaze

Anbefalte innlegg

Heisann!

 

Skal på en privatfest neste helg, en årlig venners-venner-affære. Hva er det egentlig loven sier om å bråke på en slik plass (gjerne litt etter klokka 23 også..)? Søker litt rundt på lovdata.no, men er usikker på hva jeg skal søke på. Prøver "nabovarsel" og "musikk" og denslags, men det blir bare mye rart.

 

Lang historie kort : Kan man bråke litt MED nabovarsel ÉN gang i året? Er enebolig, er 100 meter til nærmeste nabo, men det høres jo, vi er jo utendørs.

 

Eeer det en link til noe lov eller liknende angående det? Hadde vært morro å hatt noe konkret, det er en hyggelig familie som har den festen her, jeg synes de skal slippe pes fra den éne naboen den éne gangen i året. Når de gjør alt korrekt.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Selvfølgelig kan man ha en fest i ny og ne. Å gi et varsku til naboene kan jo absolutt være en god ide, og da gjerne en stund i forveien slik at de kan planlegge å reise bort denne kvelden hvis du skulle ønske det.

Det er vel også god folkeskikk å dempe seg en smule når natten tipper inn i de små timer.

Lenke til kommentar

Hehe, ja. Greia er at det er en årlig greie, og i fjor kom politiet og greier, og det er jo en slags festbrems. Sitter sammen med en del folk her, og de påstår at man har LOV til å bråke litt (med noen forbehold naturligvis). Jeg er litt mer usikker, men det hadde jo vært morro å hatt noe konkret, som sagt :)

Lenke til kommentar

Lov er lov, og den sier at det skal være rolig etter kl 23 i nabolag. Når det er 100m til neste hus(og sikkert ikke så mange hus i 100m omkrets heller da?) så er det jo ikke så mange lyden berører. Men som vidarkri sier, å gi en liten nabovarsel slik de vet om det, å ikke la musikken stå på til kl 02 på natten så tror jeg ikke folk henger seg så mye oppi det.

 

Kort oppsummert. Gi beskjed og fest i vei! Bruk litt hensyn når timene etter midtnatt faller inn over festen.

Lenke til kommentar

Det kan da ikke være noe problem en dag i året med litt musikk. Dere har vel ikke tenkt å gå helt bananas heller, i dette tilfellet syns jeg nå at normal folkeskikk gjelder. Trenger da ikke lage et helvettes rabalder heller. Hvis dere oppfører dere som folk og spiller musikk på et volum som ikke starter steinras i fjellet bør da alt gå greit.

 

Var det naboen som meldte fra sist da eller?

 

Er et årlig arrangement her jeg bor en gang i året over en helg, der er det skikkelig volum. Men det har aldri plaget meg. Og jeg er ikke en som liker høyt volum.

Endret av ^fmj
Lenke til kommentar

Kan vel gå og ringe på døra og gi dem litt informasjon om hvem som kommer og hvilken anledning det er. Gjør en avtale om når du skal senke musikken (evt bare si det), og så gi dem telefon nr ditt og be dem kontakte deg hvis det blir for ille. Neste gang du ser dem så kan du snakke litt med dem og spørre litt om det ikke ble for ille bla bla bla. Da blir de plutselig mer medgjørlige siden du har vist dem respekt.

Lenke til kommentar

Om det er en gang i året eller hver helg har for så vidt ingen betydning.

Hvorfor ikke?

 

Altså... Loven tar utgangspunkt i enkelthendelser. Å påstå at det at noe skjer en gang i året har betydning i formildende retning blir som å påstå at du ikke bør straffes for å kjøre i 90 i 80-sona fordi du kunne ha kjørt i 120.

Lenke til kommentar

Heisann!

 

Skal på en privatfest neste helg, en årlig venners-venner-affære. Hva er det egentlig loven sier om å bråke på en slik plass (gjerne litt etter klokka 23 også..)? Søker litt rundt på lovdata.no, men er usikker på hva jeg skal søke på. Prøver "nabovarsel" og "musikk" og denslags, men det blir bare mye rart.

 

Lang historie kort : Kan man bråke litt MED nabovarsel ÉN gang i året? Er enebolig, er 100 meter til nærmeste nabo, men det høres jo, vi er jo utendørs.

 

Eeer det en link til noe lov eller liknende angående det? Hadde vært morro å hatt noe konkret, det er en hyggelig familie som har den festen her, jeg synes de skal slippe pes fra den éne naboen den éne gangen i året. Når de gjør alt korrekt.

 

Jeg vet ikke hvor i landet du bor, men om det er et mindre sted ville jeg også ringt politiet å varslet. Da kan politiet ringe deg å be dere dempe dere/avslutte om noen naboer skulle ringe og klage, før de kommer selv. Jeg ville i allefall foretrukket en telefon fra politiet fremfor å få besøk.

Send også ut nabovarsel med telefonnummer så naboene kan ringe deg før de ringer politiet...

 

Ha en fin fest^^

Lenke til kommentar

Hvis man spiller så innihelvete høyt at det forstyrrer nattesøvnen til naboer 100 m unna, så er det neppe noen som hører telefonen hvis naboen eller politiet ringer...

 

Løsningen er sannsynligvis å bruke huet. Hold musikken og skrålingen innendørs, i alle fall etter klokka 23 eller midnatt.

Lenke til kommentar

I tillegg til Straffeloven som har blitt sitert ovenfor, så har de fleste kommuner politivedtekter f.eks denne i Oslo:

 

"§ 2-1. Ro og orden på offentlig sted

 

På eller i umiddelbar nærhet av offentlig sted må ingen delta i oppløp, sammenstimling, støy eller bråk som forstyrrer den alminnelige ro og orden. Enhver som ferdes på eller i umiddelbar nærhet av offentlig sted plikter å overholde nattero etter kl. 23.00 og til kl. 06.00. [...]"

 

"§ 2-2. Sang og musikk, reklame m.m.

 

Den som på, i umiddelbar nærhet av eller ut over offentlig sted vil framføre sang eller musikk, stelle til oppvisning eller framvisning eller gjøre bruk av høyttaler, megafon eller lignende, må gi forhåndsmelding til politiet og/eller søke eventuell berørt kommunal myndighet, jf. kommunal veileder, hvis virksomheten i særlig grad kan forstyrre ro og orden. [...]"

 

Se http://www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/lf/lf/lf-20070606-0577.html for hele forskriften.

Lenke til kommentar

Hvis det er snakk om et vanlig boligstrøk, er det neppe aktuelt med bestemmelser om ro og orden på "offentlig sted" ;)

 

Og jeg tror nok ikke det er nødvendig å trekke inn bestemmelser fra straffeloven. Spørsmålet er om naboene kan nekte denne festen avholdt under henvisning til feststøy og -bråk, og dette er et privatrettslig spørsmål.

 

Men for all del, kjekt at folk leter i lovverket!

 

I praksis er det klokt å håndtere slike spørsmål pragmatisk. Snakk med naboene, finn en løsning dere kan bli enige om. Og får dere telefon fra en sinna nabo, kan det være lurt å dempe musikken i stedet for å henvise til paragrafer. En sinna nabo er en kjip nabo.

 

Men nå er vi jo på jussforumet, så la gå: Jeg tror den relevante bestemmelsen er naboloven (grannelova) § 2, som kort sagt sier at man har rett til å gjøre det som er rimelig overfor naboene (eller, om man vil: at man ikke har rett til det urimelige). Man må se hen til begge parter: Ikke bare må man trekke inn naboenes behov for ro og fred og nattesøvn, man må også legge vekt på at man jo gjerne ønsker å kunne benytte seg av sin egen eiendom. Man må hente frem den berømmelige vektskålen og se hva som veier tyngst: Dine fest-interesser eller naboenes ro-interesser.

 

Rent umiddelbart vil jeg anta at en årlig fest innenfor rammene av det normale er noe naboene må finne seg i. Dette må især gjelde nå om sommeren når folk har fri og ofte er bortreist. Og jeg tror så absolutt det har betydning om festingen skjer hyppig eller sjeldent.

 

Så send ut nabovarsel i forkant og hold en vanlig og fornuftig fest. Det vil nok - antagelig - være innenfor lovens grenser. Fyllesynging og høy musikk til helt ut på morgenkvisten, derimot...

Lenke til kommentar

Frevild har nok veldig rett i hvordan man best sørger for at den "sure" naboen ikke ringer politiet. Og han har også rett i at hvis naboen ønsker å stoppe festen på forhånd så er nok grannelova den nærmeste muligheten han har, og at han sannsynligvis ikke vil finne nok støtte der til å stoppe en en-gang-om-året hendelse...

 

Men hvis naboen faktisk ringer politiet og de stopper festen, så kan de ikke gjøre det basert på en privatrettslig grannelov paragraf 2. De er nødt til å ha en annen lovhjemmel f.eks straffeloven paragraf 350, eller politivedtektene for den aktuelle kommunen.

 

Paragraf 350 begrenser seg ikke til offentlig sted (egentlig ganske logisk siden det ikke er der folk trenger nattero).

 

Politivedtektene (for Oslo som eksempel) nevner riktignok offentlig sted men begrensningen er "umiddelbar nærhet av eller ut over offentlig sted". Veier mellom hager og friområder mellom hager regnes som offentlig sted ("ett hvert sted som er alminnelig beferdet eller bestemt for alminnelig ferdsel"). Den viktigste grunnen til å ev. også inkludere politivedtektene er at de kan presisere tidspunkt for nattero (for Oslo 23:00-06:00), som ikke nevnes i paragraf 350.

Endret av what_no2000
Lenke til kommentar

Jepp, du har selvsagt rett i at overtredelser av naboloven § 2 ikke er en sak for politiet, men da er vi over i spørsmålet om faktisk rettshåndhevelse. Det er ikke spesielt sivilisert å ture frem uten hensyn til nabolovens regler simpelthen fordi man ikke behøver frykte politiet. Festbråk som strider mot naboloven er ulovlig like fullt.

 

Forresten er det nok en viss sammenheng mellom strl. § 350 og nabol. § 2 i den forstand at støy som ikke strider mot sistnevnte, vanskelig vil utgjøre en overtredelse av førstnevnte. Men støy kan nok rammes av naboloven uten at den rammes av straffelovens bestemmelse.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...