Gå til innhold

Hvordan ta bilder av lys utenfor det synlige spektrum?


Anbefalte innlegg

Hei,

Noen som vet hvordan en kan ta bilder av lys som ligger under (IR) eller over (UV) det synlige spektrum. Får en linser som kan "se" det til vanlige digitalkameraer eller må en ha et spesialkamera? Leste en gang for noen år siden om at det gikk ann å ta IR bilder med et digitalkamera men jeg husker ikke hvilken type det var...

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

IR filter

...men jo nyere kameraene er, jo dårligere er de på IR/UV.

 

Nesten alt UV-lys absorberes i optikken, og det lille som er tilbake filteres ut av "hotfileret" foran sensoren. Nikon har noen spesiallagde objektiver, som slipper frem UV-lys ("UV-Nikkor").

 

Siden også IR-lys er å betrakte som "forurensning" i vanlig fotografi (IR-lys bryter på en annen måte enn synlig lys, og har derfor et annet fokusplan når det treffer sensoren), så filtreres også dette ut i "hotfilteret" (det passerer stort sett fint gjennom optikken).

 

Eldre digitalkameraer kan være relativt følsomme for IR - Nikon D70 er "best" i så måte blant speilrefleksene (om man ikke tar med noen tidlige Kodak dslr, hvor man kan fjerne all filtrering foran sensoren, og Leica M8), men også tidlige kompaktkameraer fra tiden før 2001 kan være svært følsomme for IR.

 

Det kameraet TS tenker på er nok UV/IR-versjonen av Fuji S3. Dette selges imidlertid ikke til forbrukere - det er kun ment for politi, forksning ol., og kjøpere måtte forplikte seg til ikke å videreselge til private.

Endret av Anew
Lenke til kommentar

Dersom en vil teste ut IR og UV og ikke investere mye penger i utstyr hva er den rimeligste måten? Er det vanskelig å fjerne det innebyggete filteret? (Må innrømme at jeg har liten lyst til å begynne å skru på mitt nye Lumix G2.)

Med mindre du er fingernem og vet hva du gjør, må G2'n til en kameradoktor for å opereres.

( Det finnes tutorials for de dristige: Google! )

 

Eldre digitalkameraer har et relativt svakt filter for å blokkere IR-/UV-lys.

Den billigste løsningen for å fotografere IR-/UV-lys er trolig å kjøpe et gammelt kompaktkamera (med god optikk) + et filter som filtrerer vekk det synlige lyset.

 

Om IR/UV.

Enda mer om IR/UV.

Mye mer om IR/UV.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...