Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Hjelp, snart gastroskopi


Gjest nervøs_gutt

Anbefalte innlegg

Ok, var hos legen idag.

Tok 4 blodprøver.

Og sa jeg skulle få resultatet om 2 uker.

Lykke til.

Har en søster som har dette, og så lenge foreldrene dine legger til rette for det blir det ikke store forskjellen i kostholdet. Det blir såklart enkelte ting du ikke kan spise, men de fleste matretter kan lagest uten gluten :thumbup:

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest nervøs_gutt

Du kan få problemer med de fleste ølsorter, men dette trenger du ikke å tenke på før om noen år ;)

Vet det :(

blir så fag å måtte takke nei til øl på fest men heller ta meg en cider :(

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
Gjest nervøs_gutt

Har fått svarene på resultatene, alt var negativt.

Så skal inn igjen neste uke får å ta prøver mot lantoseinntoleranse, hva gjør man der?

Lenke til kommentar

Har fått svarene på resultatene, alt var negativt.

Så skal inn igjen neste uke får å ta prøver mot lantoseinntoleranse, hva gjør man der?

Gratulerer med negativ cøliaki-test. :thumbup:

 

Når det gjelder laktoseintoleranse, testes dette så vidt jeg vet vha. ordinær belastningstest. Dvs. at det tas blodprøve når du er fastende, så inntar du laktose og så tar de blodprøver etterpå til gitte tidspunkt, og analyserer disse.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Ja da var jeg inne på gastroskopi idag. Kan vel fortelle om hvordan det var for meg for de som evt. lurer :p

 

Kom inn og snakket litt med legen om halsbrannen min osv om magen. Så spraya han noe bedøvende middel på ganen min. Det var en ekkel smak, noe ala sterk banan med fluor.

Så kjente jeg fort at den kicket inn og det var ekkelt og svelge, føltes ut som ganen lå oppå tungen når jeg svelgte :p

 

Så lå jeg meg ned på siden på benken og beit på en rund dings med hull i som han skulle føre kameraet igjennom.

Han begynte å føre kameraet ned i magen og det var ubehagelig. Brekte meg litt når han gikk inn i munnen og ned halsen. Så mens han dreiv å rota nede i magen følte jeg meg kvalm og begynte å brekke meg litt og det kom veldig mye luft opp. Hadde noen store raper da :p

 

Var ekkelt når jeg svelge mens han var nede i magen og kjente godt slangen da. Kjente og at han var nede i magen, men det gjorde ikke vondt eller noe. Var bare veldig ubehagelig. Spessielt når jeg kjente meg kvalm og begynte å brekke meg noen ganger. Var redd jeg ikke skulle slutte å brekke meg men klarte heldigvis å holde noelunde kontroll :p Gikk greit å puste og selv om kameraet var nede i magen ;)

 

Så førte han kameraet opp igjen etter noen minutter og det var heldigvis over :) Bedøvelsen kjente jeg begynte å miste virkning når vi var ferdig og jeg klarte å svelge skikkelig en liten stund etterpå. Eneste var at det svei litt i halsen en times tid etterpå, kjentes ut som vanlig sår hals.

 

Gikk greit men var ubehagelig, men glad det er over :)

Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...

Hei!

 

Jeg var på gastrostopi idag, og det er dessverre noe av det værste jeg har vært med på. Det var smertefullt, fikk ikke puste, brakk meg, gråt, hyperventilerte osv.

 

Vil anbefale de som brekker seg lett om å be om narkose, jeg skal aldri mer ta undersøkelsen uten narkose. :no:

 

Jeg merket slangen hele tiden, og syntes det var kjemepevondt. Jeg sitter å hjemme en time etter undersøkelsen og har kjempevondt i magesekken.

Jeg fikk undersøkelsen pga mistanke om magesår, men viste seg at jeg har slapp lukkemuskel å kanskje må operere og at jeg kanskje har glutenallergi i tilleg. Hurray....

 

Øyenene mine var blodsprengt etterpå og jeg klarte ikke slutte å gråte på over en time. :cry:

Ellers tåler jeg masse, men dette var rett å slett grusomt!!

 

Håper ikke jeg skremte noen nå :)

Lenke til kommentar

Hadde faktisk selv ønsket noen kunne advart meg om hvor ille det kan være om man er litt følsom på å få en ekkel ting ned i magen... :ermm:

Men ser og hører at de fleste syntes dette går greit. Fikk ikke beroligende en gang, kan være greit å ta det uansett tror jeg! ;)

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-oI1BHr7y

Hoi, her var det noe redsel!

Altså. De fleste opplever dette ulikt. Det er ingen fasit på om man vil oppleve det som forferdelig eller helt greit. Jeg for min del har store brekningsreflekser, men klarte likevel å gjennomføre det uten større om og mén. Opplevde det ganske likt andre3028 over her. Det er vel ingen som skal påstå at dette er noe man ønsker å få utført hver eneste uke, men det er ofte en nødvendig undersøkelse. Ubehagelig kan den være, både i større og mindre grad.

 

Bedøvelsesspray i munn og svelg får man tilbud om, og man kan be om beroligende midler. Jeg fikk beroligende middel på resept av fastlegen min som jeg tok en times tid før undersøkelsen. (Husk at det kan være greit å ha med seg en person om man tar beroligende midler!) Narkose gis vel (ut i fra hva jeg har forstått) ikke med mindre det er høyst nødvendig. Selve undersøkelsen tar normalt ikke mer enn 5-15 minutter. Ja, det er helt normalt om man brekker seg, kaster opp, raper,får litt vondt i magen osv, men det motsatte er også vanlig. Det er ufint mens det står på, men det går som regel fort over. Man kan bli litt sår i svelget etterpå pga slangen.Grunnen til at man ofte raper en del er fordi de fyller magesekken med en god del luft, forresten ;)

 

Alt i alt synes jeg det var ubehagelig, men på langt nær så ille som jeg hadde trodd det skulle være. Jeg lærte fort at det er viktig å forsøke å puste rolig, da går alt mye lettere :)

Endret av Slettet-oI1BHr7y
Lenke til kommentar
  • 6 år senere...

Litt oppmunting til nye lesere som er redd for gastroskopi.

 

Jeg er en av de som gruet meg utrolig mye til ny gastroskopi. Jeg tok en i 2009 og sverget at jeg aldri, aldri skulle ta dette igjen. Jeg tok denne på Ullevåll sykehus. Jeg hadde blødd fra magesår og måtte derfor rett inn. Så jeg visste ikke hvor ille det skulle bli. Straks jeg kjente slangen i matrøret, så klarte jeg ikke mer - men klarte ikke gi beskjed, følte at ingen så meg og fikk følelsen av å ikke kunne puste.

 

Merket at jeg plutselig fikk en sprøyte eller noe (kanskje jeg prøvde dra ut slangen). Og etter 5 sekund ble jeg helt borte. Våknet opp på gangen uten å vite hva som skjedde etter at jeg ble borte. Må også nevnes at jeg får brekninger bare av tannbørste eller slik prøve bak i svelget med lang, tynn pinne som de bruker for å fastslå bakterer etc. i munnhulen.

 

Nå, mange år senere, ble jeg henvist til ny undersøkelse. Prøvde få legen til å be om narkose, men fikk ikke overtalt han.

 

Denne gang privat. Og gjett om jeg gruet meg! Jeg hadde til og med hatt influensa som startet 7 dager før og trodde jeg kanskje måtte avbryte pga litt sår hals og hoste. Jeg lot være å si noe og gikk nok greit. Fikk den vanlige bedøvelsen i munnen + litt beroligende. Legen sa at mange hadde dårliger erfaringer på grunn av dårlig teknikk fra den som utfører. Fikk opplæring i pusteteknikk. Og 3 minutter etterpå var vi ferdig, jeg brakk meg ikke en eneste gang. Ikke noe ubehag. Så fra en skala fra 1-10, så vil jeg si 10 på Ullevåll og 1 her. Helt utrolig. Jeg ville vært mer redd for å fjerne tannsten hos tannlegen etter denne opplevelsen.

 

Spørsmålet er hvorfor Ullevåll skulle være så mye dårligere på dette? Det kan ha vært tilfeldig - får håpe det.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...