Gå til innhold

Er det metanol i øl?


Anbefalte innlegg

fusel(hva det nå enn egentlig er)

 

Fusel er alkoholer som ikke er etanol som oppstår under gjæring. Når man destillerer ved høy temperatur vil det følge med andre stoffer samtidig med etanol, deriblant propanol og furfuryl (som interessant nok har et alternativt navn: 2-Furanmethanol) og isoamyl (som er i metylgruppen). Methyl alcohol = methanol. Ikke vanskelig å se hvordan misforståelser kan oppstå.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
Videoannonse
Annonse
fusel(hva det nå enn egentlig er)

 

Fusel er alkoholer...

 

 

nix

Fusel er stoffer som gir smak.

Det er fuselen som gjør at du kan kjenne igjen forskjellige smaker i brennevinet.

 

 

OG

 

max 96% er en myte.

En kan lage sterkere saker og det har vært solgt både 97% og 98% (dog ikke i Norge)

 

Ekstremt god hjemmebrent kan komme opp like høyt i alkoholinnhold som kjøpebrennevin

Brukbar hjemmebrent ca 94%

og så videre nedover.

Endret av SamBell
Lenke til kommentar

max 96% er en myte.

En kan lage sterkere saker og det har vært solgt både 87% og 98% (dog ikke i Norge)

 

 

Selvfølgelig kan man lage 100% etanol, men det er fryktelig upraktisk å måtte oppholde seg i vakuum når man skal ta seg en dram.. :p De resterende 4% er luft som blir tatt opp i væsken så lenge den oppholder seg i "ikke-vakuum"..

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Selvfølgelig kan man lage 100% etanol, men det er fryktelig upraktisk å måtte oppholde seg i vakuum når man skal ta seg en dram.. :p De resterende 4% er luft som blir tatt opp i væsken så lenge den oppholder seg i "ikke-vakuum"..

 

Du må gjerne insistere på at myten er sann.

Det hjelper lite.

100% er ikke mulig, men det blir ikke 96% i det du skrur av korken eller etter en time eller 2.

 

Hvor ideen med vakuum kommer fra aner jeg ikke, men den er også tydeligvis en del av myten.

 

Jeg ser ikke bort fra at skoleverket spiller en rolle når det gjelder denne myten også.

Lenke til kommentar

nix

Fusel er stoffer som gir smak.

Det er fuselen som gjør at du kan kjenne igjen forskjellige smaker i brennevinet.

 

wat

 

Hvilke "stoffer" er det, da..? :roll:

 

Fusel er for det meste amyl-alkoholer: 3-Methyl-1-butanol, 2-Methyl-1-butanol, 1-Pentanol osv. Disse alkoholene avgir smak. Bla opp enhver bok som omhandler fusel, destillering og brenning og du vil se at dette er fakta. Står tilogmed på wikipedia om du er lat.

Lenke til kommentar

nix

Fusel er stoffer som gir smak.

Det er fuselen som gjør at du kan kjenne igjen forskjellige smaker i brennevinet.

 

wat

 

Hvilke "stoffer" er det, da..? :roll:

 

Fusel er for det meste amyl-alkoholer: 3-Methyl-1-butanol, 2-Methyl-1-butanol, 1-Pentanol osv. Disse alkoholene avgir smak. Bla opp enhver bok som omhandler fusel, destillering og brenning og du vil se at dette er fakta. Står tilogmed på wikipedia om du er lat.

 

 

 

Smak og lukt som eksempelvis røkt torv?

 

Ser imidlertid at jeg var noe bastant, ettersom fusel også er alkoholer.

Min barndomslære er at fusel er smaksstoffer, som en enkelte ganger vil ha med og andre ganger ikke vil ha med.

 

 

Sam

Lenke til kommentar

Selvfølgelig kan man lage 100% etanol, men det er fryktelig upraktisk å måtte oppholde seg i vakuum når man skal ta seg en dram.. :p De resterende 4% er luft som blir tatt opp i væsken så lenge den oppholder seg i "ikke-vakuum"..

 

Du må gjerne insistere på at myten er sann.

Det hjelper lite.

100% er ikke mulig, men det blir ikke 96% i det du skrur av korken eller etter en time eller 2.

 

Hvor ideen med vakuum kommer fra aner jeg ikke, men den er også tydeligvis en del av myten.

 

Jeg ser ikke bort fra at skoleverket spiller en rolle når det gjelder denne myten også.

En løsning av etanol og vann danner en azeotrop blanding når mengden av de to væskene er henholdsvis 89 og 11 molprosent under normalt trykk og en temperatur på 78 °C (kilde). At det er en azeotrop blanding betyr at forholdet mellom de to stoffene forblir det samme etter koking.

 

Etanol:

mol} = 4100,23 \text{ g}

 

cm}^3} = 5196,74 \text{ cm}^3

 

Vann:

mol} = 198,22 \text{ g}

 

cm}^3} = 198,22 \text{ cm}^3

 

 

Vi kan da regne ut volumprosent etanol i den azeotrope blandingen:

 

chart?cht=tx&chl=\frac{5196,74 \text{ cm}^3}{5196,74 \text{ cm}^3 + 198,22 \text{ cm}^3} \approx 96 %

 

Antagelig er det derfor denne «myten» har oppstått.

Endret av D3f4u17
Lenke til kommentar

Skål for det

;)

 

 

For å tilføye til diskusjonen rundt metanol i øl:

 

Nå har ikke jeg undersøkt øl i massespektrometer eller i et laboratorium, ei heller er jeg kjemiker, men flere kilder sier at en liten mengde (typ 0.2%) metanol fremkommer naturlig i øl, noe som gir mening da metan og metanol finnes overalt. Men det som er interessant er at det er såpass mye etanol i forhold til metanol at metanolen aldri vil bli omdannet til formaldehyd og maursyre i kroppen. Ergo, mengden metanol i øl, om det finnes, vil ikke være dødelig for et menneske.

 

For øvrig, formaldehyd ble funnet i øl i Kina og enkelte u-land for en tid tilbake, noe som er med på å fyre opp myter rundt metanol og formaldehyd i øl generelt.

Lenke til kommentar

chart?cht=tx&chl=\frac{5196,74 \text{cm}^3}{5196,74 \text{cm}^3 + 198,22 \text{cm}^3} \approx 96 %

 

Antagelig er det derfor denne «myten» har oppstått.

 

Guinness rekordbok lister 98% som det sterkeste som har vært solgt over disk.

 

 

Hvor er vakuumet, som andre trekker frem, i regnestykket?

Er trykket "normalt" i stigerøret?

Er vekten av vann den samme ved 78 gr som ved 0 eller 20 gr?

Hvor ble fuselen av?

 

(joda, det er noen år siden jeg regnet med mol)

Endret av SamBell
Lenke til kommentar

Hvor er vakuumet, som andre trekker frem, i regnestykket?

Det har jeg ikke kommentert i innlegget. En mulighet er at det er relatert til dannelse av etansyre, som skjer ved at eddiksyrebakterier oksiderer etanol. Disse bakteriene finnes naturlig «overalt».

 

Er trykket "normalt" i stigerøret?

Endring av trykk er én av flere måter for å oppnå høyere andel etanol. Les mer om det her: http://en.wikipedia.org/wiki/Azeotrope#Pressure_swing_distillation

 

Er vekten av vann den samme ved 78 gr som ved 0 eller 20 gr?

Vann har høyest tetthet ved omtrent 3,98 °C. Derfra synker det ved temperaturendringer begge veier. Massen av et gitt volum vann vil variere ved ulike temperaturer.

 

Hvor ble fuselen av?

Jeg regnet ut fra en blanding med kun vann og etanol.

 

 

Men denne diskusjonen er vel egentlig utenfor trådens tema.

Endret av D3f4u17
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...