Gå til innhold

Rikssamlingen av Norge


kirekzulu

Anbefalte innlegg

Hei jobber med muntlig eksamen i historie og kunne trengt litt hjelp. Oppgaven er altså:

 

Drøft hvilke faktorer i samfunnet som hemmet/fremmet den utviklingen som førte fram til at Norge ble en stat.

 

Synes oppgaven er veldig merkelig og vanskelig å få noe ut av. Altså jeg vet jo de historiske hendelsene men føler det ikke er nok.

 

MVh

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du bør lese litt rundt samfunnsstruktur i landet under samlingen fordi det er disse variabler som var avgjørende i forbindelse med spørsmålet. Dette inkludere bla. klassestruktur, den politiske struktur, samt utenrikspolitiske variabler på denne tiden. Mer presist bør du undersøke hvem støttet hvem i denne perioden, og hvilke midler ble brukt for å fremme sin makt.

Lenke til kommentar

Hei jobber med muntlig eksamen i historie og kunne trengt litt hjelp. Oppgaven er altså:

 

Drøft hvilke faktorer i samfunnet som hemmet/fremmet den utviklingen som førte fram til at Norge ble en stat.

 

Synes oppgaven er veldig merkelig og vanskelig å få noe ut av. Altså jeg vet jo de historiske hendelsene men føler det ikke er nok.

 

MVh

 

Rikssamlingen av Norge er en lang prosess man pleier å si begynte med Harald Hårfagre som fikk kontroll over vest- og delvis Sørlandet. Hans mål var å samle Norge til et rike, men klarte ikke det pga rivaliseringen mellom andre småkonger og høvdinger som også ville ha sin del av kaka. Man kan si at han startet ideen om et samlet Norge hans etterkommere også ville prøve å realisere. På denne tiden var kongens makt svak og bøndene var frie i motsetning til Europa som begynte å bli føydalisert. Bøndene bestemte lovene på Alltinget og Leidangen (skipsforsvaret). Harald Hårfagres yngste sønn Håkon den Gode var konge på 900-tallet og klarte å få til flere tiltak som styrket rikssamlingen. Enda han var den første kristne kongen klarte han ikke å kristne befolkningen, men han fikk reformatert både Alltinget og Leidangen, som gjorde at et økt samarbeid mellom bøndene og kongen ble mulig.

Kristningen som kom i ettertid med de senere kongene ville gjøre det langt lettere for kongene å samle Norge. I motsetning til Håkon den Gode som respekterte at befolkningen ikke var klar til å ta imot kristendommen, begynte Olav Tryggvason med flere tvangstiltak for å kristne befolkningen, men han døde i slaget ved Svolder på 1000-tallet. Olav Haraldsson (Olav den Hellige) derimot var viking og hadde vært over store deler av Europa på vikingferd. I Normandie ble han kristen, og hans lange reiser i Europa hadde gikk han en svak tiltrykning av Åsatroen. Han fikk som kall til å reise hjem til Norge for å samle og kristne det. Selv døde han i Slaget ved Stiklestad, men de "mystiske hendelsene" med den avdøde kroppen hans gjorde at han fort fikk helgenstatus. Helgenstatusen gjorde kristendommen straks populær.

Olav Haraldssons død hadde splittet Norge igjen, men Harald Hardråde klarte å samle hele Norge igjen før han dro til England og falt i slaget ved Stamford Bru (1066). Da sier man at vikingtiden over, Norge var nå kristent og rikssamlingen kunne begynne for fullt. Sønnen til Hardråde var Kyrre og regjerte Norge fredfullt som ga byene Oslo, Bergen og Trondheim en blomstring. I denne perioden fikk kirken også etablert seg grundig.

 

Fredstiden varte ikke evig derimot. I 1130 begynte den lange borgerkrigen som var en lang strid mellom selverklærte ætlinger av Harald Hårfagre og en indre strid mellom kongefamilien som ville ha sin del av tronearven. Borgerkrigen er et omfattende emne i seg selv, som krever en del lesing, men i kort fatt ble kirken Involvert da Erling Skakke fikk hans sønn Magnus Erlingsson kronet. Dette sa de ja til bare hvis kirken skulle få gjennomslag på flere tiltak som styrket kirkens posisjon i Norge. Allerede eide kirken 40 % av jordområdene og krevde en stor tiende fra befolkningen.

 

Mot seg hadde de Birkebeinerne som var en fattig bondeflokk fra Østlandet. I begynnelsen gikk det dårlig for dem, men da Sverre klarte å bestige tronen som leder av Birkebeinerne snudde situasjonen seg straks. Sverre er en veldig vikting person som kanskje har gjort mest for å samle Norge. Han var en ekstraordinær hærfører og beseiret både Erling Skakke og Magnus Erlingsson. Han ble ekskommunisert av kirken som ble hans bitre fiende ut livet. Kirkens tilhengere dannet Baglerne, men ingen av sidene fikk en avgjørende seier. I begynnelsen av 1200-tallet døde Sverre naturlig og striden tok slutt da både Baglerne og Birkebeinerne godtok at sønnen hans Håkon Håkonsson ble anerkjent av begge som konge.

Nå var borgerkrigen over og storhetstiden av Norge kunne begynne.

 

Kortfattet kan man si at Harald Hårfagre begynte ideen under hans regjeringstid sent på 800-tallet. Hans sønner videreførte ideen og innførte kristendommen. Harald Hardråde samlet Norge, men falt i slaget ved Stamford Bru. Etter hans død ble Norge regjert fredelig, men uenigheter innenfor tronfølgeloven ble begynnelsen på en lang, blodig og utmattende borgerkrig. Kirken ble svært mektig og tjente godt som godseier og tiendeinnkrever. Landet var delt, men Sverre beseiret opposisjonen og fikk gjennomslag for flere tiltak som styrket statsmakten, mens hans sønnesønn Håkon Håkonsen ferdiggjorde dem.

 

 

PS: Dette er skriblerier tatt i hast ut av hodet mitt, så det kan være noen småfeil her og der, men det gir deg en god idè hva du bør begynne på. :cool:

Lenke til kommentar

Rikssamlingen i Norden er resultatet av en lang prosess man kan spore helt tilbake til romertid. Økende påvirkning fra kontinentet, og etter hvert førstehånderfaring fra vikinger og andre som kom tilbake fra land med en mer samlet statsstruktur.

 

Konkrete faktorer som er en del av denne prosessen er bla. urbanisering, innføring av kristendom, skrivekunst, et stadig mer omfattende handelsnettverk samt mindre og større konger som hadde vokst opp eller bodd i, og var inspirerte av land som England, Frankrike, Spania, Italia osv.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...