monzilla Skrevet 15. juni 2010 Del Skrevet 15. juni 2010 Hei folkens. Har nettopp kjøpt meg en ny grill, og i den anledning vil jeg imponere venner og kjente med mine fantastiske matlagingsegenskaper. Greier meg fint (over gjennomsnittet) på kjøkkenet. Problemet er bare at min mathorisont ikke akkurat er stor.I den anledning er jeg på jakt etter noe god litteratur. Kokebøker som gjør at "hvermansen" får det bra til på kjøkkenet.Har også hørt at han som driver (drev?) El Bulli, at han har skrevet en bok om molykylær gastronomi. Noen som har vært borti denne? Lenke til kommentar
the_last_nick_left Skrevet 15. juni 2010 Del Skrevet 15. juni 2010 Siden du nevner grill: Vil du ha en grillbok? Da er det naturlig å trekke frem denne eller den nye grillboken til Craig Whitson, Ingen røyk uten grill. Han har også en annen, Far lukter svidd, men den begynner å bli vanskelig å finne. Ferrian Adria, mannen bak El Bulli, har gitt ut flere bøker. A day at El Bulli har nettopp kommet som paperback, hardbackutgaven er fryktelig dyr. Den er ikke spesielt hensiktsmessig som kokebok, men det er morsom lesning. Han har også gitt ut El Bulli 1994-97, 1998-2002, 2003-04 og 2005 med omtrent samtlige av oppskriftene de har brukt, men de er enda mer upraktiske. Heston Blumenthals "Fat Duck Cookbook faller også i "morsom lesning, men lite anvendelig på kjøkkenet"-kategorien. Hvis du er på jakt etter den typen oppskrifter er oppskriftsamlingen i bloggen khymos et bra sted å starte. Ellers er jeg veldig glad i bøkene til Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen, Mat og Drikke og Mer er mest festmat mens Familiekokeboka er mer hverdagsmat (men også noe festmat). Spesielt den siste er full av gode forklaringer og tips, mens de to første har mer detaljerte drikkeforslag. Jeg har også brukt "Hvordan koke vann" av Andreas Viestad en del. Ikke misforstå tittelen, den er slett ikke så grunnleggende som man skulle tro, den har blant annet en litt populærvitenskapelig forklaring av en del molekylærgastronomiske fenomener. Lenke til kommentar
monzilla Skrevet 15. juni 2010 Forfatter Del Skrevet 15. juni 2010 Tusen hjertelig takk for gode tips Lenke til kommentar
the_last_nick_left Skrevet 15. juni 2010 Del Skrevet 15. juni 2010 Forresten: Hvis du vil ha litt show-off-mat var det en jeg glemte. Boken til Geir Skeie, Fra barndom til Bocuse d'Or er veldig bra sånn sett, den følger hans utvikling så den har en del ganske enkle ting, men på slutten er det en litt forenklet versjon av vinnermenyen hans i Bocuse d'Or. Det er show-off så det holder.. Lenke til kommentar
monzilla Skrevet 15. juni 2010 Forfatter Del Skrevet 15. juni 2010 Tror jeg skal prøve meg på de litt enklere tingene før, men den er absolutt notert. Er du profesjonell, eller bare hobby-kokk? Har du isåfall noen tips til en nybegynner? Lenke til kommentar
the_last_nick_left Skrevet 15. juni 2010 Del Skrevet 15. juni 2010 Jeg er bare hobby-kokk, men det er en ganske altoppslukende hobby.. Det aller viktigste tipset er å prøve seg frem og ikke være redd for å feile. Jeg har mislykkes mange ganger, men da er det bare å lære av det. Samtidig er det viktig å ikke gape over for mye av gangen, så det er jo en balansegang. Enda en kokebok jeg kommer på er "Gourmet for begynnere" av Øyvind Hjelle. Jeg har ikke brukt den selv, men jeg har bladd litt i den og ga den til en kamerat nettopp. Lenke til kommentar
StoreMyen Skrevet 23. juli 2010 Del Skrevet 23. juli 2010 Det aller viktigste tipset er å prøve seg frem og ikke være redd for å feile. Jeg har mislykkes mange ganger, men da er det bare å lære av det. Samtidig er det viktig å ikke gape over for mye av gangen, så det er jo en balansegang. Helt og totalt enig. Sam Lenke til kommentar
ahpadt Skrevet 23. juli 2010 Del Skrevet 23. juli 2010 (endret) Vet ikke om noen spesielle bøker med nevenyttig informasjon som du ikke visste fra før av. Er mye resirkulert materiale som blir gitt ut på nytt og på nytt. Visstnok skal Heston Blumenthal komme ut med en kokebok som heter noe ala "The Fat Duck Home Cookbook", som kan være meget interessant. Jeg har sett alle hans serier "In Search of Perfection" - lærte ganske mye nytt der. Ikke nødvendigvis hele oppskrifter, men teknikker som jeg kan bruke til mine egne retter. Jeg har The Big Fat Duck Cookbook selv og kan egentlig ikke anbefale den. Selv for gjennomsnittlige kokker skal det litt til for at de skal lære noe nytt av den. Det the_last_nick_left nevner om populærvitenskap innen mat syntes jeg er et meget interessant tema. Jo mer jeg lærer om det, jo morsommere er det når jeg ser kjente fjes på TV si ting som "brune kjøttet for å lukke saftene inne". Om du er veldig interessert i det mer vitenskaplige aspektet kan jeg anbefale bøker av Harold McGee, Herve This og Peter Barham. Endret 23. juli 2010 av ahpadt Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå