Gå til innhold

Streiken i kommunal sektor - hvor lenge vil den vare?


Anbefalte innlegg

Fra onsdag 2. juni trappes streiken ytterlige opp - enda flere skoler og barnehager taes ut. Fra torsdag 3. juni taes flere sykepleire ut, og faren for tvungen lønnsnemnd. Hvor lenge tror dere streiken vil vare - og hvorfor? Og er det rett at streiken skal ramme skolene i eksamenstiden?

Endret av mentalitet
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er en åpenbar automatikk i streikene i Norge. De kommer annet hvert år, siden hovedavtalene er toårige. Så det var streik i 2006 og 2008, men ikke i 2007 og 2009. Disse storstreikene varer i snitt i 5-6 dager. Unntakene er streikene i 2002 og 2004 som varte i 14. Om det skyldes at vi hadde en sentrum/høyre-regjering og at streikeviljen dermed var større - ikke hos medlemmene, men hos fagforbundene - kan man spekulere på. Det er uansett klart at en langvarig streik vil være et slag mot den rødgrønne regjeringens rykte som den offentlige sektors beste venn. Det er en grunn til å anta at det ikke varer så lenge.

 

Disse streikene er moderne streiker, i det de ikke primært rammer arbeidsgiver, men "kundene". Det er vi som ikke får sykehusbehandling, og våre barn som ikke får skolegang under streiken. For arbeidsgiver er det bare sparte penger, så lenge ikke streiken varer for lenge.

 

Men svært så ofte har streikene symbolsk karakter, det er ikke mye å hente i kroner og øre. Ser man på kommentarene på venstre- og høyresiden av pressen så ser man det. I Aftenposten påpeker man at selv ikke de streikene tror det kommer noe ut av streiken, rent økonomisk. Avisene på venstresiden gjør et nummer ut av at det er en riktig ting å streike for, og sier ikke så mye om de forventede resultatene.

 

Selv ikke fagforbundene legger så mye vekt på kroner og øre, men på symbolsakene. Så er det også slik at det prosentvise tilbudet som de gikk til streik på i mot KS og Spekter var de samme som de godtok i Stat og Oslo kommune. De er altså i streik for å få mer enn de har gått med på andre steder. Det kan jo dels skyldes at KS lønnsmessig har ligget etter Stat tradisjonelt.

 

Når det gjelder utfallet av streiken så er det kjent: Man starter forsiktig, for å vise streikevilje. Så trapper man opp etter noen dager, og så varsler man ny opptrapping etter noen dager til. På et eller annet tidspunkt griper statsråd inn og sier det er fare for liv og helse, og krever tvungen lønnsnemd. Så er streiken over, men fagforeningene kan gå ut av det med flagget til topps og si at "streikeviljen var stor, og vi ville ha fortsatt streiken hvis ikke regjeringen hadde grepet inn."

 

Så blir resultatet omtrent som det ville blitt i alle fall, og så setter man seg ned og venter til neste anledning om to år...

 

Geir :)

Lenke til kommentar

Ser ikke noen grunn til å åpne en ny tråd kun for et spørsmål, så jeg tar det likegjerne her.

 

Jeg har en lærer som er ansatt ved to skoler. Den ene av disse skolene er tatt ut i streik, og dermed er han i streik. Kan han da undervise på min skole som ikke har streik i streikeperioden?

Lenke til kommentar

Skjønner ikke at ikke media avkler likelønnsbløffen de bruker.

 

Det kreves flere års utdannelse for å bli sykepleier, men ingen utdannelse for å bli statsminister. Burde de da ikke kreve å tjene minst like mye som statsaministeren om de virkelig tror på logikken de bruker?

Lenke til kommentar

Skjønner ikke at ikke media avkler likelønnsbløffen de bruker.

 

Det kreves flere års utdannelse for å bli sykepleier, men ingen utdannelse for å bli statsminister. Burde de da ikke kreve å tjene minst like mye som statsaministeren om de virkelig tror på logikken de bruker?

 

Har tenkt på det samme, men med stortingspolitikere. En del av dem sitter uten VGS, mens noen sannsynligvis har mastergrad i et og annet. Sikkert en del dimlinger som var evige studenter uten noe konkret utdannelse også.

 

Burde en som har 5 grunnfag tjene like mye som en med mastergrad i et eller annet, bare fordi de jobber i staten?

 

Jeg leste en artikkel som tok på kornet hva problemet her er. De mener de fortjener høyere lønn - Streik for høyere lønn da! Jeg tviler på fagforbundet til sykepleierne ville godtatt at ingeniørene gikk ned 40k i året for å komme ned på sykepleiernivå.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...