Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Hva ER egentlig BØRSEN?


Anbefalte innlegg

Hei, jeg er veldig interessert i Samfunnsøkonomi, politisk økonomi o.l. Men jeg klarer bare ikke å kjønne hva Børsens funksjoner er, hva er det som skjer der?? Hva er det med disse indeksene?))) Er det noen som kan gi et kort og enkelt svar===???

Endret av Nohcho
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Tror denne skal over i økonomiforumet.

 

Børsen er markedsplassen hvor aksjer omsettes. Når et firma blir registert på børsen heter det at de noteres, altså en "børsnotering". Vanligvis er dette en jubeldag for de som har startet/eier firmaet, da en børsnotering gjør det lett for dem å selge ut en del av firmaet og endelig få penger for strevet.

 

Indeks er et mål på hvor mye selskapene på børsen er verd. Typisk vil man når man lager en indeks bestemme at i dag er indeksen 100, så hvis selskapene omsettes for i gjennomsnitt 5% høyere pris neste dag er indeksen 105 neste dag, og slik går det. Når vi i dag har en indeks på Oslo børs på ca 400 betyr det at selskapene der omsettes til 4 ganger høyere pris enn da indeksen ble startet, forutsatt at vi startet på 100. Det betyr ikke at alle selskapene omsettes til 4 ganger høyere pris, noen kan ha steget 20000%, andre kanskje bare 50%, noen er gjerne lavere priset og atter noen er konkurs eller har gått av børsen av andre årsaker.

 

Indeksen er et veldig grovt mål på hvordan ting går, men samtidig henger ting såpass sammen at hvis indeksen synker 15% på en måned er det sannsynlig at de aller fleste selskap notert på den børsen vil ha sunket i pris. For oss som sparer i fond kan indeksen være grei å følge med på, iom. at fondene søker å spre risiko mest mulig vil et fond som investerer i norske selskaper i stor grad følge indeksen. Flinke forvaltere er de som får fondet til å slå indeksen, altså at hvis indeksen går ned 10% en måned går fondet gjerne bare ned 5%, og hvis indeksen går opp 10% en måned går fondet kanskje opp 15%.

 

I tillegg til hovedindeksen som tar med alle/de fleste firma har man ofte bransjeindekser som regnes ut fra aksjekursene på firmaene innenfor en viss bransje. Når oljeprisen går til værs er det rimelig å anta at alle firma som sitter på rettigheter til oljefelt blir mer verd (høyere aksjekurs), men det vil i liten grad berøre IT-bransjen. Da vil man se at oljebransjens indeks hopper kraftig, mens IT-bransjens indeks ikke gjør noen særlige bevegelser, og det forteller oss mye mer enn om vi bare fulgte med på hovedindeksen og fikk med oss at den steg litt.

 

Noen bransjeindekser vil ha til dels motsatte bevegelser, f.eks. oljebransjen og transportbransjen. Oljeprisen går opp, de som har råolje jubler og de som må kjøpe oljeprodukter til å drive flyene/bussene sine gråter. Totaleffekten på hovedindeksen kan bli nøytral, eller den kan drive den opp eller ned, avhengig av om det er olje eller transport som er den største bransjen på børsen. På Oslo børs er olje ekstremt viktig fordi vi er en oljenasjon, mens børsen i f.eks. Frankfurt ikke preges i så stor grad av olje, men snarere av hva som skjer innen landbasert industri. http://forum.kvinneguiden.no/index.php?showtopic=353683

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...