Gå til innhold
🎄🎅❄️God Jul og Godt Nyttår fra alle oss i Diskusjon.no ×

Trening og kostholds bildetråd. Les førstepost!


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

forbrenne fett / sommerform vil være vedlikeholdene på massen, dvs bygge så si 0.

Konkurranseform vil tære på massen, men gi enda mer cut.

 

Bygge massen opp på kcal-overskudd vil gi fettlagring igjen, så det er ikke mye å velge imellom her.

 

Evt litt kcal-overskudd, bygge mindre , men lagre mindre fett.

Lenke til kommentar

Jeg ser ganske lik ut. Utrolig irriterende for det er nesten kun på magen jeg har fett, og det sitter så ufattelig jævlig fast. Har snart gått ned 10 kg siden februar uten at magen er særlig forandret.

Endret av Everket
Lenke til kommentar

Derfor jeg er fan av helårskroppen. Små justeringer må til i begge veier.  
Det beste rådet en kan gi er å ikke stresse for mye med de "siste" som her er rundt magen. At det har blitt løftet mye vekter i vinter synes uansett. ( : 

Lenke til kommentar

Helt enig her, bulking med kontroll på = helårskropp = lett å fikse.

Bygger litt mindre , veid opp med at man bygger mens andre deffer = ikke så stort tap.

 

Man vil jo føle seg vel også, med mindre man har solgt bilen og bygget strongman-bule i garasjen hvor 40kg fett vinner 40kg i toppstyrken.

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Takk. :) Jeg gjorde endel forandringer ja. Det første jeg gjorde var å kutte ut alt som inneholdt sukker i så stor grad som mulig. I tillegg kuttet jeg alt av mat, absolutt alt, etter klokka fem på ettermiddagen.

Det i seg selv fikk kiloene til å rase av. Mista 10kg de første tre ukene.

Men så trener jeg mye også. Ca. 35-45 km løping i uka pluss vektløfting et par ganger i uka.

En vanlig dag for meg nå er å først våkne veldig sulten. Så hiver jeg nedpå en passe stor porsjon havregrøt, gjerne med litt blåbær og et par mandler oppi. Et par timer senere spiser jeg gjerne en sukkerfri yoghurt eller en protein shake.

Det største måltidet spiser jeg i tolvtida. Er vegetarianer, så da blir det endel soyakjøtt samt mye grønnsaker. Deretter en banan etter trening noen få timer senere. Og tilslutt et lite måltid mellom tre og fem en gang. Da har jeg f.eks. et par knekkebrød med speilegg og agurk. Eller en protein shake hvis jeg enda ikke har fått i meg det den dagen.

Edit: Tar også koffein/taurin tabletter minst fem dager i uka.

Bildet her er forresten tatt i slutten av mars.post-132469-0-44322500-1435746514_thumb.jpg

Endret av Sir-Allistair
Lenke til kommentar
  • 10 måneder senere...

 

 

 

VG-sjekk av proteinpulver: Nyttig eller bortkastet?

Norges Idrettshøgskole har vurdert ti populære proteinpulver for VG. Sjekk hvilke produkter som er best - og hvilke du bør styre unna.

Av Marie Moen Kingsrød Foto: Trond Solberg  15. mai 2016

En 2016-undersøkelse, utført av NORSTAT for Forbrukerrådet, viser at 1 av 4 gutter i alderen 16–18 år tar proteintilskudd. Blant jenter i alderen 16–18 er det ifølge undersøkelsen ni prosent som bruker proteintilskudd. De fleste bruker proteinpulver med en intensjon om å bygge muskler.

Tidligere har Proteinfabrikken, Norges største produsent av proteinpulver, oppgitt at de årlig har solgt 500 tonn proteinpulver. Det er en dobling siden 2005.

I butikkene finnes det proteinpulver som er merket med alt fra egg, soya, myse og whey. Men i jungelen av pulver – hva er best? Og trenger vi det i det hele tatt? VG har fått doktorgradsstipendiat og ernæringsfysiolog ved Norges Idrettshøgskole (NIH), Therese Fostervold Mathisen, til å vurdere innholdet i ti populære proteinpulver.

Sjekk hele vurderingen av ti typer proteinpulver lenger ned i saken

Det første hun presiserer er at de fleste får i seg nok proteiner gjennom et vanlig kosthold.

– I utgangspunktet er det ingen som trenger proteinpulver, men det kan selvsagt føles lettvint og praktisk i ulike situasjoner. Det er ikke alle som har tid til å for eksempel steke kyllingbryst når de kommer hjem fra trening, og da kan det være fordelaktig å bare ta en shake.

Videre forklarer hun at noen ser behov for å supplere kostholdet generelt, mens andre bruker proteinpulver i forbindelse med trening. For dem som av ulike grunner ikke vil/kan spise animalske produkter, er vegetabilske proteiner en god proteinkilde.

Myse gir best akutt proteinopptak

Dersom du ønsker å bruke proteinpulver er det forskjell på kvaliteten.

– Det er en del studier som ser på effekten av ulike typer proteinpulver etter en enkelt økt. Da kan man gå rett inn i muskelen, og måle akutt hvor mye av proteinet som muskelen har tatt opp. Da har man en teoretisk modell for hvor mye muskler man kan bygge på sikt. Da viser det seg at myse (whey) er proteinet som gir best opptak av proteiner i musklene akutt. Kasein har også ganske bra effekt, men ikke like raskt. Selv om soyaproteiner fordøyes raskt, ser det ikke ut til at de tas opp like effektivt som melkeproteinene i selve musklene, sier Fostervold Mathisen til VG.

Studier gjort med myseproteinisolat viser bedre økning i styrke og muskelmasse enn samme mengde av andre protein eller karbohydrater, skriver blant annet Center for Ageing, Rehabilitation, Exercise and Sport (CARES) i en publikasjon i PubMed.

– Når vi studerer forskning som er gjort på proteiner og idrett, prestasjon og muskelvekst, så er det ingen tvil om at animalske proteiner viser best resultater. Men hva skjer dersom man følger noen som trener og går på ulikt proteinpulver i flere uker: Hvem får størst muskler?, spør Fostervold Mathisen.

Da er det er få studier som viser noen forskjell på proteiner fra ordinær mat og fra de ulike proteintilskuddene. Til tross for at mange tror det så har ikke proteinpulver noen magisk effekt, ifølge NIH-forskeren.

2510737.jpg
TESTER: Ernæringsfysiolog ved NIH, Therese Fostervold Mathisen, har vurdert ti ulike proteinpulver for VG. Foto: TROND SOLBERG

Mange hevder at for mye protein kan skade nyrene. Det skriver blant annet Norsk opplysningskontor for helsekost. Dette kan riktignok anses som en myte – og gjelder bare i helt spesielle tilfeller, ifølge Fostervold Mathisen.

– Derfor er det absolutt ikke farlig å få i seg for mye protein – men det er bare unødvendig fordi det kommer til et punkt der kroppen ikke nyttiggjør seg av det, sier hun.

– Det er lenge siden vi har oppdatert nettsidene våre om protein. Derfor kan det godt hende det har kommet ny forskning nå som viser at for mye protein ikke skader nyrene, sier Turid Backer i Norsk opplysningskontor for helsekost.

At dette er en myte har også tidligere blitt bekreftet av førsteamanuensis ved Aarhus universitet, Kristian Overgaard, og forsker ved institutt for idrettsmedisin på Bispebjerg sykehus, Anders Nedergaard.

Resultatene

Av de ti proteinpulver-typene ernæringsfysiologen har vurdert for VG, plukket hun ut fire av dem som gode valg. Disse produktene har høyt proteininnhold av god kvalitet.

Billigste anbefalte produkt, «5-phase protein», er vinneren.

Proteinpulveret «Fitness protein» og «Chia-protein» ble derimot denne sjekkens tapere. Begge hadde et lavt proteininnhold sammenlignet med de andre produktene, og mye karbohydrater.

  • chia_protein.jpg
    TAPER: Chia-protein, Pris per 100g: 69 kroner (Life)
  • 5_phase.jpg
    TESTVINNER: 5-phase protein, Pris per 100g: 28,9 kroner (XXL)
  • Whey_protein_Sportszone.jpg
    Whey protein Sportszone, Pris per 100g: 41,5 kroner (Sunkost)
  • Whey_Premium.jpg
    Whey premium, Pris per 100g: 37,9 kroner (Life)
  • Pure_WheyProtein_maximum.jpg
    Pure Whey Protein, Maxim, Pris per 100g: 47,8 kroner (G-sport)
  • 100_prosent_egg.jpg
    100 prosent egg, proteinfabrikken, Pris per 100g: 44,9 kroner (Life)
  • soya_protein_isolat.jpg
    Soyaprotein Isolat, Pris per 100g: 33 kroner (XXL)
  • vital_protein.jpg
    Vital protein, Pris per 100g: 79,8 kroner (Sunkost)
  • Diet_protein.jpg
    Diet protein, Pris per 100g: 56 kroner (Sunkost)
  • fitness_protein.jpg
    DÅRLIGST: Fitness Protein, Pris per 100g: 31,50 kroner (XXL)
  • chia_protein.jpg
    TAPER: Chia-protein, Pris per 100g: 69 kroner (Life)
  • 5_phase.jpg
    TESTVINNER: 5-phase protein, Pris per 100g: 28,9 kroner (XXL)
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
5-phase protein

TESTVINNER! GODT VALG! – Billigst av de anbefalte

Pris per 100 gram: 28,9 kroner (XXL)

Vurderingen: Et helt standard proteinpulver med myseproten – det er positivt. Produsenten oppgir ikke aminosyresammenhengen, så jeg vet ikke hvor mye leucine produktet inneholder. Produsenten anbefaler å ta innta proteinpulveret tre ganger om dagen – og det forstår jeg ikke. Det er i så fall basert på at du ikke skal spise proteiner i maten din, bare via denne.

Whey protein Sportszone

GODT VALG!

Pris per 100 gram: 41,5 kroner (Sunkost)

Vurderingen: Standard myseprotein. Ganske mye fett per 100 gram (8 gram). Det er mye i forhold til de som har nærmere null.

Whey premium

GODT VALG!

Pris per 100 gram: 37,9 kroner (Life)

Vurderingen: Produktet er av myse-proteiner, som er det beste. Det er tilsatt enzymer – slik at proteinet skal begynne å brytes ned før kroppen vår gjør det. Men jeg har ikke sett noen studier som bekrefter at det har noe for seg. Ser ikke helt hvorfor produktet skal kalles "premium" – kanskje det er ekstra god på smak?

Pure Whey Protein, Maxim

GODT VALG!

Pris per 100 gram: 47,8 kroner (G-sport)

Vurderingen: Inneholder myse-proteiner som er det foretrukne. Leucine er den aminosyren vi gjerne vil se mye av i et proteinpulver. Dette produktet inneholder mest leucine i testen. Det er også noe mer fett og karbohydrater, mens andre produkter nesten er nesten på nullnivå. Ikke nødvendigvis negativt, men verdt å bemerke seg.

Diet protein

Pris per 100 gram: 56 kroner (Sunkost)

Ernæringsfysiologens vurdering: Det lover bra at det er melkeprotein som ikke er vannet ut med soya eller lignende. Det som likevel gjør meg kritisk til produktet er at det markedsføres som et diet-protein. Da burde det vært få kalorier, men det er det ikke sammenlignet med tilsvarende produkter. Det burde være lite fett i pulveret, men dette produktet har dobbelt så høyt fettinnhold som de andre produktene. Å kjøpe dette er en dårlig deal. Produsentene legger opp til å lure deg.

Soyaprotein Isolat

Pris per 100 gram: 33 kroner (XXL)

Ernæringsfysiologens vurdering: Dette er et soyaprotein. Det bør man ikke velge, med mindre man ikke tåler melkeprotein – og det er det svært få som faktisk ikke gjør. Utfordringen med vegetabilske proteiner er at det er tvil rundt hvordan kroppen får tatt opp og utnyttet proteinene. Produsentene skriver at produktet er "høybioaktivt" – men det stiller jeg meg tvilende til.

Vital protein

Pris per 100 gram: 79,8 kroner (Sunkost)

Ernæringsfysiologens vurdering: Dette er 100 prosent erteisolat, og har ikke den aminosyre-profilen man ønsker å se. Du bør heller velge melkeprotein. I dette produktet er mye proteiner, bare et spor av karbohydrater – men det som er interessant er at det er utrolig mye fiber i det. Det kan gi oppblåst mage.

100 prosent egg, proteinfabrikken

Pris per 100 gram: 44,9 kroner (Life)

Ernæringsfysiologens vurdering: Kun eggehvite som er proteinkilden. Greit, men hadde heller kjøpt myseprotein. Men denne er et flott alternativ for dem som melkeallergikere. Heller denne foran for eksempel soyaprotein.

Fitness Protein

DÅRLIG VALG!

Pris per 100 gram: 31,5 kroner (XXL)

Ernæringsfysiologens vurdering: Veldig lavt proteininnhold og mye karbohydrat. De andre produktene har ned mot null gram karbohydrat, denne har 28 gram karbohydrat per 100 gram. På produktet skriver produsenten at pulveret skal "helpe deg til en slank kropp". Hvis det er tilfelle, ville jeg ikke hatt så mye sukker i produktet som det faktisk er tilsatt. De har også blandet ut proteinene – det er både myse og soya. Jeg vil vurdere det som protein av dårlig kvalitet. Forstår ikke hvorfor de kaller det «fitness» protein.

Chia-protein

TESTTAPER! DÅRLIGST I TEST – og dyrest

Pris per 100 gram: 69 kroner (Life)

Ernæringsfysiologens vurdering: Dette produktet har til og med et maksinntak per dag på 15 gram per dag. Det står med små bokstaver, og 15 gram er lite. Årsaken er mest sannsynlig at det er et skyhøy fiberinnhold på 37 gram per 100 gram. Det kan gi magebesvær, forstoppelse og ekstrem oppblåsthet. Det vil kunne redusere mineral- og vitaminopptaket. Produktet fremstår veldig sunt og organisk, og er dyrt, men proteinet er av dårlig kvalitet – og det har et lavt proteininnhold.

Tilsvar

– Vårt produkt «Chia Protein» inneholder 37 gram protein per 100 gram. Når chiafrø er klassifisert som nye næringsmidler i EU, er det en anbefalt maksimal grense på 15 gram per dag. Denne maksimumsgrensen må formidles på alle chiaprodukter i markedet. Mengden av protein man da får i per porsjon er så stor at den kan bli sammenlignet med andre typer av konsentrerte proteinpulver slik som myse, ris eller erteprotein. Pulveret er mer å betrakte som et chiamel og er egnet for anvendelse ved baking, matlaging og smoothies, sier produsenten av Chia-protein, Sofia Lindberg i Superfruit.

Produsenten av «Fitness protein», Myo Nutrition, hevder produktet deres har som mål å være en måltidserstatter – selv om det ikke kan klassifiseres som det.

– Produktet vårt er ikke er et rent proteinpulver, men er et proteintilskudd tilsatt andre næringsmidler som karbohydrater og fettsyrer, samt fiber. Produktet har i så måte ingen ambisjon om å ha høyest mulig protein-prosent, men å tilby et balansert høyprotein-måltid som alternativ til rene proteinpulver for bruk som mellommåltid. Hvis man skulle klassifisere produktet vil det i så måte høre til under høyproteinmåltid eller måltidserstatter uten tilsatte vitaminer og mineraler. Vi vil i så måte protestere på at produktet sammenlignes med uberikede proteinpulver, når proteinprosent blir brukt som målestokk, sier daglig leder i MYO, Kurt Wedø.

Fostervold Mathisen ga også Proteinfabrikkens «Diet protein» kritikk for markedsføringen.

– Det som gjør meg kritisk til produktet er at det markedsføres som et diet-protein, sier hun.

Proteinfabrikken på sin side sier at de kaller det «diet» protein fordi det er en videreutvikling av et annet produkt.

– «Diet Protein» er hos oss kategorisert som et designerprotein, altså en blanding av flere proteintyper. Og den er avledet av det designerproteinet vi selger aller mest av – «Whey Tech», som har både kasein og myse i seg. Nå når vi lagde en variant av denne med halvert karbohydratinnhold, så ble den logisk nok sett på som diett-varianten, sier salgsmanager i Proteinfabrikken, Egil Berli-Johnsen, til VG.

Så mye protein trenger du

Mattilsynet og Helsedirektoratet har også sett på VGs sjekk. De er også av den oppfatning om at den gjennomsnittlige befolkningen ikke trenger proteintilskudd.

– Voksne og unge som driver vanlig fysisk aktivitet har ikke behov for ekstra proteintilskudd. Et ernæringsmessig godt sammensatt kosthold er tilstrekkelig for å dekke behovet for protein med vanlige matvarer. Gode proteinkilder i kosten er fisk, kjøtt, egg, melk, meieriprodukter og belgvekster, sier Merethe Steen, seksjonssjef i Mattilsynet.

Likevel er det godkjente helsepåstander om protein i EU. Produsenter av proteinpulver har lov til å skrive at «proteiner bidrar til å opprettholde muskelmasse».

– For å kunne bruke denne helsepåstanden skal minst 12 prosent av produktets energiinnhold komme fra protein. Det er ikke gitt spesielle bestemmelser om hvordan sportsprodukter skal være sammensatt, men de skal være egnet til det formålet de er tenkt brukt til. Proteinprodukter faller under regelverket for sportsprodukter. Det er ingen godkjennings- eller meldepliktsordning for sportsprodukter og kosttilskudd, sier Steen.

2510739.jpg
TRENGER DU DET EGENTLIG? De færreste har behov for proteinpulver, slår ekspertene fast. Men det kan være praktisk. Foto: TROND SOLBERG

Mattilsynet har ikke anledning til å se på markedsføringen av de enkelte produktene i VGs sjekk.

– Generelt skal merkingen på matvarer skal gi informasjon om hva matvaren inneholder og skal ikke villede forbrukeren, sier hun.

Ernæringsavdelingen hos Olympiatoppen har kommet frem til at de som trener bør få i seg mellom 1,2 og 1,8 gram protein per kilo kroppsvekt. Det er det verdens fremste proteinforskere konkluderer med, og Helsedirektoratet stiller seg bak disse anbefalingene.

– Hvis du spiser en frokost med yoghurt, kornblanding og grovbrød, to matpakker med grovbrød og proteinrikt pålegg, samt en vanlig middag med kylling – får du kjapt i deg 150–160 gram protein. Det er nok for selv de som trener mye. Essensen er at et vanlig kosthold med protein raskt gir deg proteinene du trenger. Det å fylle på med proteinpulver i tillegg er nok ikke nødvendig så lenge du har et vanlig kosthold, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør i divisjon folkehelse i Helsedirektoratet.

Mener proteinpulver kan være usunt

Tidligere i år gjorde Forbrukerrådet en undersøkelse som viste at mange unge gutter i alderen 16–18 år bruker proteinpulver. Det mener Forbrukerrådet er bortkastede penger.

– Er proteinpulver veien å gå til en fin og veltrent kropp? For de aller fleste er dette helt unødvendig. Et normalt kosthold gir deg mer enn nok av de proteinene du trenger, også for å bygge muskler. Får du i deg for mye proteiner er det en risiko for at dette blir direkte usunt, og at det lagrer seg som fett dersom du får et energioverskudd, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør mat og handel i Forbrukerrådet.

Han viser til tall fra Folkehelseinstituttet fra 2012 hvor rundt 17 prosent av ungdommene i alderen 15 til 16 var overvektige. Det er, ifølge ekspertene VG har pratet med, viktig å være oppmerksom på at også proteinpulver inneholder kalorier.

– Hovedproblemet er at dette er unødvendig for de aller fleste. Usunnheten blir først og fremst til stede når man bytter ut vanlig mat med proteinpulver, og viktige mineraler og vitaminer forsvinner ut av kosten. Det bekymrer oss, sier Instefjord, og fortsetter:

– Jeg tror dessverre at det er en etablert myte at dersom man skal bygge muskler, må man også ta proteintilskudd. For mange er det en praktisk og lettvint løsning, men da må vi også minne om viktigheten av å ha et variert og balansert kosthold.

Forbrukerrådet mener produsentene driver skjult reklame gjennom for eksempel blogger.

– Mye av det du leser kan dessverre være skjult reklame. Ved hjelp av bloggere, magasiner og andre som skriver om trening, har proteinpulver og andre sportsernæringsprodukter på kort tid blitt en lukrativ industri, sier fagdirektøren.

3 protein-myter

Myte: Du må ta proteintilskudd for å bygge muskler.
Feil! Proteinbehovet ditt dekkes enkelt med vanlig mat; uansett treningstype, menge eller kroppsstørrelse.

Myte: Du må få i deg proteiner rett etter trening
Feil! Det er lite som viser at det haster å få i seg proteiner rett etter treningen. Men for dem som trener flere økter daglig, vil det være smart med et slikt umiddelbart inntak. Muskeloppbygningen er ekstra stimulert opp til to døgn etter gode treningsøkter, og da har du nok av tid til å få i deg proteiner og energi. Med karbohydrater i måltidene dine, sikrer du at proteinene faktisk prioriteres til muskelbygging, og ikke går til forbrenning (-som alltid vil være kroppens første prioritet!)

Myte: Nyrene blir skadet dersom du får i deg for mye protein
Feil! Det er kun i svært sjeldne tilfeller at nyrene blir skadet av protein. Proteinpulver er i seg selv ikke noe farlig, men som alle andre kosttilskudd er det en overhengende fare med forurensninger av uønskede stoffer, spesielt fra utenlandske produsenter. Velg en seriøs produsent som kan dokumentere sin profesjonalitet og renhet, for eksempel de som registreres i det uavhengige laboratorium informed-sport.com.

Kilde: Ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat, Therese Fostervold Mathisen

Så mye protein trenger du

■ Hvis du er mosjonist, trenger du omtrent 1 g protein per kilo kroppsvekt per dag.

■ Trener du aktivt utholdenhet, trenger du 1,2-1,6 gram protein per kilo kroppsvekt per dag.

■ Trener du styrke/kraftidretter, trenger du 1,2-1,8 gram protein per kilo kroppsvekt per dag.

■ Unge idrettsutøvere i vekst trenger opptil 2 gram protein per dag.

Kilde: Helsedirektoratet

Slik sjekket vi

■ VGs journalist handlet inn et utvalg proteinpulver i norske helsekost- og sportsbutikker. Kun det som ble markedsført som proteinpulver ble handlet inn, og ikke for eksempel måltidserstattere.

■ Produktene ble valgt i minste størrelse, og med sjokoladesmak hvis det var tilgjengelig. Prisen er oppgitt per 100 gram.

■ Basert på næringsdeklarasjonen vurderte doktorgradsstipendiat og ernæringsfysiolog ved Norges Idrettshøyskole, Therese Fostervold Mathisen, de ulike produktene. Hun vurderte produktene etter hvilken effekt de ville ha på muskelbygging og trening – basert på forskning.

■ Ernæringsfysiologen har plukket ut flere produkter som ble testvinnere og -tapere. Hvilket produkt som ble vinner og taper, ble avgjort av pris.

 



Ikke så interessant da bare tullepulver er tatt med i testen...

Lenke til kommentar
  • 7 måneder senere...

180cm

74kg

21 år

 

Meg for 2.5-3 år siden

 

XFVTE4E.jpg

 

 

1.5 år siden TIL 8 mnd siden, fra høyre til venstre

 

WmAGt8i.jpg

 

 

Noen par uker tilbake, har litt løs hud på magen, men merkes bare når jeg bøyer meg frem eller sitter. Er greit å ha noe å minne seg på hvor man kommer fra :)

 

pMA8f61.jpg

 

 

 

Alt i alt, gjennom 3 år så har jeg gått fra 100-62kg bare med diett og jogging. August 2015 startet jeg styrketrening på min laveste vekt, skinnyfat.

 

har gått fra 62-74 i løpet av den tia jeg har trent styrke.

Endret av A E S T H E T I C
  • Liker 7
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Beklager dårlig kvalitet, pump og posering :p

 

Målet mitt er først og fremst å få mer markert rygg, bakside lår og rumpe.

Ser dere noe utvikling på ryggen? Jeg har ikke trent kontinuerlig altså. Hadde en pause på godt over et år pga svangerskap.

 

Nå øverst og gammelt nederst.

post-36447-4740_thumb.jpg

post-36447-25900_thumb.png

Endret av darkness|
  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 1 år senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...